Jatkoon pyrkivä Andersson saisi Esko Seppäsestä ärhäkän haastajan

Vasemmistoliiton johtokilvassa kyttäysvaihe



Europarlamentaarikko Esko Seppänen panttaa vielä lopullista ilmoitustaan siitä, ryhtyykö hän kilpailemaan vasemmistoliiton puheenjohtajan paikasta. Seppänen valotti aikeitaan maanantaina sen verran, että hän tulee olemaan puheenjohtajakilvassa, jos nykyinen puheenjohtaja kulttuuriministeri Claes Andersson pyrkii jatkamaan puolueen johdossa.


Seppänen on ollut Anderssonin kanssa napit vastakkain erityisesti suhtautumisessa Suomen jäsenyyteen rahaliitto EMU:ssa.
- Kyllä Anderssonille vaihtoehto pitää olla, Seppänen sanoi uusimman kirjansa Meppielämää julkistamistilaisuudessa.

Hän epäili, että vasemmistoliiton ay-juntta saattaa ryhtyä painostamaan Anderssonia asettumaan vielä ehdolle.

Yleisen käsityksen mukaan Andersson luopuu tehtävästä ensi toukokuun puoluekokouksessa. Andersson on luvannut ilmoittaa aikeistaan vuoden loppuun mennessä.

Seppänen ei halunnut ottaa vielä kantaa siihen, lähteekö hän kisaamaan puheenjohtajan paikasta jonkun muun kanssa. Hän sanoi ajattelevansa asiaa myönteisessä hengessä, mutta tutkailee vielä omaa kannatustaan puolueen piirissä.

EU-vaalien ääniharavaksi yltänyt Seppänen korosti moneen kertaan tietävänsä, että on eri asia olla suosittu äänestäjien ja kannattajien parissa kuin puolueen jäsenkunnan joukossa.

Anderssonin ilmoitusta odotellaan

Vasemmistoliiton puheenjohtajan paikasta kilpailevat näillä näkymin ainakin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Martti Korhonen ja puolueen varapuheenjohtaja Suvi-Anne Siimes.

Siimes on jo ilmoittanut aikeistaan avoimesti. Korhonen odottelee ensin Anderssonin ilmoitusta. Heidän lisäkseen puheenjohtajaksi on ehdotettu myös europarlamentaarikko Outi Ojalaa.

Kuviot selkiintynevät vasta, kun vasemmistoliiton oman EMU-äänestyksen tulos on selvinnyt joulukuun alkupuolella.

Myös Seppänen haluaa nyt keskittyä sen varmistamiseen, että jäsenten enemmistöltä tulee kielteinen vastus Suomen EMU-jäsenyyteen. Seppäsen mielestä puolueen kansanedustajien tulee toimia jäsenäänestyksen tuloksen mukaisesti, kun eduskunta ottaa asiaan kantaa.

Pekka-juntta saa kyytiä

Seppäsen kirjan konnia ovat vasemmistoliiton nokkamiehet ay-liikkeessä SAK:n johtaja Pekka Ahmavaara ja Rakennusliiton puheenjohtaja Pekka Hynönen.

Seppäsen mukaan tämä ay-juntta sosialidemokratisoi vasemmistoliittoa minkä kerkiää sekä ostaa ay-liikkeen jäsenmaksuvaroilla demari-, ydinvoima- ja EU-myönteisiä kansanedustajaehdokkaita.

Seppäselle jäi myös paha maku viime hallitusneuvotteluista, joissa hänet sysättiin vähemmän tärkeään työryhmään.
- Minulle luonnostaan kuuluneella paikalla talousasioiden työryhmässä toimi Esko Helle (eduskuntaryhmän puheenjohtaja). Hänelle kelpasi kaikki. Neuvottelujen aikana hän kuljeksi toimettomana ympäriinsä, Seppänen purkaa tuntojaan.

Minä olen paras - muut huonoja

Helsingin ja Brysselin väliä suhaava Seppänen piirtää kirjassaan itsestään kuvaa asioihin paneutuvana ja uutterana euroedustajana. Suomalaisista kollegoistaan hänellä on enimmäkseen kielteistä sanottavaa.

Seppäsen raportissa muut äänestävät väärien asioiden puolesta, elleivät sitten ole poissa äänestyksistä. Jörn Donnerkin sivuutti tärkeän äänestyksen ja lähti vaimonsa kanssa retkelle.

Kansanedustajan työmatkojen vapaampaa puolta Seppänen valottaa muisteluksella Thaimaan matkalta. Seppänen kertoo, miten hän, Riitta Uosukainen (kok), Tytti Isohookana-Asunmaa (kesk) ja Arja Alho (SDP) seurasivat yhdessä sukupuoliyhdyntää pornoklubissa Bangkokin pahamaineisella Pat Pong -kadulla.

STT-IA
14.10.1997


POLITIIKKA -SIVULLE