Netanjahu uhkaa terroristeja vastatoimilla



Israelin hallitus päätti keskiviikkona keskeyttää rauhanneuvottelut palestiinalaisten kanssa ja uhkaa terroristiryhmiä vastatoimilla. Palestiinalaishallinto sanoo aloittaneensa itse äärijärjestöjen jäsenten pidättämisen ja varoittaa Israelia tunkeutumasta itsehallintoalueelle. Hamasin iskussa keskiviikko-iltapäivällä kuoli 15 ja haavoittui ainakin 170 ihmistä.


Israelin pääministerin edustaja sanoi haastattelussa, että maan armeijalle ja turvallisuusjoukoille on annettu ohjeet suorittaa vastatoimia "palestiinalaisia terroristiryhmiä" kohtaan. Hän ei tarkemmin määritellyt vastatoimien luonnetta.

Länsimaat, YK ja Egypti ovat vedonneet Israeliin, ettei se antaisiterroristien tuhota haurasta rauhanprosessia, jota Yhdysvaltain johdolla juuri tällä viikolla yritettiin elvyttää.

Netanjahun voi kuitenkin olla pakko toimia, sillä vasta maanantaina hän kehui televisiossa, kuinka palestiinalaiset tietävät että hänen hallituksensa on erilainen kuin Shimon Peresin - ja hänen politiikkansa on johtanut terrorismin vähenemiseen. Mielipidetutkimusten mukaan 55 prosenttia israelilaisista on kuitenkin ollut sitä mieltä, että maa on sortumaisillaan väkivaltaan.

Rauhanprosessi jäissä

Rauhanprosessi on ollut jäissä maaliskuusta, jolloin Israel päätti alkaa rakentaa kiisteltyä Har Homan juutalaissiirtokuntaa palestiinalaisten pääkaupungikseen kaavaileman Itä-Jerusalemin laidalle.

Arafatin mukaan neuvottelut eivät voi jatkua, ennen kuin Israel lopettaa siirtokuntien rakentamisen. Israel puolestaan syyttää palestiinalaisia siitä, etteivät he ole pystyneet täyttämään aiempien rauhansopimusten sitoumuksiaan ja lopettamaan israelilaisia vastaan suunnattuja väkivallantekoja.

Iskun jälkeen Netanjahu syytti, että Palestiinalaishallinto oli vapauttanut vankilasta 150 muslimimilitanttien johtajaa, jotka "petoeläinten tapaan vaanivat kaduillamme".

Arafat pidätyttää johtajia

Israelin poliisijohtaja Assaf Hefetz kertoi poliisin sulkeneen Länsirannan ja Gazan alueet estääkseen palestiinalaisten pääsyn juutalaisvaltion puolelle. Tämä kuuluu israelilaisten tapaan iskujen jälkeen: se tehdään myös äärijuutalaisten suorittaman iskun jälkeen.

Palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin edustaja varoitti Israelia tunkeutumasta palestiinalaisten itsehallintoalueen rajojen sisälle Länsirannalle ja Gazaan.

Jasser Arafat on määrännyt muslimien sotilaallisten äärijärjestöjen jäsenet pidätettäväksi. Hän tuomitsi iskut "rauhanprosessin vastaisiksi, palestiinalaisten vastaisiksi ja israelilaisten vastaisiksi".

Palestiinalaisten turvallisuuslähteiden mukaan että Hamasin, Jihadin ja muiden äärijärjestöjen jäseniä kerätään parhaillaan talteen itsehallintoalueella.

Ross lykkää matkaansa

Yhdysvaltain presidentti lykkäsi rauhanvälittäjä Dennis Rossin Lähi-idän matkaa toistaiseksi. Bill Clintonin mukaan palestiinalaisten viranomaisten on tiukennettava turvamääräyksiä, jotta Lähi-idän rauhanprosessia voidaan yrittää jatkaa.

Clinton tuomitsi Hamas-terrorijärjestön pommi-iskun, ja lykkäsi rauhanvälittäjä Dennis Rossin matkan "sopivampaan ajankohtaan".

USA:n ulkoministeri Madeleine Albright vaati Palestiinan presidentti Jasser Arafatia saattamaan räjähdyksestä vastuussa olevat oikeuden eteen. Albright kertoi keskustelleensa Arafatin ja Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun kanssa puhelimitse tilanteesta.

Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat toivoi neuvottelujen jatkuvan sanoen "meidän ei pidä antaa rauhanprosessin vastustajien voittaa. Palestiinalaishallinto ei koskaan voi eikä koskaan tule sietämään mitään väkivaltaa."

Kosto sikajulisteesta

Palestiinalainen Hamas-äärijärjestö ilmoittautui iskun tekijäksi. Syyksi se sanoi äärijuutalaisen israelilaisnaisen Tatiana Susskindin sikajulisteet, jotka häpäisivät profeetta Muhammedin. Susskind oli esitellyt uutta piirrosta tulleessaan oikeussaliin 17. heinäkuuta. Siinä vankilassa on Daavidin tähteä seinään piirtävä tyttö, kun ulkopuolella palestiinalaisasuiset siat kävelevät ilmeisesti Koraanin päällä puolikuun muotoisen verta tihkuvan veitsen kanssa.

Vaikka iskulle esitetään uskonnollisia perusteita, se ei saa tukea islamilaisilta uskonnollisilta johtajilta. Vaikka monet islamilaiset uskonnolliset johtajat ovat sanoneet, että Koraanin mukaan kyseistä naista pitäisi rankaista kuolemalla jumalanpilkasta, viattomiin siviileihin kohdistuvan terrorismin he tuomitsevat.

Onkin epäselvää, onko todellinen syy uskonnollinen vai halu katkaista rauhanprosessi. Todennäköisesti iskun tekijät tietävät sen vaikutukset Israelissa. On epävarmaa, osasivatko he myös ennakoida, että se pakottaa Arafatin toimiin äärijärjestöjä vastaan - vai uskoivatko tämän olevan liian heikko puhdistuksiin kotikentällään.

Isku torilla iltapäivällä

Hamasin terroristit räjäyttivät kaksi pommia vilkkaalla torilla Länsi-Jerusalemissa keskiviikko-iltapäivällä. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan itsemurhaiskussa kuolleet räjäyttäjät olivat pukeutuneet ortodoksijuutalaisiksi, jotta eivät herättäisi huomiota. Israelilaislähteet taas puhuvat "liikemiehiksi" pukeutuneista miehistä.

Pommit räjähtivät muutaman sekunnin välein Mahane Yehudan torilla alkuiltapäivästä. Tuohon aikaan tori on täynnä ihmisiä, tuho oli hirvittävää ja tori muuttui sekunnissa teurastamon näköiseksi. Keskiviikkoiltana kuolleitten määrä oli noussut viiteentoista, kun nainen kuoli leikkauspöydällä.

Israelin turvallisuuspoliisiin Shin Bethin mukaan liikemiehiksi mutta amerikkalaisten mukaan ortodoksijuutalaisiksi pukeutuneet terroristit olivat kuljettaneet salkuissaan kaksi 10 kilon räjähdettä rinnakkaisille torikaduille, noin 40 metrin päähän toisistaan. Ne räjähtivät noin kahden sekunnin välein.

Israelilaisia kokoontui myöhemmin keskiviikkona tapahtumapaikan läheisyyteen huutamaan "Kuolema arabeille!".

Netanjahu kaipaa tekoja

Isku on Israelin pahin pääministeri Netanyahun runsaan vuoden kestäneellä virkakaudella. Hänen edustajansa ovat korostaneet, että edellisen "myötäsukaista politiikkaa harjoittavan hallituksen aikana" terrori-iskuissa kuoli yli 200 ihmistä.

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat soitti keskiviikkona Netanyahulle ja Israelin presidentille Ezer Weizmanille ja esitti heille surunvalittelunsa tapahtuneen johdosta.

- Tuomitsen täysin tämän terroriteon, joka oli suunnattu rauhanprosessia vastaan, palestiinalaisia vastaan ja israelilaisia vastaan, Arafat sanoi televisiossa.

Pääministeri Netanyahu torjui kuitenkin edustajansa mukaan Arafatin surunvalittelut sanoen, etteivät valittelut riitä vaan Arafatin on tehtävä kovemmin työtä terrorismin torjumiseksi. "Odotamme toimia räjähteiden ja aseiden keräämiseksi, jotka ovat kentällä ja kerättävissä. Ja me odotamme, emme vain osanoton sanoja vaan tuomitsemisen sanoja ... sanoja, jotka opettavat palestiinalaisia nousemaan terrorismia vastaan, eivätkä anna sille arvoa ja toiminnan vapautta."

Pommi-isku vavisutti Israelia viimeksi maaliskuussa, jolloin kolme ihmistä sai surmansa Tel Avivissa tapahtuneessa räjähdyksessä. Se tehtiin kolme päivää sen jälkeen, kun Israel oli aloittanut kiistanalaisen juutalaissiirtokunnan rakentamisen Itä-Jerusalemiin.

LAURI KAIRA
1.8.1997


ULKOMAAT -SIVULLE