Al Ahramin tutkimuskeskuksen johtaja ennakoidusta YK:n pääsihteerinpaikan menetyksestä:

"Menetys kyllä, muttei heikennä Egyptin asemaa"




A l Ahramin tutkimuskeskuksen johtaja Abn Moneim Said arvioi, että YK:n pääsihteeripaikan menetys on kolaus kansalliselle ylpeydelle, mutta Egypti säilyy yhä alueellisena voimana Lähi-Idässä ja arabimaailmassa.


Yhdysvallat on ajanut poikkeuksellisen kovalla kädellä YK:n pääsihteerin vaihdosta. Turvallisuusneuvostossa USA kaatoi vetollaan Boutros-Ghalin jatkokauden ja ilmoitti samalla, että ellei johto vaihdu, Yhdysvaltain kongressi ei taivu maksamaan USAn miljardin dollarin velkaa YK:lle.

USA perustelee toimiaan sillä, ettei 74-vuotias Boutros Boutros-Ghali ole oikea mies uudistamaan, saneeraamaan ja tehostamaan YK:ta.

Egypti harmistunut, mutta varovainen

Boutros-Ghalin kotimaassa Egyptissä perusteluja pidetään tekaistuina, ja tunteet ovat kuumina. Miten yksin USA voisi nähdä pääsihteerin täydellisen kyvyttömyyden, kun mikään muu maa Saksasta Venäjään ei sitä näe?

Asiasta ei kuitenkaan tahdota liian suurta diplomaattista ongelmaa Egyptin ja sen tärkeän taloudellisen tukijan USA:n välille. Niinpä samalla kun kompromissia yritetään vääntää YK:n käytävillä, julkisesti vakuutetaan, ettei asia vaikuta Egyptin ja USA:n suhteisiin - millään tavalla.

Esimerkiksi arvovaltaisen Al Ahramin poliittisen ja strategisen tutkimuskeskuksen johtaja, tohtori Abn Moneim Said tahtoo nähdä asian enemmänkin koko Afrikkaa koskevana kysymyksenä.

- Itseasiassa Egypti suhtautuu tähän enemmänkin periaatteellisena kysymyksenä. Boutros-Ghali on ensimmäinen afrikkalainen pääsihteeri, hän muotoilee.

"Epäreilua syyttelyä"

Kuitenkin Said ihmettelee, miksi nyt rikotaan perinne, jonka mukaan YK:n pääsihteeri saa halutessaan aina jatkokauden.

- USA:n perustelut eivät vakuuta meitä siitä, miksi hänelle ei annettaisi toista kautta, joka on ollut sääntö hänen edeltäjillään.

- Boutros-Ghali on tehokas kansainvälinen vaikuttaja. YK:n pääsihteerinä hän joutui toimimaan nopeasti muuttuvassa maailmassa.

- Hänen toimintaansa vaikeutti USA:n tapa toimia YK:ssa kovakätisesti, mutta kuitenkaan tukematta systeemiä taloudellisesti taikka näkemyksillä.

- USA ei ota mitään vastuuta mistään puutteista YK:n toiminnassa viimeisen viiden vuoden aikana. Niiden lastaaminen Boutros-Ghalin hartioille on ehdottomasti epäreilua, sanoo Said.

"Veton väärinkäyttöä"

USA:n tiukka linja ei paranna sen mainetta arabimaailmassa. Sitä pidetään tyypillisenä esimerkkinä suurvallan sanelupolitiikasta.

Egyptiä YK:n turvallisuusneuvostossa aiemmin edustanut suurlähettiläs Ahmed Tavlig Khalil kutsuu USA:n toimia veto-oikeuden väärinkäytöksi.

Hänen mukaansa myös Yhdysvallat oli ennen sitä mieltä, että veto turvallisuusneuvostossa on tarkoitettu vain rauhan ja turvallisuuden kysymyksiin - ei valttikortiksi pääsihteeripelissä.

Syntinä itsenäisyys eikä tehottomuus

USA on perustellut kantaansa sanoen, että YK:n uudistaminen tehokkaammaksi ja kustannustietoisemmaksi vaatii pääsihteerin vaihtamista.

Näitä perusteluja ei täällä uskota. Todellisena syynä pidetään sitä, että Boutros-Ghali on amerikkalaisten makuun liian omapäinen pääsihteeri, joka tahtoo kehittää YK:ta YK:n eikä ainoan olemassaolevan suurvallan ehdoilla.

- Boutros-Ghali on raskaansarjan kokenut diplomaatti, jota ei määräillä. Hän ei ole antanut amerikkalaistenkaan määräillä itseään, vaikka USA:n YK-suurlähettiläs toimii silloin tällöin aivan kuin hän itse olisi YK:n pääsihteeri, sanoo Said.

Täältä katsoen Boutros-Ghalin syntinä ei suinkaan ole liika tehottomuus vaan liika itsenäisyys.

USA:n "ystävänpalvelus"

Egypti teki aikanaan täyskäännöksen ulkopolitiikassaan. Se jätti kumppanuuden silloisen Neuvostoliiton kanssa ja suuntasi voimalla kohti Yhdysvaltoja.

70-luvulla se osallistui myös Camp Davidin rauhankokoukseen ja allekirjoitti muiden arabimaiden vastustuksesta välittämättä rauhansopimuksen Israelin kanssa.

Tämä ajoi sen pitkäksi ajaksi eristyksiin arabimaiden joukossa, josta pannasta vasta presidentti Hosni Mubarakin taitava politiikka sen vapautti.

YK:n pääsihteerin paikka kruunasi sen kansainvälisen aseman. Se on alueellinen voimatekijä, yksi johtavista arabimaista, jolla on lisäksi toimivat suhteet ympäri maailman.

Kohtalon ivaa on, että nyt juuri USA ottaa siltä pois tämän kruunun. Mutta täällä nähdäänkin, ettei USA:n toimi kohdistu Egyptiin - vaan ainoastaan Boutros-Ghalin henkilöön ja linjaan.

Menetys, muttei sietämätön

Osittain siksi Abn Moneim Said näkee, ettei se vaikuta Egyptin politiikkaan Afrikassa ja Lähi-Idässä.

- En usko, että Egypti tahtoisi liittää valintaprosessin tämän alueen muihin kysymyksiin, kuten Persianlahden tai arabien ja Israelin välisiin kysymyksiin.

Hän ei myöskään näe, että menetys heikentäisi maan asemaa arabimaiden joukossa.

- Egypti on alueellinen voima lähi-idässä, esimerkiksi Arabiliigan pääsihteeri on yleensä egyptiläinen. YK:n pääsihteeri on ollut kansallisen ylpeyden kysymys ja lisä Egyptin asemalle tällä alueella. Mutta sen menettämisellä ei ole suurempia seurauksia maan asemaan.

LAURI KAIRA
KAIRO
22.11.1996


OTSIKKOSIVULLE