Kokoomus vahvoilla opiskelijavaaleissa Helsingissä



Kansalliset Ylioppilaat on kymmeniä vuosia osallistunut Helsingin yliopiston ylioppilaskuntavaaleihin. Ylioppilaskuntavaaleissa 1997 monien vuosien jälkeen porvareiden vaalirengas on suurin. Kokoomuksella menee kovaa opiskelijarintamalla.


Kahdenksankymmentäluvun opiskelijapolitiikan puoluepolitisoitumisen vastapainona 90-luku on ollut sitoutumattomuuden aikaa. Ainejärjestöt ja osakunnat ovat ottaneet vahvan aseman ylioppilaskunnissa.

Tässä ympäristössä puoluepoliittisten järjestöjen on ollut vaikea toimia. Esimerkiksi keskustapuolueen paikkamäärä 60 jäsenisessä ylioppilaskunnan edustajistossa on laskenut kahteen. Demareilla paikkoja on yksi. Kansallisilla Ylioppilailla paikkoja on kahdeksan ollen suurin poliittinen ryhmä. Poliittisuus on kuitenkin nousemassa ylioppilaskunnissa.

226 ehdokasta

Ylioppilaskuntavaalit ovat ennen kaikkea kaverivaalit, jossa tutut äänestävät tuttuja. Tämän takia ehdokasmäärät ovat tärkeitä. Pääasiassa vaalityön tekevät ehdokkaat itse aktivoimalla ystäviään. Kansalliset Ylioppilaskunnat ovat yhdessä Ylioppilaskunnan sitoutumattomien porvareiden ja Kristillisdemokraattien kanssa Oikeassa vaalirenkaassa, jolla on yhteensä 271 ehdokasta. Kansallisilla Ylioppilailla 226 ehdokasta.

Oikea vaalirengas on ylioppilaskunnan suurin ryhmä, sillä osakunnilla ehdokkaita on 265. Suurellekin yhdistykselle yli kahden ja puolensadan ehdokkaan hallinnointi on suuri haaste. Ehdokkaita informoidaan säännöllisesti postitse ja sähköpostitse. Lisäksi järjestetään useita ehdokastapaamisia. Jokaisella ehdokkaalla on oma tutorinsa, joka auttaa ehdokasta kampanjan tekemisessä ja käytännön ongelmissa.

Mitä ylioppilaskunnat tänään, sitä muu yhteiskunta perässä

Miksi opiskelijavaalit ovat sitten tärkeitä? Syitä on monia ja ne ovat kaikki hyviä. Ylioppilaskunnat ovat tärkeitä yhteiskunnallisten trendien indikaattoreita. Onkin sanonta: mitä ylioppilaskunnat nyt, sitä muu yhteiskunta kaksi vuotta perässä.

Nuori lukiolainen vaihtaessaan usein paikkakuntaa uudelle opiskelupaikkakunnalle muuttaessa on avoin ja muovaa omaa maailmankuvaansa. Opiskelijayhteisö on emotionaalisesti ja sosiaalisesti voimakas yhteisö, joka vaikuttaa opiskelijan ajatuksiin ja arvomaailmaan.

Tämän takia on tärkeää kokoomukselle profiloitua poliittisesti ja positiivisesti opiskelijamaailmassa. Mikäli yliopistoyhteisö jää vain vasemmistovoimien reposteltavaksi, seurauksista kärsii koko yhteiskunta vielä vuosikymmenien ajan.

Toiseksi yliopisto ja opiskelijavaalit luovat mahdollisuuden jäsenhankinnalle ja uusien aktiivisten tulevaisuudennimien löytämiselle. Kokoomuksen jäsenkunnan keski-ikä on korkea eikä nuoria ole liikaa. Ylioppilaskuntavaalien kautta saamme uusia aktiivisia jäseniä.

Vaalit eivät kuitenkaan ole ohitse. Monissa ylioppilaskunnissa edes ehdokaslistat eivät ole sulkeutuneet. Ehdokashankinnassa ja muissa käytännön toimissa apu on aina tarpeen. Kokoomuksen ministeriryhmä ja eduskuntaryhmä ovat läsnäolollaan tukeneet Kansallisten Ylioppilaiden vaalikampanjaa ansiokkaasti.

TOMI HUHTANEN
10.10.1997


POLITIIKKA -SIVULLE