Liittyykö ministeri Coolsin murha Agusta-skandaaliin?

Kovaa peliä Belgiassa



Belgian armeijan italialaisten Agusta-helikoptereiden hankinnasta liikkeelle lähtenyt skandaali horjuttaa belgialaisten luottamusta poliittiseen järjestelmäänsä. Se on vaikuttanut myös eurooppalaisiin instituutioihin ja hallituksiin. Kaupan yhteydessä maksetut lahjukset ovat johtaneet Belgiassa jo neljän ministerin ja NATO:n pääsihteerin Willy Claesin eroon. Epäillään myös, että juttuun liittyy ministerin murha.


Skandaali sai alkunsa joulukuussa 1988, kun Belgian armeijalle ostettiin Italiasta lähes kahdella miljardilla markalla 46 Agusta 109-helikopteria. Kaupan ohessa Belgian sosialistien (PS) pankkitilille ilmaantui miljoonien markkojen avustukset.

Agusta-skandaalia on tutkittu myös Italiassa ja sikäläisten tutkijoiden mukaan yksi lahjusvyyhden avainhenkilöistä on syyrialainen liikemies Bashi Mohammed Mamoun Kass. Agusta maksoi lahjusrahat Bashin panamalaisten yritysten kautta Belgian sosialisteille Zürichiin ja Jerseyn saarelle pelkästään lahjuksia varten perustettuihin off-shore -yrityksiin. Lahjukset naamioitiin konsulttipalkkioiksi.

Tärkeä kauppa

Kauppojen aikoihin Agusta oli tuottanut vuosia tappiota. Kahden miljardin kauppa oli yhtiölle tärkeä, vaikka se oli jo saanut Craxin ja Italian sosialistipuolueen (PSI) junailemaa valtiontukea. Intressit yhtyivät Belgian Agusta-kaupan yhteydessä. Yhtiö sai kaipaamansa kaupan sosialistien avustuksella ja Craxin PSI oman siivunsa sekä samalla Belgian sosialistit toverillista apua.

Skandaali paljastui, kun Belgian sosialistien (PS) entinen varainhoitaja ja puoluesihteeri tunnustivat puolueen saaneen lahjuksena Agustalta 51 miljoonaa frangia. Flaaminkielisten sosialistien puoluesihteeri avasi tilin Zürichiin ABN Amro -pankkiin, johon Kasma maksoi 51 miljoonan frangin - yli seitsemän miljoonan markan - "konsulttipalkkiot".

NATO:n pääsihteeri Willy Claes ja EU:n kilpailukomissaari Karel Van Miert päätyivät myös epäiltyjen listoille. EU-komissaari Van Miertin koti ja toimisto ratsattiin helmikuussa 1995 ja poliisi vei mennessään mm. tiliotteita. Van Miert kiisti jyrkästi osuutensa lahjusskandaaliin.

Niin teki myös Claes, mutta joutui sittemmin julkisesti myöntämään, että hänen läsnäollessaan keskusteltiin Agustan lahjuksista. Claes sanoi kuitenkin, että hän ja Van Miert kieltäytyivät ottamasta niitä vastaan. Claes joutui eroamaan.

Maaliskuussa 1995 erosi Belgian ulkoministeri Hans Vandenbroucke. Vandenbroucke myönsi, että PS:lla oli nk. musta kassa hänen ollessaan puolueen puheenjohtaja. Vandenbroucke väitti käskeneensä polttaa kassan rahat vuonna 1991, mutta sanoi sittemmin päätöksensä olleen lapsellinen.

Teorioiden vyyhti

Belgialaistutkijat ovat liittäneet Agusta-lahjuksiin myös entisen talous- ja varapääministeri André Coolsin murhan Liegéssä heinäkuussa 1991, joskin murhasta on ollut liikkeellä monta teoriaa.

Yhden teorian mukaan murha liittyisi varastettuihin obligaatioihin, jotka italialaismafiosot ostivat Liechtensteinista. Nämä mafiosot olisivat tämän teorian mukaan soluttautuneet ministeri Alain Van Der Biestin johtamaan Vallonian parlamenttiin. Van Der Biest pidätettiin viime sunnuntaina epäiltynä Coolsin murhan toimeksiannosta. Toinen teoria taas liittää murhan Saddam Husseinin kuuluisaan supertykkiin ja viimeisin paljastuneeseen pedofiliaskandaaliin.

Liegen tutkijat seuraavat Agusta-teoriaa. Vuonna 1988, jolloin helikopterikaupasta keskusteltiin, saksalaiset ja ranskalaiset valmistajat olivat tehneet Agustaa edullisemmat tarjoukset. Maassa kuitenkin pidettiin vaalit ja valtaan tulivat sosialistit. Agusta sai kauppansa lahjuksilla.

Cools ei ilmeisesti ollut lahjuksista tietoinen, mutta sai sen selville. Tutkijat arvelevat, että Cools aikoi paljastaa puoluetoverinsa, mutta nämä olivat nopeampia liikkeissään ja vaiensivat Coolsin lopullisesti.

Sisilialainen yhteys

Kesäkuussa 1992 pikkumafioso Carlo Todarello väitti, että ministeri Van Der Biestin sihteeri Richard Taxquet olisi tilannut Coolsin murhan. Todarellon kumppani värväsi Sisiliasta kaksi tunisialaista palkkamurhaajaa tekemään työn ja kolmas kumppani Domenico Castellino hävitti aseen ja vei palkkamurhaajat takaisin Sisiliaan. Todarello kertoi, että Van Der Biest sai kaiken selville ja hänetkin uhattiin tappaa. Sittemmin Todarello muutti tarinaansa väittäen, että tilaaja olikin Van Der Biest.

Tutkinta ei kuitenkaan johtanut mihinkään ja neljä vuotta kului, kunnes Domenico Castellino päätti puhua. Hän tunnusti hävittäneensä murha-aseen, joka löytyikin hänen osoittamastaan paikasta sekä vieneensä murhaajat Cataniaan Sisiliaan.

Myös Taxquet on myöntänyt osallisuutensa rikokseen ja syyttää entistä päällikköään Van Der Biestiä murhan toimeksiannosta. Murhan todellinen motiivi on kuitenkin vielä hämärän peitossa.

Murhahysterian valtaan joutuneessa Belgiassa Coolsin kuolema saatetaan liittää vielä ties mihin. Vaikkapa maanantaina paljastuneeseen ”jääkaappimurhaan”, kun libanonilaisen ravintolan kylmähuoneesta löytyi kolme naisen ruumista.

ILKKA AHTOKIVI
13.9.1996


OTSIKKOSIVULLE