Suomesta tulee poliittisen televiestinnän mallimaa

Politiikka ja Internet, Osa 1



Politiikka on saapunut tiedon valtatielle myös Suomessa. Internet vaikuttaa yhä enemmän siihen, mitä poliitikot ja äänestäjät tekevät. Siksi myös puolueet ja poliitikot ovat rynnänneet Internettiin. Tässä artikkelisarjassa käsitellään politiikan ja tietoverkkojen välisiä suhteita. Sarja on tarkoitettu paitsi niille, joita asia kiinnostaa, myös niille, jotka haluavat runsaiden linkkien avulla vaeltaa politiikan cyberavaruudessa.



Poliittista keskustelua on käyty eri keskusteluryhmissä koko niiden olemassaolon ajan. Mutta vasta viime vuosina puolueet, ehdokkaat ja eri luottamustoimiin valitut ovat ryhtyneet aktiivisesti hyödyntämään tietoverkkoja.

Tarjonta laajenee

Kokoomus on esiintynyt omilla WWW-sivuillaan vuodesta 1995 lähtien. Jo ennen Internet-aikaa kokoomus tarjosi modeemilla matkustaville mahdollisuuden saada puoluetta koskevaa tietoa ja käydä keskustelua BBS-järjestelmässä, jonka nimi oli ”Deep Throat”. ”Syväkurkku” jouduttiin kuitenkin lopettamaan varsin pian, sillä sen ylläpitäminen vaati saavutettuun hyötyyn nähden kohtuuttomasti työtä. Se sai nimestään johtuen vähän liikaakin käyttäjiä...

Kokoomuksen nykyisten WWW-sivujen kävijälaskuri käynnistettiin lokakuussa 1995 ja tämän vuoden loppuun mennessä kävijämäärä ylittää selvästi 20 000 rajan. Eduskunnan päästyä viimeinkin tietoverkkojen piiriin, tuotti Kokoomuksen eduskuntaryhmä välittömästi omat WWW-sivunsa, joissa eduskuntaryhmän toimintaa ja myös yksittäisten kansanedustajien kannanottoja selostetaan kattavasti.

Ennen Verkkouutisten ilmestymistä olivat nuorsuomalaiset valinneet tiedotusstrategiakseen Live -lehden, jota ei kuitenkaan voine pitää journalistisesti ainakaan kovin hyvin toimitettuna tuotteena.

Suomen Sosialidemokraattisella puolueella on myös kotisivut. SDP:n sivuilta löytyy perustiedot puolueesta, periaateohjelma, vaalijulistuksia sekä viime puoluekokouksen asiakirjoja. Puolueen sivuille on linkitetty näppärästi eduskunnan ja valtioneuvoston sivuilta löytyviä tietoja, mikä säästää ylläpitäjän työtä.

Esimerkiksi kohtaan Hallitusryhmän yhteystietoja on suoraan linkitetty kaikkien ministereiden sivut, eikä pelkän SDP:n hallitusryhmän ministereiden yhteystiedot. Niinpä satunnainen matkailija joutuu täältä kätevästi Kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistön curriculum vitae-sivulle, ja häneltä saattaa jäädä kokonaan huomaamatta, että Niinistöllä on myös paremmat sivut Kokoomuksen palvelimella ja erikseen vielä eduskuntaryhmän sivuilla.

Suomen Keskustalla on niin ikään omat sivunsa. Niihin on panostettu enemmän kuin SDP:n sivuihin. Sivuilta löytyy paljon ajankohtaisia kannanottoja, mikä tarjoaa ehtymättömän tiedonlähteen esimerkiksi sille, joka haluaa säilöä keskustan nykyiset vaalivalheet tulevaa käyttöä varten.

Sallitaanko keskustelu

Internet on sananvapauden tyyssija. Sitä ei voitane tehokkaasti sensuroida, vaikka monissa maissa vallanpitäjät tahtoisivat näin menetellä. Sensuuripyrkimysten syyt eivät ole pelkästään poliittisia. Verkossa liikkuu myös lainvastaista ja itse kunkin mielestä epäeettistä ”tavaraa”. Näitä pyrkimyksiä on esiintynyt myös Suomessa.

Esimerkiksi suomalainen Johan Helsingius sulki anonyymipalvelimensa (anon.penet.fi), ilmeisesti siitä syystä, että palvelimesta koitui liikaa kielteistä julkisuutta. Helsingius teki päätöksensä siitä huolimatta, että hänen palvelimensa ei suinkaan ollut kaikkien maailman pedofiilien tavaratalo, kuten eräs asiaa tutkinut tietoverkkoihin erikoistunut poliisikin lehdessä todisti.

Puolueillakin on tarve vaikuttaa siihen, mitä niistä puhutaan ja kirjoitetaan. Tähän on hyvät mahdollisuudet ainakin puolueen omilla keskustelusivuilla. Suomen puolueista Keskustalla on keskustelupalsta. Tämä lisää interaktiivisuutta ja kasvattaa kävijämäärää. SDP ei sen sijaan pidä keskustelupalstaa.

Kokoomuksella on vuodesta 1995 ollut täysin sensuroimattomat keskustelusivut, jolla keskustelu on välillä hyvinkin värikästä ja räiskyvää. Keskustelusivujen sensuroimattomuus on tietoinen valinta, vaikkakin siitä seuraa eräitä epäkohtia, joita käsitellään tarkemmin itse keskustelupalstalla.

Myös muilla suomalaisilla puolueilla ja sellaisina esiintyvillä on omia kotisivujaan. Niitä voi itse kukin lähteä surffailemaan hakurobottien avulla.

EU-ehdokkaat ja vaaliavustaja

Kaikilla EU-ehdokkailla on ollut tilaisuus halutessaan saada maksutta omat www-sivut. Telecom Finland tarjoaa European Parliament -sivuillaan ”kiistellyn riippumattoman eurovaaliehdokaskyselyn”, jossa ehdokkaat esittäytyvät. Ehdokkaiden poliittisista mielipiteistä löytyy lisää tietoa mm. A-studion nettisivuilta, joilla voi myös verrata omia mielipiteitään ehdokkaiden mielipiteisiin. Tarjoaapa A-studion vaalikone vielä mielipiteitäsi parhaiten vastaavien ehdokkaiden nimet.

A-studion palvelu on mielenkiintoinen, mutta malli on toki maailmalta kopioitu. Äänestysintoiset voivat käydä äänestelemässä mieliään kuohuttavista kysymyksistä esimerkiksi VoteLink -sivuilla. Siellä saat äänestää poliittisten kysymysten ohella miltei mistä tahansa.

Tätä kirjoittaessani kävin juuri äänestämässä siitä, auttaako presidenttiehdokas Ross Perotin liikemieskokemus ratkaisemaan USA:n talousongelmat. Samantien sain tietää, että 65 % äänestäneistä oli samaa mieltä kanssani: ei auta. Tosin äänestäneitä oli tuossa vaiheessa vasta 112.

Jos ryntäävät nettiin euroehdokkaat, niin kasvaa myös esillä olevien kunnallisvaaliehdokkaiden määrä. Hyvänä esimerkkinä tuoreesta linkkikokoelmasta on alueellinen Pirkanmaalla toimiva Vaaliavustaja, joka on puolueisiin sitoutumaton ehdokkaiden linkkisivu. Tätä kirjoitettaessa sivulle on ymmärtänyt linkittäytyä vain muutama ehdokas.

Entäpä maailmalla

Maailmalla puolueet ja muut poliittiset organisaatiot esiintyvät verkossa yhä kattavammin. Poliittisesta tarjonnasta saa esimakua esimerkiksi vierailemalla sellaisilla sivuilla, joihin tätä tarjontaa on ryhmitetty. Pikakatsauksen voi suorittaa vaikkapa sivuilla Political Parties And Youth Organizations Around The World. Myös Yahoon hakemisto tarjoaa lähes ehtymättömän määrän linkkejä poliittisille sivuille. Yahoo -surffailun voi aloittaa vaikkapa tästä ). Siellä aikansa selailtuaan voi päätyä kokoomukseen ja sieltä osaatkin jo takaisin Verkkouutisiin.

Miksi juuri Suomi

Suomen poliittiset liikkeet eivät ole kansainvälisesti vertaillen edelläkävijöitä Internet-tarjonnassa, mutta tulevaisuudessa saattaa hyvinkin olla toisin. Kuromme kaulaa kiinni koko ajan. Internet-käyttäjien määrä Suomessa kasvaa koko ajan jyrkästi, kuten Taloustukimuksen tutkimuskin osoittaa. Vain taloudelliset voimavarat rajoittavat mahdollisuuksiamme.

Suomi tarjoaa erinomaisen otolliset mahdollisuudet harjoittaa viestintää ja keskustelua Internetissä, sillä vain Islannissa on enemmän internet-yhteyksiä asukkaita kohti kuin Suomessa. Yhdysvaltalaisen San Jose Mercury -lehden mukaan Suomi on teleyhteyksiltään maailman verkostunein maa.

TIMO KERVINEN
13.9.1996


OTSIKKOSIVULLE