Ranska ja Saksa uudistaisivat sisä- ja ulkopolitiikkaa EU:n huippukokouksessa Dublinissa

EMU:n vakautussopimus auki

EU:n huippukokous kokoontuu perjantaina ja lauantaina Dublinissa. Kokousta edelsi liittokansleri Helmut Kohlin ja presidentti Jacques Chiracin tapaaminen Nürnbergissä maanantaina. Saksan ja muiden EU-maiden välillä vallitsee erimielisyys EMU:n budjettikurista ja vakautussopimuksesta.

Suurin osa EU-maista - myös Suomi - on Ranskan kannalla vakautussopimuskiistassa. Villakoiran ydin on budjettikuri ja sitä koskevat pakkosakot.

Liikaan tuhlaavaisuuteen syyllistyvä EU-maa joutuisi maksamaan sakon EU:n rahastoihin. Sakko kyllä palautetaan, kun oikealle tielle on palattu, mutta sille ei makseta korkoa. Ääritapauksessa sakkoa ei edes maksettaisi takaisin.

Julma automatiikka

Jäsenvaltiolle annettavat sakot ovat kuitenkin äärimmäinen keino. Näin voimakkaaseen toimeen on varattu mahdollisuus, jotta siihen ei tarvitsisi turvautua. Sanktiot ovat siis ennaltaehkäiseviä. Tätä on korostanut mm. valtiovarainministeri Sauli Niinistö. Pääministeri Paavo Lipposen mielestä vakautussopimuksen sääntöjen pitäisi olla riittävän väljät, jotta poikkeusoloissa voitaisiin turvautua myös kansallisiin keinoihin.

Saksa on esittänyt mallia, jonka mukaan kolmen prosentin ylittävästä budjettivajeesta perittäisiin automaattisesti sakkoa vähintään puoli prosenttia bruttokansantuotteesta. Saksa armahtaisi budjettikurista poikkeavaa maata vain siinä tapauksessa, että maan bruttokansantuote on laskenut vuoden aikana kaksi prosenttia.

Muut EU-maat, etunenässä Ranska, on vastustanut tällaista kaavamaisuutta. Sen sijaan kaikki EU-maat ovat yhtä mieltä siitä, että jo vakautussopimuksen uskottavuuden kannalta jonkinlaiset kriteerit on määriteltävä. Taustalla on Saksan tavoite saada yhteisvaluutta eurosta yhtä vakaa kuin Saksan markka.

Yhteistä sisä- ja turvallisuuspolitiikkaa

Saksa ja Ranska ajavat yhdessä federalismin hengessä tiiviimpää yhteistyötä sisä- ja ulkopolitiikan alalla. Varsinkin jälkimmäisessä tulokset ovat olleet jokseenkin laihoja. Ulkopolitiikkaa halutaan uudistaa siten, että ulko- ja puolustusministereiden neuvoston avuksi perustetaan erityinen sihteeristö ja sille oma päällikkö. Hän toimisi EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan äänitorvena.

Sisäpolitiikkaa Saksa ja Ranska haluavat uudistaa huippukokoukselle jättämänsä aloitteen mukaan vaiheittain. Yhteistä sisäpolitiikkaa perustellaan etenkin taistelussa järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

ILKKA AHTOKIVI
13.12.1996


OTSIKKOSIVULLE