Koulutuksella dynamiikkaa työelämään



Nykyisen sateenkaarihallituksen ylitse muun käyvä teema on työttömyyden selkeä alentaminen, mahdollisuuksien mukaan sen puolittaminen kevään 1995 tasosta. Teemaa pitäisi laajentaa ammattitaitojen projektiksi, joka täydentäisi ja tehostaisi nykyistä ammatillista koulutusta ja parantaisi työllistymisen mahdollisuuksia. Tämän luulisi onnistuvan, kun takana on hallituksen viime keväinen päätös koulutusvakuutuksesta, jonka kummeina on työmarkkinaosapuolia.

Koulutusvakuutusta paraikaa selvitellään. Kunpa kyettäisiin hahmottamaan huikea näköala, jonka uusi järjestelmä parhaimmillaan avaisi työelämän modernisoinnille - ja mikä tärkeintä - työllisyydelle. Ristiriidoille pitäisi olla vain vähän sijaa, sillä eri tahoja yhdistää näkemys, että uusi koulutusjärjestelmä lisäisi osaamisen ja ammattitaitojen dynamiikkaa työelämässä. Tämä tajutaan sekä työntekijöiden että työnantajien parissa.

Mahdollisuuksia eri elämäntilanteisiin

Työelämää voitaisiin kehittää ajantasaisia ammattitaitoja korostavan palkkatyönteon suuntaan, jossa korostuisivat yrittäjyyden ymmärtäminen ja yksilön mahdollisuus - ei pakko - nykyistä yrittäjämäisempään työntekoon. En siis tarkoita sitä, että palkkatyöntekijät muuttuisivat firmoja pyörittäviksi yksityisyrittäjiksi. Palkkatyö, jossa verokirja on työnantajan kassakaapissa, jatkuu tuotannon ja palvelujen valtavirtana. Sitä ei yrittäjyydestä jankuttaminen muuta.

Mutta luotakoon tähän maahan uusia palkansaajasukupolvia, sellaisia sukupolvia, joilla on jatkuvasti uusiutuvat, ajantasaiset ammatilliset valmiudet. Sellaisia sukupolvia, jotka yrittäjyyttä oikein ymmärtäen palkkatyöntekijöinä antavat niiden varsinaisten yrittäjien tukena panoksensa firmojen pyörittämiseen. Sellaisia sukupolvia, joista voi nousta kevyen byrokratian toiminiminä yhden miehen tai naisen ammattitaitoisia tuotannon tekijöitä, jos asianomaiset itse haluavat pois perinteisestä palkkatyöstä.

Vanhemmat ikäluokat kaipaavat turvallisuutta, nuoremmat sen ohella myös mahdollisuuksia kokeilla omien kynsien pitävyyttä. Koulutusvakuutus voisi olla vastaus näihin tavoitteisiin. Se helpottaisi olevaa pitkäaikaistyöttömyyttä ja voisi ehkäistä ihmisiä joutumasta työttömiksi.

Tekninen toteutus ratkaistavissa

Julkinen valta on vetäytynyt taaemmaksi, ja yritykset ovat kansantalouden moottoreita. Kun näille moottoreille on jo tehty tilaa, eikö niiden pitäisi ottaa myös enemmän taloudellista vastuuta, esimerkiksi juuri koulutuksesta, ammatillisten valmiuksien ylläpitämisestä ja työttömän (lue: potentiaalinen hyvä työntekijä) syrjäytymisen estämisestä.

Tehtäköön tuohon kaikkeen tähtäävä, mahdollisimman monille avoin ammattitaitojen projekti. Palkansaajien, työnantajien ja yrittäjien järjestöt kyllä sopeutuvat uuteen väkeen, jonka projekti tuottaa. Saisihan kukin taho lisää ja aivan uudenlaisia jäseniä. Kiistelyn koulutusvakuutuksen teknisistä toteutustavoista ei pidä antaa pilata hyvää asiaa.

Muokatkaa, puolueet ja työmarkkinajärjestöt, työttömille ja työssä oleville modernin työelämän visio ja toteuttakaa se! Mitä päätöksiin poliittisella puolella tulee, luulisi aiheen kiinnostavan erityisesti päähallituspuolueita SDP:tä ja kokoomusta, suuria työelämäpuolueita. Ja kyllä kai näin hyvää asiaa on lupa muidenkin, myös pääoppositiopuolueen tukea.

MATTI LINNANAHDE
4.10.1996


OTSIKKOSIVULLE