Tietokonerikollisuus on miljardien bisnes

Rikollisjärjestöt siirtyvät tietokoneaikaan



Järjestäytynyt rikollisuus on siirtynyt tietoyhteiskuntaan. Voimakkailla rikollisjärjestöillä on teknologista osaamista vähintään yhtä paljon kuin heitä jahtaavilla viranomaisilla. Puhelimien kuuntelu ja rahanpesu tietokoneilla ovat jo arkipäivää.


Mafia sekä Italiassa että Yhdysvalloissa, Kolumbian kartellit, venäläisorganisaatiot sekä kiinalaiset triadit ovat siirtyneet tietokoneaikaan. Esimerkiksi New Yorkissa paljastui hiljakkoin Colombon, Gambinon ja Genovesen mafiaperheiden yhteinen operaatio, jonka tulos oli lähes 300 miljoonaa markkaa vuodessa.

Amerikkalaisen viikkolehti Timen mukaan kolme huippurikollista pyöritti tietokoneiden avulla laitonta vedonlyöntiä. He jäivät kiinni vain sattuman kautta, kun poliisi keksi yhden salasanan.

KGB:n tasolla

Kolumbian mahtavin huumekartelli Cali on kehittynyt teknologisessa osaamisessaan pisimmälle. Kartellin valtavat rahavirrat - kymmeniä miljardeja markkoja vuodessa - pakottivat sen siirtymään tietokoneaikaan. Calin rahanpesijät ja huumekauppiaat käyttävät hyväkseen mm. tietoverkkoja. Digitaalirahan avulla rikolliset voivat pestä pienissä erissä valtavat summat huumerahojaan virtuaalipankeissa. Operaation jälkeen rahojen todellisen alkuperän selvittäminen on jokseenkin mahdoton tehtävä.

Esimerkiksi Antiguan saarella sijaitsee European Union Bank, joka ilmoittaa olevansa ensimmäinen off-shore -pankki Internetissä. EUB:ssa voi avata pankkitilin ilman turhia kyselyjä muutamalla hiiren klikkauksella. Vaadittavat dokumentit, jotka voivat olla yhtä hyvin väärennettyjä kuin oikeitakin, voi lähettää faxilla. Tämän jälkeen voikin ryhtyä rahansiirtoihin ja vaikkapa hävittämään talousrikoksista saatujen rahojen alkuperää. Pankkia voi käydä katsastamassa osoitteessa http://www.eubank.ag/.

Erään Calin kartellin johtajan päämajasta löytyi mm. kaksi jääkaapin kokoista tietokonetta, joihin oli tallennettu miljoonien kolumbialaisten puhelinnumerot. Tietokoneet tarkistivat jatkuvasti ihmisten soittoja saadakseen selville, soittiko joku heistä viranomaisille Yhdysvaltain lähetystöön tai Kolumbian puolustusministeriöön ja paljastivatko nämä henkilöt jotakin kartellin puuhista. CIA:n mukaan Calin kartellin tietoteknologia oli entisen Neuvostoliiton KGB:n tasolla.

Eräs Calin kartellin jäsen hoiti tietoliikennettään ja huumeverkostonsa toimintaa kahdellakymmenellä tietokoneella. Jo vuosia sitten paljastui kartellin suunnitelma ostaa itselleen tietoliikennesatelliitti, jotta CIA ja FBI eivät pystyisi seuraamaan kartellin teleliikennettä.

Koska suunnitelma epäonnistui, kartellin jäsenet siirtyivät kannettaviin puhelimiin. Calin jäsenet käyttävät jopa 30 kenkäpuhelinta päivässä, jotta poliisi ei pystyisi jäljittämään numeroa, saati soittajaa. Jokaisesta puhelimesta soitetaan vain yksi soitto, jonka jälkeen puhelin hävitetään.

Myös Sisilian mafialla on riittävästi teleliikenne- ja tietokoneosaamista. Mafia sai selville vuonna 1992 autopommilla surmaamansa tuomari Paolo Borsellinon liikkeet salakuuntelemalla tämän äidin puhelinta.

Numeroiden kloonaus lastenleikkiä

Kannettavien puhelimien suojakoodien murtaminen on tekniikkaa harrastaville helppoa. Kun koodit on murrettu, voi soittaa kymmenillä tuhansilla markoilla muiden piikkiin. Vakavammaksi asia käy, kun puuhassa ovat todelliset rikolliset.

Eniten numeroiden "kloonauksesta" ovat joutuneet kärsimään NMT-puhelimien omistajat. Myös GSM-puhelimien koodit on murrettavissa, joskin se on vaikeampaa. Hommaa ei tarvitse osata edes itse, sillä myynnissä on lisälaitteitta, joilla tilaajanumeron voi muuttaa muutamalla sadalla dollarilla. Osat vempaimeen on saatavissa meikäläisissäkin sähköliikkeissä muutamalla sadalla markalla.

Esimerkiksi Italiassa numeroiden kloonaus aiheutti alkuvuodesta skandaalin. Pelkästään Roomassa kloonattiin yli 10 000 puhelinnumeroa. Joukossa on ollut kansanedustajien, liikemiesten ja korkeiden poliisi- ja oikeusviranomaisten puhelimia.

Sisiliassa on kloonattu mafianvastaisen taistelun johtohahmojen, mm. Palermon prefektin ja liikkuvan poliisin päällikön puhelimet. Palermossa on pyörinyt jopa laiton kännykkäoperaattori, jonka kaikki numerot olivat varastettuja. Calin kartellin jäsenet taas kloonasivat Yhdysvaltain huumeviraston DEA:n agenttien puhelimet ja soittelivat heidän numeroistaan Kolumbiaan.

Uusinta uutta mafian puuhissa on Internetistä vapaasti kopioitavissa olevat kryptaysohjelmat, joilla he saavat viestinsä käsittämättömäksi kirjain- ja numerosotkuksi. Tutkijoilta menee kuukausia selvittää viestien sisältö - jos siinä ylipäänsä onnistutaan - ja mafiosot ovat jo jälleen askeleen edellä.

ILKKA AHTOKIVI
4.10.1996


OTSIKKOSIVULLE