Suomen päätöstä pidetään onnistuneena

”Ja markka löi liiran”



Suomen päätös kytkeä markka ERM:iin on saanut varsinkin ulkomailla myönteisen vastaanoton. Kotimaassakin päätöstä on etupäässä kiitelty tai se on otettu vastaan sangen rauhallisesti. Oppositiojohtaja Esko Aho sen sijaan vaati dramaattisesti eduskunnan vaaliloman keskeyttämistä asian johdosta.

Maanantaiyönä markka liitettiin EU:n valuuttakurssimekanismi ERM:iin. Ecun keskikurssi on maanantaiaamusta alkaen 5,80661 markkaa. Tavallisen kansalaisen elämään päätös ei juuri vaikuta, joskin se pakottaa Suomen kurinalaiseen talouspolitiikkaan. Tähän kuitenkin lienee viime vuosien aikana kertynyt kokemusta.

Suomen päätöksen jälkeen ERM:n ulkopuolella ovat enää Italian liira, Englannin punta, Ruotsin kruunu ja Kreikan drakhma.

Milanolaisen valtalehden Corriere Della Seran mukaan markan kytkeminen ERM:iin otettiin vastaan innostuksella. Lehti otsikoikin sunnuntaina 13.10.: ”Ja markka löi liiran”, sillä myös liiran kytkemisestä ERM:iin on ollut viime viikkoina puhetta ja sitkeitä huhuja. Ankarista yrityksistä huolimatta Italian talous ei ole vielä saavuttanut sellaista vakautta, että jotkut ERM:iin kuuluvat maat olisivat valmiit ottamaan sen mukaan.

Italian edustaja Mario Draghi ei halunnut kommentoida lainkaan mahdollista liiran liittämistä ERM:iin lauantaisen EU:n rahapoliittisen komitean kokouksen päätyttyä. Kerrotaan, että markka uhkasikin joutua komiteassa pakettikäsittelyyn yhdessä ERM:iin pyrkivän liiran kanssa.

EU-lähteiden mukaan markan liittäminen vahvistaa yhteistä rahasysteemiä ja EMU:n toteutumista. Suomi saa kiitosta myös vakaasta talouden hoidostaan ja budjettivajeen pienentämisestä.

Komission puheenjohtaja Jacques Santerin ja talousasiainkomissaari Yves Thibault de Silguyn mukaan Suomen hallituksen päätös on positiivinen merkki tiellä yhteiseen rahaan ja vahvistaa ERM:n uskottavuutta. Ranska taas arvioi Suomen ja Ranskan kauppasuhteiden helpottuvan päätöksen johdosta.

ILKKA AHTOKIVI
14.10.1996


OTSIKKOSIVULLE