Miksi poliitikot tunkevat tiedon valtatielle

Politiikka ja Internet, Osa 2



Poliitikot, puolueet ja erilaiset kansalaisjärjestöt lisäävät tarjontaa tietoverkoissa, koska se on edullinen ja varsin tehokas tapa saada viestinsä nettikansan ulottuville. Poliitikon kannalta tärkeää on myös se, että hän saa sanottavansa sanotuksi omilla sanoillaan ilman, että tiedotusvälineet lyhentävät tai muuttavat hänen sanottavaansa.



Internet-yhteyden saa nykyään varsin edullisesti ja monet palvelujen tarjoajat antavat asiakkaalle myös mahdollisuuden saada omat kotisivunsa nettikansan ihmeteltäviksi joko täysin ilmaiseksi tai kohtuullista korvausta vastaan. Ellei itse osaa vääntää koodia sivujensa visualisoimiseksi, voi nämäkin palvelut ostaa.

Esimerkiksi artikkelisarjan ensimmäisessä osassa (13.9.) mainittu pirkanmaalainen Vaaliavustaja näyttää olevan yhteistyössä yrityksen kanssa, joka velottaa yhden sivun tuottamisesta ja vaaleihin saakka ulottuvasta ylläpidosta 500 mk. Ehdokkaan vaalibudjetissa tämä ei ole kovin paljon edellyttäen, että sivulla käy asiakkaita.

EU-ehdokkaita joka lähtöön

EU-ehdokkaista saa tietoa alati yhä useammasta paikasta. A-studion lisäksi myös Allianssi on tentannut EU-ehdokkaita sekä ruotsiksi että suomeksi eri kysymyksillä. Kokoomuksen EU-vaaliehdokkaat löytää myös puolueen kotisivujen yhteydessä olevasta esittelystä.

Suomalaiset puolueet, poliitikot esittelevät toimintaansa myös vierailla kielillä. Esimerkiksi englanninkielen taitajat saavat perusosoitteita linkkilistasta Political Corner, josta pääsee palaamalla klikkailemaan myös muualle Eurooppaan.

Puolueiden lisäksi myös puolueiden piirijärjestöt ovat innolla astelemassa cyberavaruuteen. Kokoomuksen piirijärjestöistä kotisivuja löytyy tähän mennessä ainakin Helsingistä, Kotkasta, Vaasasta ja Varsinais-Suomesta. Lisää piirijärjestöjä verkkottuu sitä mukaan sivut ehtivät valmistua.

Myös monet Kokoomuksen läheisjärjestöt esittäytyvät omilla sivuillaan. Omat sivunsa on Kokoomuksen Nuorten Liitolla ja Tuhatkunnalla, joista molemmista on myös linkkejä jäsenyhdistysten sivuille.

Etsii, etsii - ja löytää liikaa

Internet tarjoaa valtavan määrän tietoa sille, joka tietää mitä etsii. Tiedon määrän kasvaessa tietoa on myös opittava hakemaan entistä tarkemmin. Tähän tarjoavat hakurobotit ja linkkilistat erinomaista apua.

Useita hakurobotteja löytyy tämänkin lehden eri sivujen marginaaleista. Osa niistä on älykkäitä eli itse itseään päivittäviä. Ne etsivät aktiivisesti tietoa internetistä ja päivittävät hakumuistioitaan. Kaikkea nekään eivät kuitenkaan löydä. Esimerkiksi tämän lehden testiversio pyöri verkossa jo viikkoja ennen virallista ilmestymistä, eivätkä robotit tieneet siitä tuon taivaallista.

Suurimpaan osaan hakuroboteista on syytä ymmärtää itse ilmoittautua, mikäli tahtoo robotin löytävän tietonsa. On myös multi-ilmoittautumisen mahdollisuus, jolloin robetteja ruokkiva serveri syöttää tiedot satoihin robotteihin. Tämä palvelu maksaa 1.79 dollaria jokaista robottia kohden, joten sen www-osoitetta ei tässä ilmaiseksi mainosteta.

Hakukoneiden ongelma on usein siinä, että ne toimivat viiveellä. Kaikkein uusin saatavissa oleva tieto, ei ole vielä robotin ”hakemistossa”. Niinpä valtion ensi vuoden budjettiesityksen julkaisupäivänä sitä oli aivan turha etsiä, ellei tiennyt sen suoranaista osoitetta.

Valtakunta netissä

Virallistietoja löytyy helposti Valtioneuvoston sivuilta, joilta pääsee käsiksi vaikkapa hallitusohjelmaan ja eri ministeriöiden kotisivuille. Hyötytietoa tarvitsevat vierailevat myös Tilastokeskuksessa, josta ilmenee esimerkiksi se, että kokonaistuotanto on kasvussa ja että myös rakennusala elpyy. Sosiaali- ja terveysasioista kiinnostuneiden bookmarkkeihin kuuluu tietenkin Stakes.

Ulkoasioista kiinnostuneet vierailevat myös katsomassa, mitä Suomi itsestään pähkinänkuoressa maailmalle viestii. Pidemmän kaavan kautta Suomi-tietoutta jakaa ”Virtuaalilähetystö”, josta löytyy näppärästi vaikkapa Joulupukin yhteystiedot. Virtuaalilähetystön hyvin tehdyt sivut on palkittu useammallakin www-sivuille jaettavista kunniamaininnoista.

Editan eli entisen Painatuskekuksen kautta pääsee esimerkiksi Virallistiedon Tietopalveluun, josta taas pääsee perehtymään säädösvalmistelun saloihin, Valtioneuvoston ja Eduskunnan tapahtumiin, sekä Suomi Tietoyhteiskunnaksi -projektin kansallisiin linjauksiin.

Tasavallan Presidenttiä voi puolestaan käydä hämmästelemässä hänen kotisivuillaan, joilta löytyy mm. Ahtisaaren puheita ja haastatteluja. Presidentille voi lähettää myös sähköpostia, jonka hän avustajiensa väitteiden mukaan käy itse läpi. Presidentin sähköpostiosoitetta en kuitenkaan linkitä tähän, jotta mahdolliset kokkapuheet eivät kulkisi kokoomuksen palvelimen kautta.

Laskureita läheltä ja kaukaa

Rapakon takaisiin poliittisiin tutustuminen sopii aloittaa esimerkiksi Politics Now -lehdestä, minkä julkaisus seuraamista suosittelen lämpimästi myös niille, jotka kirjoittavat niistä asioista painetussa sanassa. Sieltä löytyy mm. laskukone, joka kertoo kysyjälle, mitä presidenttiehdokas Bob Dolen vero-ohjelma merkitsisi juuri hänelle.

Poliitikon kannalta erilaiset laskurit voivat olla sekä haitallisia että hyödyllisiä. Hyödyllinen, mutta ainakin joillekin kiusallinen, on A-studion työttömyyslaskuri, joka seuraa työttömyyden puolittumistavoitteen toteutumista. Tätä kirjoitettaessa työttömyys näyttäisi puolittuvan laskurin mukaan lokakuussa vuonna 2006.

Henkilökohtaisesti hyödyllinen laskuri voi olla esimerkiksi se, joka kertoo syntymäpäiväsankaria onnittelemaan matkustavaa juhlapuhujaa tietämään, minä viikonpäivänä sankari syntyi. Kalenterin mukaan minä muuten synnyin sunnuntaina.

TIMO KERVINEN
4.10.1996


OTSIKKOSIVULLE