Pääkirjoitus

Päätoimittaja Ilkka Ahtokivi




5.12.1996



Pilviä hallitusyhteistyön taivaalla

Hallitusyhteistyö on onnistunut historiallisen hyvin kokoonpanoltaan historiallisessa hallituksessa. Taivaalle on kuitenkin kertymässä synkkiä pilviä vasemmistoliiton ja vihreiden osalta. Tämä oli arvattavissa jo hallitusta muodostettaessa.

Viime viikonlopussa pidettyjen vihreiden ja vasemmistoliiton kokouksissa paineet profiloitumiseen ja erimielisyyteen pulpahtivat jälleen pinnalle. Ja jälleen ne onnistuttiin lakaisemaan maton alle - toistaiseksi.

Hallituksen kriittisimmäksi kysymykseksi näyttää muodostuvan Suomen EMU-jäsenyys. Vihreä liitto ilmoitti pitävänsä kiinni siitä, että päätös Suomen mahdollisesta liittymisestä talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen kuuluu Suomelle.

Lisäksi Vihreä liitto korosti, että jos Suomi aikanaan päättää liittyä rahaliittoon, se vaatii perustuslain muutosta. Vihreiden mukaan suoraselkäinen politiikka edellyttää, että päätös perustuslain muuttamisesta tehdään samassa yhteydessä kuin rahaliittoon liittymispäätös.

Nähtäväksi jää pysyykö Vihreä liitto kannassaan. Pääministeri Paavo Lipponen on ilmoittanut, ettei lakimuutoksia ole syytä niputtaa ja että päätös talous- ja rahaliittoon liittymisestä tehdään yksinkertaisella enemmistöllä. Saman on sanonut julki toisen päähallituspuolueen puheenjohtaja Sauli Niinistö.

Myös vasemmistoliitossa paineet ovat kasvamassa, sillä puoluevaltuusto arvosteli muuten varsin voimakkaasti hallitusyhteistyön tähänastisia tuloksia. Jotenkin olisi profiloiduttava, ettei aivan jäätäisi päähallituspuolueiden jalkoihin. Yritys profiloitumiseen liittyi toimeentulotukeen.

Vasemmistoliitto pyrkii korjaamaan toimeentulotukeen kaavailtuja heikennyksiä, mutta ei uhkaile hallituksesta lähdöllä asian vuoksi. Puoluevaltuusto torjui kuitenkin sunnuntaina äänin 37-14 ehdotuksen, että puolue tekisi leikkauksista hallituskysymyksen.

Puoluevaltuusto ei lyönyt kiinni ehtoja, joiden pitää täyttyä, jotta puolue voi pysyä hallituksessa. Eräät valtuutetut olivat toivoneet mm. aikataulua työttömyyden vähentymiselle. Tällä kertaa hallitusovien paukuttelulta siis vältyttiin, mutta suurempi riita on tulossa vasemmistoliitossakin EMU:sta.

Puoluevaltuusto päätti järjestää jäsenäänestyksen puolueen kannasta talous- ja rahaliitto. Päätös syntyi yksimielisesti, vaikka monet epäilivät sen järkevyyttä. Asiaa ei kuitenkaan haluttu viedä äänestykseen, jossa häviämisen riski koettiin liian suureksi.

Puolueen pääeurovastustaja Esko Seppänen sai vaatimuksillaan asian käsiteltäväksi, vaikka se ei ollut alun perin esityslistalla. Seppäsen yllättämällä puoluejohdolla ei ollut edes selvää ja yhtenäistä kuvaa siitä, miten äänestys järjestetään ja miten sitovasti puolueen kanta rahaliittoon siinä ratkaistaan.

Puheenjohtaja Claes Anderssonin mielestä EMU-äänestyksessä pitää käydä ilmi, että samalla päätetään myös siitä, pysyykö puolue hallituksessa vai ei. Tietäen sen, että vasemmistoliitto suhtautuu sangen kriittisesti rahaliittoon - saihan hankkeen vastustaja 2/3 puolueen äänistä europarlamenttivaaleissa - on vasemmistoliiton hallituksesta lähtö lähellä, kun EMU:sta päätetään.

ILKKA AHTOKIVI


ETUSIVULLE