EU tukee tupakkaa miljardilla vuodessa


Viljelijät ovat jälleen osoittaneet mieltään maatalousministerineuvoston kokoontuessa tällä viikolla. Tällä kertaa liikkeellä olivat lähinnä kreikkalaiset tupakanviljelijät, jotka onnistuivatkin asiallaan; tupakan viljelytukea jatketaan edelleen. Tuki on noin 6000 markkaa hehtaarilta, eli varsin korkea. Valitettavasti tupakan viljely ei onnistu meidän kylmillä pelloillamme.

Tupakan tukeen EU:lta kuluu vuodessa noin miljardi markkaa. Raha menee pääasiassa Kreikkaan, jossa viljellään valtaosa EU:n tupakasta. Miljardi markkaa tupakkatukeen on paljon rahaa, sillä Suomi saa EU:n maataloustukea yhteensä noin kolme miljardia markkaa.

Maatalouskomissaari Franz Fischler tuki tupakan viljelytukea ja piti sitä usein ainoana mahdollisuutena Kreikan karuissa oloissa. Jollei tupakalle maksettaisi tukea, ajautuisivat tupakanviljelijät ahdinkoon ilman vaihtoehtoja.

Meitä suomalaisia mietityttää tupakan tuleminen varmasti. Meillä Suomessa on viljelyn tarkoituksena on ollut varmistaa toimiva elintarvikehuolto. Meillä on viljelty kasveja, joita on käytetty joko ihmisten tai eläinten ravinnoksi. Tupakka sensijaan ei paranna ravitsemusta, päinvastoin sen nauttimisen voidaan kiistatta osoittaa olevan vahingoittavaa. Silti sen viljelemistä tuetaan mittavasti.

Tupakan vastustamiseen vain 85 miljoonaa

Tupakanpolton vastustamiskampanjoihin EU kuluttaa 85 miljoonaa markkaa vuodessa.

Mihin pitäisi vetää raja? Pitäisikö sittenkin miettiä uudelleen vaikkapa tupakan tukemista, ja jos niin, entä muut tuotteet, kuten vaikkapa sokeri ja voi? Miten on, pitäisikö silloin miettiä uudelleen myös voiksi jalostettavan maidon tukemista? Maatalousministerineuvoston kokouksen alla oma maatalousministerimme kertoi Suomen pidättäytyvän ”terveydelle haitaksi” olevan voin myymistä vähäosaisille alennettuun hintaan.

Vai voitaisiinko voita ja sokeria sittenkin pitää vain elintarvikkeina, joiden nautittu määrä vasta tekee niistä vaarallisia?

Peruskysymyksenä yhä säilyy kaiken viljelyn tukeminen, silloinkin, kun tuotteet ovat haitaksi ihmisille? Eikö silloin ole parempi, että viljelijälle maksettaisiin viljelemättömyydestä? Ja lisäksi terveydelle vaarallista tupakkaa viljelevä kreikkalaisviljelijä saa korkeampaa tukea kuin vaikkapa ”terveysöljyn” raaka-ainetta tuottava rypsinviljelijä Suomessa.

Suomessa maatalouspolitiikkaan on aina sekoitettu aineksia sosiaalipolitiikasta, asutuspolitiikasta, ympäristöpolitiikasta, puolustuspolitiikasta ja vaikka mistä. Ilmeisesti näin on ollut tapana myös muualla, sillä eihän tupakan viljelytuki voi olla muuta kuin kreikkalaisen asutus- ja sosiaalipolitiikan tukemista lompakkojen lisäksi myös terveytemmekin kustannuksella.

LEENA MANNER
20.12.1996


OTSIKKOSIVULLE