Tutkimus: Kuntien talousarviot alimitoitettuja



Tutkimuksen mukaan kuntien taloustilanne vuosina 1996 ja 1997 ei ole aivan niin synkkä kuin aikaisemmin on arveltu.


KuntaSuomi 2004 -tutkimuksessa todetaan, että verotulojen ja erityisesti yhteisöverojen kasvu yllätti kunnat jo neljännen kerran peräkkäin. Tämän takia kuluvan vuoden talousarviot ovat alimitoitetut, tutkimus arvioi.

- Tipahtaminen on paljon pienempi kuin on pelätty viime ja tämän vuoden osalta, erikoistutkija Heikki Helin Helsingin kaupungin tietokeskuksesta kertoi tiistaina.

Helinin mukaan vielä tämän vuoden alussa ennusteet olivat pahoja ja talousarviot todella huonoja.
- Jo keväällä tilinpäätöksissä huomattiin verotulojen kasvavan, ja tänä vuonna tulot ovat kasvaneet vielä paljon uskottua enemmän, Helin sanoo.

Tutkimuksessa on mukana 47 kuntaa. Näistä seitsemän kate on talousarviossa miinusmerkkinen tänä vuonna. Viime vuonna 13 kunnan taloudellinen tilanne parani ja vastaavasti 34 kunnan talous heikkeni.

Vuoden 1996 kuntien vuosikatteet ovat tutkimuksen mukaan varsin kohtuullisina. Kuntien tulopohjaa kuitenkin vaikuttavat valtion ratkaisut ja tänä vuonna vielä mahdollinen tulopoliittinen ratkaisu.

Ongelmia näyttää kasautuvan erityisesti kuntiin, joissa on pieni yhteisöveron tuotto, väestö on nuorta ja palkansaajien osuus suuri.

Vahdon kunnassa pienimmät menot

Kaikissa Suomen kunnissa menot asukasta kohden olivat 1995 pienimmät järjestyksessään seuraavissa: Vahto, Liljendal, Jaala, Iitti, Kiikala, Vimpeli ja Kerava.

Kalleimpia kuntia menojen osalta ovat Kolari, Pyhäntä, Ranua, Rääkkylä, Outokumpu, Oulainen, Vaasa, Sonkajärvi, Kotka, Lieksa, Hämeenlinna, Varkaus ja Pieksämäki.

Järjestys perustuu 1995 tilinpäätöstietoihin. Laskelmissa on huomioitu nettomenot asukasta kohden.

Pienten menojen kunnat ovat yleensä myös pieniä kooltaan. Vastaavasti kalliimpien kuntien joukossa on suurehkoja kaupunkeja kuten Vaasa, Kotka ja Hämeenlinna sekä pitkien etäisyyksien kuntia kuten Pyhäntä, Kolari, Ranua ja Rääkkylä.

Tutkimuksessa korostetaan, että kuntien talouden vertailu on tehtävä harkiten. Usein korkeisiin tai alhaisiin menoihin löytyy selitys väestörakenteesta tai olosuhteista.

KuntaSuomi 2004 on Suomen kuntaliiton aloittama tutkimusprojekti, johon osallistuvat Helsingin kaupungin tietokeskus, Svenska social- och kommunalhögskolan, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto ja Åbo Akademi.

STT-IA
10.10.1997


POLITIIKKA -SIVULLE