Teollisuuden suhdannebarometri:

Suhdanteiden paraneminen varmistumassa



Kolmannes teollisuudesta odottaaa suhdanteiden parantuvan, kertoo torstaina julkistettu teollisuuden suhdannebarometri. Vain 13 prosenttia barometriin osallistuvista yrityksistä odottaa heikompia suhdanteita.



Teollisuus ja Työnantajat ovat jälleen julkaisseet perinteisen suhdannebarometrin. Barometrilla mitataan teollisuuden suhdanneodotuksia ja se kohdistetaan noin 720:een TT:n jäsenyritykseen.

Lokakuussa tehdyn barometrin mukaan yhä useammat kyselyn kohteena olevat yritykset odottavat suhdanteiden paranevan. Näin ennakoi 32 % teollisuudesta ja rakentamisesta. 55 yrityksistä arvelee tilanteen pysyvän ennallaan ja 13 % odottaa yhä huononemista.

Suhdannenäkymät ovat parantuneet erityisesti metsä- ja metalliteollisuudessa. Myös teollisuutta palvelevien toimialojen odotukset ovat hyvin myönteiset. Sen sijaan kulutustavarateollisuudessa ja rakennusalalla odotetaan edelleen vain lievää elpymistä.

Tuotannon kasvu nopeutuu vähitellen, mutta tilauskanta on edelleen normaalia niukempi. Viennin kasvu on hidasta, mutta odotukset ovat korkealla. Uusia tilaisuuksia on saatu jopa hiukan ennustettua enemmän ja nousun ennustetaan jatkuvan.

Kapasiteetin käyttöaste on kohonnut useimmilla toimialoilla. Tehdasteollisuuden käyttöaste oli lokakuussa yli 85 %. Vuosi sitten keväällä se oli runsaat 89 %, mutta kuluvan vuoden alussa vain 81 %.

Vienti on lisääntynyt viime vuodesta vain vähän. Metsäteollisuudessa vienti on ollut jopa edellisvuotta pienempää, mutta metsä- ja metalliteollisuuden odotukset ovat korkealla. Muilla toimialoilla odotukset ovat melko vaisut.

Kannattavuus on yleisesti alhaisempi kuin vuosi sitten. Kustannukset ovat pysyneet ennallaan, mutta hintojen lasku jatkuu. Pettymyksistä huolimatta kaikki toimialat odottavat kuitenkin edelleen, että kannattavuus paranee lähimmän vuoden kuluessa.

Henkilökunnan määrä teollisuudessa on pienempi kuin vuosi sitten. Vain metalliteollisuus on kasvattanut työvoimaansa. Työvoima on edelleen viime kuukausina supistunut ja laskun arvellaan jatkuvan myös vuoden lopulla, osin tosin kausivaihteluiden vuoksi.

TIMO KERVINEN
22.11.1996


OTSIKKOSIVULLE