Euroopan kansanpuolueelle pk-yritysten liitto


Euroopan kansanpuolue (EPP) on perustanut uuden yhdistyksen talousasioiden seuraamiseksi. Sen tarkoituksena on pienen ja keskisuuren yritystoiminnan tukeminen.

Yhdistyksen virallinen nimi on "Economic and Independent Business Association of the European People´s Party" eli vapaasti käännettynä "Euroopan kansanpuolueen talousasioiden ja yritystoiminnan yhdistys". Yhdistys käyttää myös nimeä Pk-yritysten liitto.

Pienten ja keskisuurten yritysten edut tulevat huomioiduksi ja puolustetuiksi siten, että Pk-yritysten liitto tukee ja neuvoo Euroopan kansanpuoluetta. Kansanpuolueen ja Pk-liiton välisen yhteistyön avulla pk-sektorin ääni saadaan kuuluviin Euroopan parlamentissa taloudellisista asioista päätettäessä.

Jäsenyyden edellytykset

Jäsenyyden edellytyksenä on, että pk-yrittäjien yhdistys kuuluu johonkin EPP:n jäsenpuolueeseen kotimaassaan tai on muuten tämän puolueen toimintaa lähellä. Yhteistyö voidaan ulottaa myös EU-maiden ulkopuolelle. Assosiaatio-sopimuksen tehneiden tai EU-jäsenyydestä neuvottelevien valtioiden EPP:n sisarpuolueet ovat oikeutettuja tarkkailijajäsenyyteen.

Kokoomuslaiset tai muuten puoluetta lähellä olevat yritykset voivat liittyä jäseniksi yhdistykseen. Tällöin ne saavat tietoa esillä olevista ajankohtaisista kysymyksistä ja toisaalta voivat vaikuttaa siihen, kuinka näistä asioista päätetään. Yrityksille tarjoutuu suora yhteys "poliittiseen sisärenkaaseen".

Myös yksityishenkilöt voivat olla yhdityksen jäseniä. Edellytyksenä on, että jäseniksi haluavat henkilöt tukevat yhdistyksen toimintaa. Suomen EPP-ryhmän jäsenistä europarlamentaarikot Pirjo Rusanen ja Kyösti Toivonen ovat olleet Suomen pienen ja keskisuuren teollisuuden edustajina Pk-liitossa.

Poliittinen toimija

Euroopan kansanpuolueen talousasioiden ja yritystoiminnan yhdistys muistuttaa suomalaista yhdistystä. Toimieliminä ovat yleiskokous, hallitus, puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja. Poliittinen toiminta on keskitetty yhdistyksessä poliittiseen toimistoon.

Poliittisen toimiston muodostavat yhdistyksen hallitus ja kansallisten osastojen puheenjohtajat. Poliittinen toimisto päättää yhdistyksen säännöistä sekä taloudellisten asioiden ja jäsenmaksujen säännöstöstä hallituksensa esityksestä. Toimisto lausuu mielipiteensä poliittisista kysymyksistä ja voi perustaa erityisiä työryhmiä asioita selvittämään.

Onko siitä hyötyä?

Euroopan parlamentin toiminta poikkeaa Suomen eduskunnan toiminnasta mm. siten, että valiokuntatyöskentelyssä parlamentin jäsenet eivät voi kutsua asiantuntijoita kuultaviksi. Parlamentaarikkojen on kerättävä tietonsa itse. Tässä työssä erilaisilla tietoa jakavilla organisaatioilla - kuten Pk-liitolla - on merkittävä osuus.

Esimerkiksi kilpailupolitiikka on alue, jossa EU-parlamentilla on päätösvaltaa, sillä sitä koskeva lainsäädäntö kuuluu yhteispäätösmenettelyn piiriin. On tärkeätä, että suomalaisen yrityssektorin ääni saadaan kuuluville, kun Euroopan unionissa tehdään sitä koskevia päätöksiä. Pk-yrityksillä ei ole juuri yksinään mahdollisuuksia omien lobbaustoimistojen tai suorien vaikutuskanavien luomiseen. Euroopan kansanpuolueen Pk-yritysten liitto tarjoaakin nyt tällaisen linkin.

ILKKA AHTOKIVI
6.9.1996


OTSIKKOSIVULLE