Ruotsi valmis käräjöimään vaikka EY-tuomioistuimessa

Suurviinalastit jäävät saamatta - toistaiseksi



Pohjoismaat ja EU-komissio eivät päässeet sopuun alkoholin tuontirajoitusten purkamisesta viime keskiviikkona. Näkemysero osapuolten välillä on kuitenkin enää pieni. EU tarjosi rajoitusten ehdottomaksi takarajaksi 30.6.2002. Ruotsi on suurempi ongelma.


Neuvotteluissa edelleen mukana olevat Suomi ja Tanska eivät olleet valmiita hyväksymään ehdotusta, vaan vaativat aikalisää. Ruotsi on jo hypännyt veneestä. Päätös yritetään saada aikaiseksi marraskuun puolivälissä.

EU-maiden välillä saa viedä omaan käyttöön 110 litraa olutta, 90 litraa viiniä ja 10 litraa väkeviä. Suomen nykyiset rajoitukset ovat 15 litraa olutta, 5 litraa viiniä ja litra väkeviä, joista sovittiin jäsenyysneuvottelujen yhteydessä. Nykyiset rajoitukset päättyvät kuluvan vuoden vaihteessa. Uusista säännöistä on sovittava yksimielisesti EU-maiden kesken ennen sitä.

Valtiolta jää tänä vuonna saamatta noin 1,6 miljardia markkaa alkoholiverotuloja, sillä Suomeen tuodun verovapaan alkoholin määrä on kolminkertaistunut EU-jäsenyyden myötä. Oluen tuonti on yli kahdeksankertaistunut. Valtio on saanut alkoholiin liittyvistä veroista noin 10 miljardia markkaa vuodessa.

Menetettyihin tuloihin ja yhteiskunnallisiin ongelmiin perustuen hallitus on rajoittanut kaljarallia ja haluaa EU:n kanssa sovittuihin poikkeussäädöksiin lisäaikaa.

Kolmen vuoden lisäaika

Valtiovarainministeriö haluaisi siirtää takarajaa ainakin puolella vuodella eli vuoden 2002 loppuun. Näin uudella hallituksella olisi kolme vuotta aikaa valmistautua tuontirajoitusten purkamiseen.

Suomen vaatiman aikalisän ohella vähintään yhtä tärkeä tavoite näyttää olevan saada rajoittaa oluen tuontia kolmansista maista, pääasiassa Virosta ja Venäjältä.

Valtiovarainministeriö katsoo, että nykyinen 15 litraa on ehdottomasti liian paljon. Se - ja tietenkin sosiaaliväki - haluavat laskea 20 tunnin matkan jälkeen sallittavan tuontioluen määrän kuuteen litraan.

Ruotsi hävinnee sotansa

Tanska haluaa jatkoaikaa rajoitusten purkamiselle vuoteen 2004 saakka. Holhousvaltio Ruotsi taas ei suostu minkäänlaisiin takarajoihin ja on valmis käräjöimään siitä EY-tuomioistuimessa. Jos ja kun Ruotsi lähtee viinakäräjille, se todennäköisesti häviää.

Päätöksellä voi olla merkitystä myös Suomen pidennetyille rajoituksille. Jos ja kun tuomioistuin parin vuoden kuluttua tuomitsee Ruotsin rajoitukset EU-lainsäädännön vastaisiksi ja määrää ne poistettaviksi.

ILKKA AHTOKIVI
25.10.1996


OTSIKKOSIVULLE