Arkadianmäen ääni25.9.1996Joka perjantai on huhupäivä

Kun kerran kirjoitan kolumnin sähköiseen lehteen, laadin sen aiheesta, jota seurataan eniten tietokoneruutujen välityksellä. Syksyn kuuma peruna on ERM-kytkentä. Mennyt viimeinen kesäviikonloppu oli tänä vuonna ensimmäinen ajankohta, jolloin huhupörssi Suomen ERM-kytkennästä nousi korkealle tosi mielessä.

Edellisenä viikonloppuna - perjantaina 13.9.1996 - liikkeellä oli irrallisia huhuja Suomen ERM-kytkennästä, mutta silloin huhupörssimittari kohosi vasta alkulukemiin. Tästä eteenpäin joka perjantai on huhupäivä.

ERM-kytkentä vie lähemmäksi EMU:a

Tilanne ERM-kytkennässä on erittäin ongelmallinen.Vaikka me tiesimme unioniin liittyessämme, tai ainakin meidän piti tietää, mitä Maastrichtin sopimus pitää sisällään Euroopan raha- ja talousliitosta, olemme melko valmistautumattomia talous- ja rahaliittoon (EMU) mielipidetasolla.Tehty synti on tunnustettava selvästi.

Me EU-jäsenyyden kannattajat sanoimme kansanäänestyskampanjan aikana, ettei vielä ole aika puhua EMU:sta. Ehdimme palata siihen jälkeenpäin monta kertaa. Sen minkä taaksemme jätimme, sen olemme edestämme löytäneet tässäkin asiassa. Yhä esiintyy mielipiteitä siitä, ettei ERM-kytkentä välttämättä ole yhteydessä Suomen liittymiseen EMU:n jäseniksi ensimmäisten maiden joukossa.

Mielestäni on rehellisesti sanottava, että ERM-kytkentä vie Suomen askeleen lähemmäksi EMU:a. Se ei kuitenkaan ratkaise sitä, että Suomi olisi ensimmäisten maiden joukossa EMU:ssa.

Kurssiratkaisu on vaikea

Meillekin, jotka olemme EMU:n kannalla ja toivomme, että Suomi olisi ensimmäisten joukossa EMU:ssa, ERM-kytkentä on vaikea. Suomen markan kurssi on alkukesästä noussut selvästi.Voi kiistatta todeta, että valtaosa Suomen teollisuuden edustajista katsoo, että markka on tällä kurssilla ja tällä hetkellä liian vahva sidottavaksi ERM:iin. Moni sanoo, että teollisuuden mielestä markka on aina liian vahva, ja siksi teollisuuden mielipiteeseen ei pidä kiinnittää huomiota.

En ole samaa mieltä. ERM-liitäntä on hallituksen ja keskuspankin päätettävissä oleva asia. Silti päätökselle tarvitaan laaja tuki yhteiskunnassa tai päätös tulee ainakin olla laajasti ymmärretty. Esko Ahon hallituksen alkumetreillä vuonna 1991 kokeiltiin valuuttapolitiikkaa, joka ei saanut tukea hallituksen ja Suomen Pankin ulkopuolelta. Lopputulos ei ollut hyvä.

Kun itse silloin kuuluin niihin harvoihin, jotka ymmärsivät hallituksen valuuttakurssipolitiikkaa, en halua olla toista kertaa mukana tilanteessa, jossa valuuttapoliittisia ratkaisuja tehdään ilman laajempaa tukea. Siksi kova koettelemus markan ECU-kytkennän eri vaiheet olivat. Saamme lukea niistä nyt sekä Ahon että Kullbergin kirjoista.

EMU-keskustelua ei pidä enää pidätellä

Jos ja kun hallitus ja Suomen Pankki aikovat tehdä lähiaikoina - käyttääkseni pääministerin sanontaa - ERM-kytkennän, niiden tulisi hakea ja saada nykyistä laajempi tuki ja ymmärrys kytkennälle.

Ymmärrystä tarvitaan elinkeinoelämältä ja ammattiyhdistysliikkeeltä. Ei olisi pahitteeksi, jos joku meistä kansanedustajistakin ymmärtäisi ERM-kytkennän ja jopa tukisi sitä.

EMU-keskustelun on annettava riehua myös eduskunnassa. Paineita ei kannata enää pidätellä. Minulle on aivan sama, keskustellaanko EMU:sta tiedonannon, selonteon vai torstaisen ajankohtaiskeskustelun muodossa. Parasta on, että annetaan meidän - kansanedustajien - päästää pihalle kaikki EMU-ennakkoluulomme, -pelkomme ja -toiveemme.

Kyllä ne mielipiteet siitä sitten muokkautuvat!

MATTI AURA
25.9.1996


OTSIKKOSIVULLE