Teuraaksi Espanjaan?


Suomalaiset eivät ole oppineet syömään lammasta kuin pääsiäisenä. Muulloin lampaanlihaa ei kysytä, eikä sitä ole tarjolla. Lampaanlihan markkinat ovat Suomessa pahasti sekaisin, vaikka tuotantomäärät ovat hyvin pieniä.

Suomalainen lampaan tuotanto sai piristysruiskeen EU-jäsenyyden myötä. Lampaan tuotantotuet houkuttelivat alalle joitakin uusia tuottajia ja entiset lisäsivät tuotantoaan. Nyt markkinat ovat täysin sekaisin. Liha ei liiku teurastamoiden kieltäytyessä ottamasta lammasta vastaan.

Teurastamot ovat pitkälle automatisoituja laitoksia, joissa eläimet teurastetaan koneellisesti eläinkohtaisilla linjoilla. Missään suomalaisteurastamossa ei ole lammaslinjaa. Mikäli lammasta teurastettaisiin, jouduttaisiin tähän käyttämään sika- tai nautalinjoja, jolloin ne joutuisivat olemaan suljettuina. Lampaan teurastus on käsityötä, joka on Suomessa kallista ja teurastuskustannukset lähes viisi markkaa kilo.

Teurastamojen kieltäytyessä ottamasta lammasta vastan, on lampaan tuottajahinta Suomessa selvästi Euroopan halvinta. Esimerkiksi Espanjassa tuottajahinta on nelinkertainen Suomeen verrattuna.

Suomalaistuottajat ovat syystäkin etsimässä ongelmaan ratkaisua. Lampurit ovat esittäneet porojen teurastuksessa käytettävän kenttäteurastamon perustamista. Ajatus ei ole sytyttänyt virkamiehiä - sitä pidetään liian kalliina.

Maine menee

Tuottajat ovat myös väläytelleet lampaiden kuljettamista Espanjaan teurastettavaksi. Hyvä hinta houkuttelee epätoivoisiinkin ratkaisuihin. Silti tämä ei voi olla ongelman lopullinen ratkaisu.

Suomalaislampaiden kuljettaminen läpi Euroopan olisi kohtalokasta koko suomalaiselle kotieläintaloudelle. Pitkät kuljetusmatkat eivät ole lampaille hyväksi. Ei, vaikka käytettäisiinkin korkealaatuista kuljetusvälineistöä, joka on joko teurastamojen rahtiajossa tai kotieläinfirmojen omistuksessa, eikä siten saatavilla.

Vielä vakavampaa olisi koko suomalaisen kotieläintalouden hyvän maineen menettäminen. Kuluttajat Euroopassa muistavat hyvin kuvat englantilaisten eläinten kuljetuksista neuvoteltaessa uusia kuljetussäännöksiä EU:lle. Mikäli suomalaiset ryhtyisivät kuljettamaan teuraseläimiä Espanjaan saakka, voisimme sanoa hyvästit maineellemme laatulihan ja eettisen tuotannon puolestapuhujina.

Ongelmaan olisi silti löydettävä ratkaisu. Vaikka lampureita ei ole paljon ja tuotanto on vähäistä, ovat hekin arvonsa ansainneet. Ja edes mahdollisuuden toimeentuloon, kuten muutkin EU:n lampurit.

LEENA MANNER
13.12.1996


OTSIKKOSIVULLE