Arkipäivän huuhaata:

Energiavirtoja informaatiomarkkinoilta



Arvostetun kirjakaupan paraatipaikalla törmäät kirjalaariin, joka notkuu esoteerisia teoksia aromaterapiasta Atlantiksen arvoituksiin. Samaan aikaan toisaalla: Savon Sanomat kertoo pyramidien ihmevoimista ja Ylen yöradion toimittaja innostuu Nostradamukseen.


Hömppä ja huuhaa, pseudotiede tai "selittämätön todellisuus" on kovaa kauppatavaraa. Atlantis, homeopatia, UFOjen sieppaukset, aromaterapiat ja sammakkomiehen ennustukset sisältävät yhden huomattavan yhteisen piirteen - mitään niistä ei ole voitu tieteen keinon todistaa.

Tässä Verkkouutisten sarjassa käsitellään eri muotoja, joilla huuhaa tunkeutuu arkielämään.

Rajatiedon markkinoilla

Informaatiomarkkinat, se mitä joskus tiedonvälitykseksi kutsuttiin, myy juuri sitä mitä halutaan ostaa. Yksilöiden tiedonhalun tyydyttäminen on synnyttänyt valtaisan informaatioteollisuuden. Markkinat vastaavat kysyntään, eivät siihen mikä on totta.

Monimutkaistuvassa maailmassa, markkinavoimien paineessa, ihmiset kokevat, että heidän vaikutusmahdollisuutensa ovat menneet. Jos ulkoisiin olosuhteisiin ei voi vaikuttaa, on yritettävä vaikuttaa sisäiseen minään. Yhteiskuntatieteessä tämä on selitetty keskeiseksi pseudotieteen suosion syyksi.

Tieto muokkaa maailmankuvaa. Rajatiedon markkinoilla on tarjolla elämyksiä itseään etsiville, muinaista viisautta ja ihmistä suurempia voimia. Ankkureita elämään, helpotusta sietämättömään epävarmuuteen haetaan perinteisen uskonnon ohella yhä useammin rajatiedosta.

Perättömillä väitteillä, pseudotieteellä, rajatiedolla ja huuhaalla myydään mitä milloinkin. Ufo-ohjelman synnyttämä ufojuttu myy lehteä, tunnetun ufoilijan tv-haastattelu myy hänen kirjaansa, tv-ohjelma sen väliin sijoitettujen mainostajien tuotteita ja hömppätuotteen mainos itse tuotetta.

Hömppälaari notkollaan

Osan rajatiedon myyntiarvosta näkee kirjakaupassa. Hömppälaari notkuu esoteerisia teoksia ylimmän opinahjon nimeä kantavan liikkeen pääkäytävällä. Kustantajat pyörittävät painokoneissaan horoskooppikirjasia vuosi toisensa jälkeen ja uudempi teknologia on saanut jopa Helsinki-Median julkaisemaan astrologiarompun.

Turvaan ei pääse edes kaupunginkirjastossa. Tapiolan kirjaston parapsykologia -hylly ei suinkaan levitoi, vaan notkuu rajatiedon alla. Hyllymetrillisen lomasta saattaa tarkkaavaisen käteen osua Paholaisen asianajaja tai James Randin opus, mutta harvoin. Vaihtoehdot jäävät valtavirran alle niin kustantajilla kuin jakelijoillakin.

Kirjastonhoitajat korostavat mielellään, että kirjahankinnoissa lähdetään asiakkaiden tarpeista. Kysyntä ohjaa valintoja ja kappalemääriä. Vaihtoehtoinen kiinnostaa, olipa kyse vaihtoehdosta lääketieteelle tai tieteelle ylipäänsä.

"Mikä kirjasto on leimaamaan huuhaaksi mitään", kysyy kirjastonhoitaja haastattelussa. Paljastuu kuitenkin, että periaatekeskusteluja hankinnoista ei ole edes käyty.

Näyttää siltä, että jopa luokitteluun suhtaudutaan varsin mekaanisesti. Sovelletun psykologian hyllystä saa tieteellistä kirjaa etsiä grafologian ja unien selitysten seasta.

Jonkinlaisia perusedellytyksiä tieteellisen ja pseudotieteellisen kirjallisuuden erottamiseksi voisi odottaa kirjastoilta. Vaikeampaa rajanveto on silloin kun arvostettu kustantaja julkaisee oppikirjasarjassaan eteerisiä energiavirtoja ylistävän teoksen.

Pitäisikö kirjoissakin olla varoitus: tämän teoksen tuottamiseen ei ole käytetty tieteellistä ajattelua ja tosiseikkojen tarkistusta!

PETE PAKARINEN
10.10.1997


AJASSA -SIVULLE