"Ministerikierrätyksestä olisi hyvä puhua"

Sauli Niinistö pitää ministerikierrätystä mahdollisena



Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Sauli Niinistö on saanut valmiiksi ensimmäisen budjettinsa. Se syntyi yllättävän kivuttomasti ja Niinistö kehuukin kollegoitaan vastuuntuntoisiksi.


Takavuosina budjettien tekoon liittyi intohimoista edunjakoa ja eduntavoittelua, mutta sitä Niinistön ensimmäisen budjetin valmistelussa ei ollut.
- Tuntui mukavalta saada ensimmäinen budjetti valmiiksi. Mitään uutta sen yhteydessä en poliikasta oppinut, mutta se käsitys vahvistui, että aika paljon vastuuntuntoa tämän hallituksen ministereillä on.
- Mitään älyttömiä vaatimuksia ei esitetty. Vastuuntuntoa on aika lailla - enemmän kuin odotin, kehuu Niinistö.

Hallitusyhteistyö sujuu

Vaikka budjettiesitys syntyi kivuttomasti, hallituksella on edessään vielä monia vaikeita päätöksiä, esimerkiksi EMU ja markan ERM-kytkentä. Näiden on ennustettu aiheuttavan hallituksen sisällä säröilyä ja hallitusyhteistyön ”seesteisen menon” loppua.
- On totta, että vaikeita päätöksiä on edessä. Nyt aletaan tehdä lisäbudjettia ja tosiasia on se, että valtion velka ei ole mitään pientä luokkaa. Budjettialijäämä on Euroopan pahimpia ja tilanne jatkuu.
- Maailma on osoittanut sen, että mitä tahansa voi tulla vastaan. Eduskunta päättää EMU:sta vuoden 1997 lopussa, hyvissä ajoin ennen vuoden 1998 EU-huippukokousta. ERM-kytkennästä tehdään päätös loppuvuoden aikana.

On myös epäilty, että vasemmistoliitto repeää EMU-kysymyksessä ja sille tulee lähtö hallituksesta. Samoin hallituksessa tulee esille myös vihreille vaikeita kysymyksiä. Niinistö ei asialla spekuloi.
- En usko, että tässä hallituksessa tulee repeämiä. En lähde näihin spekulaatioihin. Siihen ei ole mitään reaalista syytä, Niinistö sanoo.

Riita rahoista

Valtionyritysten ja valtion omaisuuden myynnistä on tulossa tänä vuonna noin 2,4 miljardin markan tulot. Näkemykset siitä, miten ne tulisi käyttää, poikkeavat ainakin valtiovarainministeriön ja kauppa- ja teollisuusministeriön kesken. Jälkimmäisessä kuuluu olevan harrastusta käyttää saatavia tuloja yritysten tukemiseen.

Sauli Niinistön mielestä varat olisi käytettävä selkeältä pääosaltaan velkojen lyhennykseen.
- Täytyy muistaa, että valtionyhtiöihin on aikoinaan työnnetty veronmaksajien rahaa. Tällöin on luontevaa, että veronmaksajat saavat sieltä myöskin osuutensa takaisin. Ja siinä muodossa, että velkoja maksetaan.
- Keskusteluja kauppa- ja teollisuuministeriön kanssa käydään koko ajan. Eiköhän niissä löydy rakentava malli, uskoo Niinistö.

Luottamusta itseen ja puolueeseen

Kun Niinistö otti vastaan valtiovarainministerin tehtävät, monet poliittiset kommentaattorit epäilivät, että samanaikaisen puolueen puheenjohtajuuden vuoksi kokoomus kärsii ja että Niinistö menettää puhevaltaansa Kokoomuksen poliittisista vaatimuksista tai tahdosta. Väitettiin, etteivät puheenjohtajuus ja valtiovarainministerin tehtävät ole yhteensovitettavissa.

Puheenjohtaja-valtiovarainministerillä on kuitenkin asiasta selvä kanta.
- En ole kokenut mitään yhteensovitusvaikeuksia. Enkä usko, että niitä muutkaan ovat tunteneet olleen.
- En usko, että Kokoomus kärsii, enkä ole menettänyt puhevaltaani, kuittaa Niinistö.
- Valtiovarainministerinä tärkein tavoitteeni on turvata tulevaisuutta vakaalla taloudella ja laskemalla tasaisesti verotusta. Luulenpa, että puolueen puheenjohtajallekin ne ovat ihan yhtä hyviä tavoitteita.

Kun Niinistö ilmoittautui ehdolle Kokoomuksen puheenjohtajaksi, hän lupasi palauttaa kokoomuslaisten itseluottamuksen, jäsenten ja äänestäjien luottamuksen Kokoomukseen ja lopulta suomalaisten luottamuksen Kokoomukseen.
- Tietysti sitä puolueen puheenjohtajana erikseen miettii, että kyllä Kokoomuksen kannatuksen kasvaminen oikeisiin mittoihinsa on tavoite. Nyt se ei oikeissa mitoissa ole. Oikea mitta on tuntuvasti isompi.
- Uskon, että perusluottamus on omissa joukoissa jo kiteytynyt. Pärjätään paremmin keskenämme ja se on ollut avaintekijä. Puolueen sisäisen tilan selkiytyminen tapahtui nopeammin kuin odotin. Siltä perustalta pääsemme muihinkin päämääriin hyvällä ja vastuullisella politiikalla. Ja luottamusta saa vain sillä, linjaa Niinistö.

Ministerit kiertoon?

Aika ajoin myös Kokoomuksessa on puhuttu kuumiakin tunteita herättävästä ministerikierrätyksestä. Puheenjohtaja Niinistö näyttää ajatukselle vihreätä valoa.
- Olen perinteisesti aina kannattanut, että tapahtuisi vähän liikettä. Enkä ole vielä niin umpeutunut tähän, ettenkö haluaisi muistuttaa, että sellainen mahdollisuus on periaatteessa olemassa.
- Ministerikierrätyksestä olisi hyvä puhua. Kun olin itse eduskuntaryhmässä, niin olin niitä henkilöitä, jotka tätä keskustelua kävivät. Olisi hyvä, että sitä jatkettaisiin, sanoo Niinistö.

ILKKA AHTOKIVI
6.9.1996


OTSIKKOSIVULLE