Muutokset voimistuvat työelämässä



Työministeriön teettämän työolobarometri-kyselyn mukaan suomalaisilla työpaikoilla, etenkin yksityisellä sektorilla, on käynnissä varsin raju muutosprosessi. Työpaikkojen arvioidaan lisääntyvän noin 50 000 työpaikan nettokasvuna vuodessa. Henkilöstön vaihtuvuus kasvaa ja työpaikkoja saavat ennen kaikkea nuoret ja 30-40-vuotiaat ammattitaitoiset henkilöt. Osaaminen on korostunut ja vaikutusmahdollisuudet työpaikoilla lisääntyneet.

Työllisyyskehityksen kokonaissaldon ensi kertaa tällä vuosikymmenellä positiivinen myös yksityisellä palvelusektorilla. Teollisuuden henkilöstö kasvaa jo kolmatta vuotta peräkkäin. Julkisella sektorilla supistukset jatkuvat edelleen, joskin aikaisempaa hitaammalla vauhdilla.

Työntekijöiden vaihtuvuus on lisääntynyt vuoden 1996 aikana ennen kaikkea teollisuudessa, mutta myös palvelualoilla. Vaihtuvuus tuo uutta osaamista työpaikoille.

Ryhmä- ja tiimityöskentely on varsin yleistä. Varsinkin yksityisellä sektorilla palkka on entistä useammin sidottu juuri ryhmän tai työyksikön tulokseen.

Työmarkkinoiden kehitys ei ole ollut yksinomaan myönteistä. Vaikka yksityisen sektorin työvoiman lisääntyminen on tosiasia, niin samaan aikaan irtisanomisten määrä on kääntynyt nousuun viime vuoteen verrattuna.

Työmarkkinat pirstoutuvat

Työmarkkinat ovat selvästi pirstoutumassa. Eniten irtisanomiset ovat lisääntyneet teollisuudessa ja suurilla työpaikoilla. Tämä vahvistaa näkemystä siitä, että työn tuottavuus ja tehokkuus etenkin vientiteollisuuden puolella vähentää työvoimaa. Perinteisestä vientiteollisuudesta ei ole työllisyystalkoisiin osallistujaa siinä määrin kuin yleisesti on toivottu.

Kaikista uusista vuoden 1996 aikana solmituista työsuhteista vain 32 prosenttia on ollut vakinaisia. Julkisin varoin palkattujen osuus on pysynyt edelliseen vuoteen verrattuna samalla tasolla. Samoin osa-aikaisesti palkattujen uusien työntekijöiden osuus on säilynyt ennallaan.

Tarkasteltaessa viime vuosina syntyneitä uusia työpaikkoja, pitkien ja vakinaisten työsuhteiden aika näyttää olevan ohi. Työelämän monimuotoistuminen jatkuu. Tällä hetkellä määräaikaisten ja tilapäisten työtekijöiden osuus on vajaa viidennes koko työvoimasta.

Tilapäistä ja katkonaista

Tilapäisyys koskee siis yhä useampia ihmisiä. Työolobarometri toteaa, että noin 350 000 työpaikkaa hoitaa 2-3- kertainen määrä ihmisiä. Tällöin on selvää, että monen työssäkäynnistä tulee väistämättä katkonaista.

Kun määräaikaiset työsuhteet on tapa, jolla yksityinen sektori joustaa, niin julkisella sektorilla työelämää joustavoitetaan työllisyysvaroin palkatuilla henkilöillä. Tämä on hyvin yleistä etenkin kuntasektorilla. Aktiivisen työllisyyspolitiikan kääntöpuolella on sen työmarkkinoita vääristävä vaikutus silloin, kun kuntien henkilöstön tarve olisi pysyvää ja ne hoitavat asiaa puolivuosittain vaihtuvalla henkilöstöllä ja siirtämällä henkilöstökuluista leijonanosan valtion piikkiin. Vuoden 1996 aikana erityisesti kunnat ovat entisestään lisänneet tällaisten työntekijöiden käyttöä.

Tilapäisten työsuhteiden suuri osuus osoittaa, että työvoiman käytössä haetaan joustoa ja että se nykyisessä työllisyystilanteessa on mahdollista. Vaikka entiseen tuskin palataan, muutos vakinaisten työsuhteiden lisääntymisen suuntaan on kuitenkin jo nähtävissä. Tällaisen kehityksen uskotaan voimistuvan työvoiman kysynnän lisääntymisen myötä. Työttömyyden rinnalle joillakin aloilla näkyy jo orastavaa ammattitaitoisen henkilöstön puutetta.

Kun palkansaaja pyydettiin arvioimaan työelämän muutoksia eri asioiden suhteen nähtiin kaiksi merkittävää muutosta. Ensinnäkin omaa asemaa ja työtä koskevat vaikutusmahdollisuudet ovat muuttumassa palkansaajien mielestä aikaisempaa parempaan suuntaan. Toiseksi koetaan, että itsensä kehittämismahdollisuudet ovat parantuneet.

MAX MICKELSSON
20.12.1996


OTSIKKOSIVULLE