Sähköpaimen



11.10.1996



Kyllä se oli puolustusliitto ja Suomi puolueellinen

Kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistön ”tulkinta” YYA-sopimuksesta - eli että sitä on parempi verrata Itä-Euroopan sotilasliittoihin kuin aitoon puolueettomuuteen - sai aikaan kauhean kohun. Historiaa tuntemattomat tai sen kieltävät eri sortin Kremlin kellokkaat riensivät tuomitsemaan harhaoppisen Niinistön lausunnot.

Jopa 60-luvun politrukkina tunnettu pääministeri Paavo Lipponen ja mm. vuonna 1976 Suomen ja Neuvostoliiton 8. ystävyysleirillä vieraillut oppositiojohtaja Esko Aho riensivät tuomitsemaan nämä vaaralliset harhaopit. Viimeksi asiaan palasi entinen kommunisti Claes Andersson Helsingin Sanomissa 4. lokakuuta. Hän väitti, että Niinistö vääristelee historiaa. Mitenkähän se mahtaa olla?

Niinistö sanoi: ”Vuonna 1948 Suomi joutui solmimaan YYA-sopimuksen itäisen naapurimme kanssa. Se oli vähemmän sitova kuin Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan maiden liittosopimukset sisältäen kuitenkin määräyksiä yhteistyöstä ‘Saksan tai sen kanssa liitossa olevan valtion’ hyökkäyksen tai sen uhan torjumiseksi yhteistoimin.”

”Neuvostoliitto katsoi sopimuksen tarjoavan sille sotilaallisia oikeuksia Suomen suhteen. Suomen tavoitteena taas oli välttää sopimuksen mukaisten sotilaallisten määräysten soveltaminen vedoten sopimuksessa tunnustettuun Suomen pyrkimykseen puolueettomuuteen. Kylmän sodan vuosikymmenten aikainen puolueettomuuspolitiikka olikin käytännön sanelema vaihtoehto yrittää saada etäisyyttä Neuvostoliiton sotilaalliseen ja ideologiseen paineeseen. Itseasiassa suurin turvallisuuspoliittinen uhkamme oli pitkään joutua soveltamaan tekemäämme turvallisuuspoliittista sopimusta.”

”YYA-sopimuksesta onkin aina muistettava sen syntytausta. Tästä näkökulmasta sitä tulisi ennemminkin verrata Itä-Euroopan sotilasliittoihin, ei Ruotsin tai Sveitsin puolueettomuuteen.”

Mitä tässä on vääristelyä? Niinistöhän on aivan oikeassa. Kysymyksessä oli kuin olikin puolustusliitto, vaikka sitä ei haluttaisi tunnustaa. Mutta annetaanpa aikalaisten puhua.

J.K.Paasikiven päiväkirjoista, jotka näyttävät kellokkailta jääneen lukematta, ilmenee, että Suomen johto - mukaan lukien presidentti Paasikivi itse - piti sitä alusta alkaen puolustusliittona. Paasikivi käyttää 16.4.1946-11.8.1948 välisenä aikana ainakin yli 20 kohdassa YYA-sopimuksesta sanaa ”puolustusliitto” ja ”puolustusliittosopimus”. Paasikivi tekee näin jopa YYA-sopimuksen solmimisen jälkeen.

Paasikivi kirjoittaa 11.8.1948 YYA-sopimuksesta seuraavasti: ”Kysymys on: Voiko puolustusliittosopimus täyttää ja korvata sen, että Venäjän edut tulevat tyydytetyiksi?”

”Voiko Suomi säilyttää välittävän asemansa? Voiko Suomi puolustusliittosopimuksen kautta tyydyttää Neuvostoliiton intressit, jotka Venäjä sai entisinä aikoina sen kautta, että sillä oli mahdollisuus ja oikeus pitää Suomessa joukkoja ja linnoituksia ja tukikohtia?”

”Pienten valtojen asema on tosiaan käynyt kovin vaikeaksi.”

Että sillä lailla sitä historiaa vääristellään.


OTSIKKOSIVULLE