Pääkirjoitus

Päätoimittaja Ilkka Ahtokivi




13.12.1996



Sata uutta lääniä

Viime päivinä vellonut läänikeskustelu sai jopa naurettavia muotoja. Läänien lukumäärän vähentämisen vastustajat ovat vedonneet mm. kotiseutuidentiteettiin ja siihen, että kansalaiset jäävät nyt paikka paikoin vaille välttämättömiä palveluja. Ikäänkuin lääninhallitus olisi jokin keskeinen palvelujen tuottaja ja identiteetin lähde. Tämä lienee yksi suurimmista esitetyistä harhaluuloista.

Porvarilliseen ajatustapaan kuuluu, että päätökset tehdään mahdollisimman lähellä niitä ihmisiä, joita ne koskevat. Ihannetilanne olisi, että ihminen itse voisi tehdä omaa elämäänsä koskevat päätökset.

Kaikissa tapauksissa näin ei kuitenkaan ole. Palvelutuotanto ja monet yhteiset päätökset joudutaan tekemään suuremmassa joukossa. Esimerkiksi kansalaisia lähinnä olevat peruspalvelut tuotetaan pääosin kunnissa ja niiden järjestäminen ratkaistaan demokraattisen päätöksenteon avulla. Yhteisesti päätetään siitä, miten yhteiset varat jaetaan.

Kunnallinen päätöksenteko on lähellä kansalaisia. Siksi on oikein, että sinne on viime vuosina siirretty lisää vastuuta ja valtaa keskushallinnolta. Tätä kehitystä on mahdollisuuksien mukaan jatkettava.

Kiistaton historiallinen tosiasia on se, että läänit perustettiin aikanaan alamaisten valvontaa - ei palvelemista - varten. Maaherra edusti läänissään vain ja ainoastaan kuningasta ja valtiovaltaa. Nykyisin viime kädessä presidenttiä. Kansalaisilla ei ollut lääneiltä mitään saatavaa, mitä nyt nälkävuosina välittivät kruunulta hätäapuviljaa, eikä sitäkään koskaan tullut ajoissa eikä tarpeeksi.

Lääneihin keskitettiin verovalvontaa, hallintovaltaa ja poliisitointa - ei palveluja. Sittemmin läänit ottivat itselleen myös maakunnallisia edunvalvontatehtäviä - sikäli kun ottivat. Muinaisaikaisen lääninhallinnon lisäksi keksittiin vielä ryhtyä perustelemaan kaikenmaailman maakuntaliittoja, jotka nekään eivät suoranaisesti palvelleet kansalaisia.

Nyt lääninhallintobyrokratiaa kevennetään. Kansalaisten palveluja tämä ei heikennä, sillä lääninhallitusten ja -oikeuksien kanssa voi uudistuksen jälkeenkin asioida postitse, kuten tähänkin saakka. Palvelupisteitä voi olla muuallakin kuin läänin pääkaupungissa.

Rehellinen kysymys kuuluukin, milloin itse asioit viimeksi lääninhallituksessa.

Suomessa on yli 400 kuntaa. Voi hyvin, kysyä mihin niitä niin monta tarvitaan. Ehkä sittenkin olisi ollut vieläkin parempi, että muutaman läänin lakkauttamisen sijasta olisi lakkautettu kaikki maamme kunnat ja perustettu tilalle sata uutta lääniä

ILKKA AHTOKIVI


ETUSIVULLE