Egypti suuttui Israelin lähettiläänsä kohtelusta



Israelin ja Egyptin suhteita jäytää uusi kiista Egyptin suurlähettilään kohtelusta Israelissa. Lähettiläs on uhannut lähteä maasta, egyptiläismedian mukaan häntä on kohdeltu kuin "roistoa ja huumekauppiasta". Lähettiläs syyttää mm., että hänen virka-autonsa pengottiin rajalla diplomaattista koskemattomuutta loukaten.


Egyptin presidentti Hosni Mubarak sanoi tiedotusvälineille, että mikäli Egyptin Israelin-suurlähettilään ahdistelu jatkuu, Egyptin "täytyy ottaa asia esille Israelin hallituksen kanssa".

Lausuma kertoo, että jotakin on vialla. On poikkeavaa, että presidenttikin joutuu puuttumaan diplomaattinsa kohteluun naapurimaassa.

Mistä siis on kysymys? Syyskuun lopulla Egyptin Israelin lähettiläs Mohammed Bassiouni uhkasi palata kotimaahansa syyttäen, että Israelin viranomaiset ahdistelevat häntä. Syytösten jälkeen Egyptin mediassa on vaadittu Egyptin hallitusta reagoimaan näyttävästi maansa kunnian polkemisen lopettamiseksi.

Rajatarkastus, tappouhkauksia...

Suurlähettiläs Bassiouni syytti, että hänen virka-autonsa pengottiin Israelin rajalla, vaikka hänellä on diplomaattinen koskemattomuus. "Mitä he ajattelivat minun salakuljettavan... pilveä, aseita. Eivätkö he tiedä, että diplomaattikilvillä varustettu auto nauttii diplomaattista koskemattomuutta!"

Lähettiläs kertoo, että Israelin ulkoministeriö vastasi hänen valitukseensa vain, että lähettilään autonkuljettajalla ei ole diplomaatista koskemattomuutta. Tulkinta olisi kieltämättä uusi, sillä suurlähettiläiden kuljettajat ovat varsin usein asemamaasta palkattuja, eikä virka-autoja tähän asti ole suuremmin tutkittu.

Lähettiläs valitti myös siitä, että Israelin poliisi on antanut järjestää Egyptin vastaisen mielenosoituksen aivan hänen virka-asuntonsa edessä. Tämä valitus voi kylläkin kummuta maiden kulttuurieroista. Egyptissä mielenosoituksiin tarvitaan lupa ja ne yleensä sallitaan vain yliopistojen kampusalueilla.

Lähettiläs kertoo Egyptin tiedotusvälineissä, että hän on saanut uhkaussoittoja kotipuhelimeensa - vaikka numero on salainen. Lähettiläälle ja tämän puolisolle puhuneet uhkailijat ovat vaatineet tätä lähtemään maasta tai...

Hallituksen reagoitava

Egyptiläinen media on hehkuttanut jutulla enemmänkin. Viikkolehti Rose Al Yossef julkaisi listan "nöyryytyksistä", joiden kohteeksi lähettiläs on joutunut: "Häntä kohdellaan kuin maantierosvoa, huumekauppiasta ja näytelmän konnaa... Hän on saanut tappouhkauksia, hänen autonsa ovet on irtirevitty, häntä on loukattu..."

Lehden mukaan tapaukset koskevat Egyptin kunniaa valtiona. Ellei Egypti vastalauseena vedä lähettilästään kotiin, Egypti vajoaa valtiona kuolleeksi, "menetetyksi kansaksi, joka tulee kuolemaan kuin lehmät, kanit ja muurahaiset".

Bassiouni on edustanut Egyptiä Israelissa 17 vuotta, suurlähettiläänä vuodesta 1986. Israelin viranomaiset kiistävät jyrkästi, että virkavalta tai valtio ahdistelisivat häntä. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on tiettävästi soittanut lähettiläälle ja antanut tästä vakuutuksen. Maan presidentti Ezer Weizman on pahoitellut julkisesti, että "jotkut voimat Israelissa" tahtovat vahingoittaa lähettilästä.

LAURI KAIRA
Kairo
10.10.1997


ULKOMAAT -SIVULLE