EU:n komissio haluaa lisätä maahanmuuttajien oikeuksia



Euroopan komissio ehdottaa EU-maiden maahanmuuttosäännösten yhdenmukaistamista. Keskiviikkona esitelty ehdotus lisäisi maahanmuuttajien oikeuksia useimmissa jäsenmaissa.


Ruotsalaisen komissaarin Anita Gradinin ehdottaman sopimuksen mukaan kaikilla laillisilla maahanmuuttajilla, myös opiskelijoilla, olisi oikeus tuoda aviopuolisonsa ja holhottavana olevat lapsensa EU-maihin.

Puolen vuoden jälkeen nämä perheenjäsenet saisivat oikeuden hakea työtä kyseisestä maasta riippumatta siitä, onko alkuperäisellä maahanmuuttajalla työlupaa.

Tarkoituksena on myös antaa ns. pitkäaikaisille asukkaille samat oikeudet kuin EU:n kansalaisilla työn, asunnon ja koulutuksen saannin sekä ammatillisen järjestäytymisen suhteen.

Pitkäaikaisella asukkaalla tarkoitetaan maahanmuuttajaa, joka on oleskellut jossakin jäsenmaassa viisi vuotta ja saanut oikeuden yhteensä ainakin kymmenen vuoden oleskeluun.

Tämä merkitsisi, että esim. Saksa joutuisi kumoamaan vierastyöläistensä liikkumisrajoitukset ja Itävalta joutuisi kumoamaan nykyisen erottelunsa omien kansalaisten ja pitkäaikaisten asukkaiden välillä sosiaalisten asuntojen jaossa.

Pitkäaikaiset asukkaat voisivat myös hakea työtä suoraan toisesta EU-maasta, mutta he eivät saisi automaattisesti oleskelulupaa, vaan sen myöntäminen olisi kunkin EU-maan omassa vallassa.

Jos lupa kuitenkin myönnetään, maahanmuuttaja tunnustettaisiin pitkäaikaiseksi asukkaaksi uudessa jäsenmaassa kahden vuoden oleskelun jälkeen.

Komissio esittää syksyllä ehdotuksensa EU-maiden hallitukselle, joilta edellytetään yksimielistä hyväksymistä.

Ei koske turvapaikan hakijoita

Komissaari Gradin kertoi, että lähes EU:ssa asuu 13 miljoonaa ei-EU-kansalaista ja että Unioniin saapuu vuosittain yli miljoona ihmistä joko maahanmuuttajina tai turvaa etsien omassa maassa vallitsevan kriisin vuoksi.

Gradinin esittelemä suunnitelma ei kuitenkaan koske turvapaikan hakijoita.

Ulkomaalainen saisi työtä EU:ssa vain, ellei paikkaa voida täyttää EU:n kansalaisella tai henkilöllä, joka on saanut oleskeluluvan viiden vuoden jälkeen. Nämä sopimustyöläiset olisivat oikeutettuja yhden vuoden työlupaan, joka on uudistettavissa.

Itsensä työllistävien ulkomaalaisten olisi todistettava, että he pystyvät elättämään itsensä ja että he vaikuttavat myönteisesti EU:n työmarkkinoihin.

Kausityöläisille annettaisiin puolen vuoden viisumi.

Eläkeläiset, taiteilijat ja kirjailijat voisivat saada vuoden oleskeluluvan, jos he pystyvät osoittamaan, että heillä on riittävästi rahaa tai sosiaaliturvaa itsensä elättämiseksi.

STT - PP
1.8.1997


POLITIIKKA -SIVULLE