Valtio, IVO ja TVO yhteiseen sähkönjakelun kantaverkkoyhtiöön

630 miljoonan verohuojennus Imatran Voimalle



Valtio on antamassa 630 miljoonan markan verohuojennuksen Imatran Voimalle. Huojennus annetaan IVO:n omistaman IVO:n Voimansiirto Oy:n jakeluverkon myynnistä uudelle kantaverkkoyhtiölle kannettavasta myyntivoittoverosta.

Valtioneuvoston on määrä torstaina antaa kauppa- ja teollisministeriölle valtuutus uuden sähkönjakelun kantaverkkoyhtiön perustamisesta. Yhtiöön tulevat valtion ohella omistajiksi Imatran Voiman omistama IVO:n Voimansiirto (IVS) ja Teollisuuden Voiman Teollisuuden Voimansiirto (TVS). Yhtiöittämisen taustalla on pohjoismaisen sähköpörssin luominen.

Teollisuuden Voiman ja Imatran voiman tuottama sähkö on tähän saakka kulkenut erillisten yhtiöiden omissa siirtoverkoissa. Sähkön siirto maan rajojen yli on ollut ongelmallista, sillä siirtojohdon omistava yhtiö on käyttänyt siirtokapasiteettia ensisijaisesti oman sähkönsä siirtämiseen. Kilpailijoiden sähköä on siirretty vasta kun vapaata kapasiteettia on ollut tarjolla. Tämän puolestaan on katsottu haittaavan avautuvan kilpailun läpinäkyvyyttä.

Perustettavan pohjoismaisen sähköpörssin ja vapautuvan kilpailun myötä pidetään olennaisena, että kaikki sähköntuottajat pääsevät yhtäläisesti kantaverkkoon.

Uuden kantaverkkoyhtiön omistajiksi on tulossa TVS:n ja IVS:n lisäksi valtio. Valtio osallistuu myös yhtiön osakepääomaan. Molemmat yhtiöt luovuttavat omaisuutensa uuteen yhtiöön.

IVS:n sähköverkon vanhimmat osat on rakennettu vuosikymmeniä sitten ja toisin kuin TVS:lla sen verkko on pääosin kuoletettu. Näin ollen IVS:lle lankeaa roima myyntivoittovero. Vero olisi kaikkiaan noin 1,26 miljardia markkaa.

Uuden yhtiön synnylle onkin keskeistä sopimus, jolla valtio antaa verohuojennuksena puolet verosta. Ilman 630 miljoonan markan osuutta valtiolta uusi kantaverkkoyhtiö mitä ilmeisimmin jäisi perustamatta.

Verohuojennuksella vältetään velkataakan syntyminen uudelle yhtiölle. Samalla vältetään se nurinkurinen tilanne, jossa siirtohintoja eli lopulta sähkölaskua olisi nostettava vaikka kilpailu sähkömarkkinoilla lisääntyy.

PETE PAKARINEN
27.11.1996


OTSIKKOSIVULLE