Mafiasyytökset jatkuvat ItaliassaKaksi entistä Italian pääministeriä on ahtaalla väitetyistä yhteyksistään Sisilian mafiaan, Cosa Nostraan. Giulio Andreotti istuu syytettynä kahdessa oikeudenkäynnissä ja Silvio Berlusconin ylle lankeaa yhä synkempi varjo.

Silvio Berlusconin talousimperiumi Fininvestin entistä kakkosmiestä ja Berlusconin Forza Italia -puolueen kansanedustajaa Marcello Dell’Utria syytetään mafiayhteyksistä. Tutkimusten perusteella Dell’Utri saa syytteen yhteistyöstä mafian kanssa ja hän on tutkimusten mukaan mies Cosa Nostran ja Fininvestin välillä. Tutkijaviranomaisten mukaan on ilmeistä, että myös Berlusconilla oli yhteyksiä Cosa Nostraan.

Berlusconi ja Fininvest ovat kategorisesti kiistäneet maksaneensa Cosa Nostralle suojelurahaa. Kruununtodistajaksi kääntynyt mafioso Salvatore Cancemi kuitenkin kertoo, että Fininvest maksoi mafialle 200 miljoonaa liiraa vuodessa.

Uhri vai ei

Entisten mafiosojen mukaan Berlusconi maksoi mm. siitä, että hänen tv-yhtiöidensä antennit pysyivät toimintakunnossa. Cataniassa Berlusconin tavaratalo poltettiin maan tasalle. Sen jälkeen tavarataloketju Standa maksoi kiltisti vaaditut ”lunnaat”. Cancemin mukaan kyse oli kuitenkin jostakin enemmästä kuin pelkästä kiristyksestä. Kiristyshän tekisi Berlusconista uhrin eikä syytettyä. Tutkijaviranomaiset eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita Dell’Utrin lausunnoista.

Rahat mafialle toimitti Vittorio Mangano, yksi Porta Nuovan mafiaperheen silmäätekevistä. Hän oli 70-luvulla Berlusconin palveluksessa tämän maatilalla Arcoressa. Manganon paljastuttua mafiosoksi entinen pääministeri on antanut kolme eri versiota siitä, miten hän päätti työsuhteen.

Eräs mafioso ja korruptioon ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen kaatuneen kristillisdemokaattisen puolueen sisilialainen kärkimies on kertonut, että Berlusconilla ja Dell’Utrilla oli suhteet myös 70-luvun mahtavimman mafiapäällikön Stefano Bontaden kanssa. Tähän episodiin liittyvät mafian hämärät maakaupat ja Palermon historiallisen keskustan aneeraus.

Andreotti oikeudessa

Seitsenkertainen Italian kristillisdemokraattinen pääministeri Giulio Andreotti on istunut syytettyjen penkillä jo viime syksystä lähtien. Palermossa käynnissä olevassa oikeudenkäynnissä häntä syytetään osallisuudesta mafian toimintaan. Vielä vakavampi syyte hänelle luettiin Perugiassa.

Mafian käännynnäiset ovat todistaneet, että Andreotti olisi tilannut toimittaja Carmine Pecorellin murhan vuonna 1979. Murhan syy on kruununtodistajien mukaan se, että Pecorelli oli saanut käsiinsä raskauttavaa aineistoa Andreottin mafiayhteyksistä ja pääministeri Aldo Moron murhasta.

ILKKA AHTOKIVI
25.9.1996


OTSIKKOSIVULLE