Cosa Nostra mukana uraanikaupassa



Sisilian mafia, Cosa Nostra, on astunut mukaan kansainväliseen uraanikauppaan. Epäilyksiä Cosa Nostran osallistumisesta ydinasemateriaalin kauppaan on ollut jo pitkään, mutta asia sai vahvistuksen Saksassa ja Sisiliassa tehdyissä tutkimuksissa.

Cataniassa toimiva Pulvirentin mafiaperhe johti laajaa kansainvälistä rikollisverkostoa, joka salakuljetti aseita, uraania, osmiumia, huumeita ja väärennettyä rahaa Venäjältä Saksan, Sveitsin ja Italian kautta Pohjois-Afrikkaan.

Saksan ja Italian poliisin yhteisoperaatiossa pidätettiin mm. saksalaisia liikemiehiä, jotka olivat kaupassa mukana. Viittä rengasta johtanutta mafiosoa etsitään edelleen. Tapansa mukaisesti he ovat hävinneet kuin tuhka tuuleen.

Mafian renkaassa oli mukana entisen Neuvostoliiton salaisen palvelun KGB:n agentti, jolla oli pääsy Venäjän ydinasemateriaalivarastoihin. Italian salainen palvelu sai asiasta vihiä kesäkuussa. Ase- ja huumekauppavyyhti lähti purkautumaan, kun sveitsiläispankki sai tiedon asiasta viranomaisilta.

Kaupankäyntiin kuului, että väärennettyjä D-markkoja levitettiin kymmenien miljoonien edestä pankkeihin Wiesbadenissa, Duisburgissa ja Essenissä. Nämä investointiin Kolumbian kartelleilta ostettuun kokaiiniin, jota levitettiin Italiaan. Osa huumeista maksettiin myös väärennetyillä dollareilla sekä venäläisillä rynnäkkökivääreillä ja kertakäyttösingoilla.

Tuomarin murha suunnitteilla

Sisiliassa Cosa Nostran johtajia vastaan käytävässä oikeudenkäynnissä on myös paljastunut, että Cosa Nostra suunnitteli tuomari Antonio Di Pietron surmaamista. Di Pietro tuli tunnetuksi Pohjois-Italiassa käynnistämistään ns. "puhtaat kädet" (Mani pulite) korruptiotutkimuksista, jotka johtivat valtaisaan poliittiseen myllerrykseen Italiassa. Nyttemmin Di Pietro on oikeusministeri.

Mafia aikoi surmata Di Pietron saadakseen käännetyksi huomion pois vuonna 1992 mafian pommeilla surmaamista tuomareista Giovanni Falconesta ja Paolo Borsellinosta sekä murhista aiheutuneesta kohusta. Samalla oli tarkoitus antaa pieni opetus pohjoisen poliitikoille. Surmatyö ei kuitenkaan ehtinyt toteuttamisvaiheeseen, koska Cosa Nostran silloinen korkein johto onnistuttiin pidättämään.

Vastaavaa keinoa Cosa Nostra käytti vuonna 1984 kääntääkseen huomion pois käynnissä olleesta mafiasodasta. Cosa Nostra asennutti pommin Napoli-Milano -pikajunaan. Pommi räjähti lähellä Bolognaa ja 16 ihmistä sai surmansa.

ILKKA AHTOKIVI
29.11.1996


OTSIKKOSIVULLE