Keskustan menestys hienoinen yllätys - Kokoomus paransi tulostaan roimasti

Kunnallis- ja eurovaalien tulokset


Kunnallisvaalien voittajaksi kohosivat Kokoomus ja Suomen keskusta. Molemmat paransivat kunnallisvaalitulostaan edellisiin vaaleihin verrattuna lähes kolmella prosenttiyksiköllä. Nuorsuomalaisten alkusyksyn mielipidemittauksissa ennakoitu melko hyvä kannatus kääntyi tappioksi.

Yksi erikoisimmista - ja myös olennaisista - kysymyksistä vaaleissa on se, että hallitusvastuuta kantaneen Kokoomuksen vuonna 1991 alkanut tappiokierre päättyi. Tavallisestihan on käynyt niin, että hallituksessa olleet puolueet ovat saaneet maksaa hallitusvastuustaan ensin kunnallisvaaleissa ja sitten lopulta eduskuntavaaleissa. Kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistön rehellisyys ja johdonmukaisuus - jonka edellinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen aloitti - näyttää purevan kansaan.

Sen sijaan keskustan lihoaminen oppositiossa oli jokseenkin odotettua, mutta puolueen eurovaalimenestys oli hienoinen yllättätys. Ilmeisesti EU-vastustajien äänet kanavoituivat keskustan ehdokkaille. SDP:n oppositiossa keräämä kannatuskupla näyttäisi vähitellen puhkeavan.

Nuorsuomalaisille vaalit kääntyivät karvaaksi tappion kalkiksi. Heillähän mitattiin alkusyksystä jopa 6.6 prosenttiyksikön kannatusta. Puolue sai kasaan vähän yli prosenttiyksikön kannatuksen. Jopa Vennamojen puolueen raunioille perustettu perussuomalaiset päihittivät nuorsuomalaiset valtuustopaikoissa. Nuorsuomalaiset saivat vain 29 valtuustopaikkaa, kun perussuomalaiset saivat niitä 138.

EU-vaaleissa vasemmistoliitto lisäsi edustajiensa määrän kahteen. Keskusta menetti suurimmasta ääniosuudestaan huolimatta yhden paikan aiemmista viidestä paikastaan. SDP:n ja Kokoomuksen säilyttivät entiset neljä paikkaansa. Vihreät ja RKP säilyttivät myös yhden paikkansa.

Keskusta keräsi suurimman äänisaaliin EU-vaaleissa mutta menetti silti yhden paikan. Keskusta sai lopulta 24,4 prosenttia äänistä ja neljä paikkaa.

SDP säilytti neljä EU-paikkaansa 21,5 prosentin ääniosuudella. Kokoomuksen paikkaluku pysyi neljässä. Kokoomuksen ääniosuus oli 20,2 prosenttia. Vasemmistoliitto lisäsi paikkansa kahteen 10,5 prosentin ääniosuudella.

Äänestysprosentti jäi molemmissa vaaleissa sangen alhaiseksi, EU-vaaleissa tasan 60 prosenttiin ja kunnallisvaaleissa 61.1 prosenttiin.

Kommentoinnista lue tarkemmin Sauli Niinistön ja Maija Perhon haastattelu.


KUNNALLISVAALIT
PUOLUEKUNNALLISVAALIT 1992KUNNALLISVAALIT 1996
SDP27.124.5
KESKUSTA19.221.8
KOKOOMUS19.121.6
VASL11.710.4
VIHREÄT6.96.3
RKP5.05.5
NUORS-1,3
PERUSSUOM-0.9
SKL3.23.2


EUROOPAN PARLAMENTIN VAALIT
PUOLUEÄÄNIOSUUS
SDP21.5
KESKUSTA24.4
KOKOOMUS20.2
VASL10.5
VIHREÄT7.4
RKP5.7
NUORS3.0
SKL2.8
PERUSSUOM0.7
VAPAAN S:N LIITTO0.6



ILKKA AHTOKIVI
21.10.1996


OTSIKKOSIVULLE