Viikonlopun poliittiset puheet



Andersson selkeästi EMU:n puolesta

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kulttuuriministeri Claes Andersson liputtaa selkeästi Suomen EMU-jäsenyyden puolesta. Forssan Lehdessä sunnuntaina ilmestyneessä haastattelussa Andersson sanoo olevansa valmis hyväksymään EMU-jäsenyyden, koska vaihtoehdot ovat huonoja.

Anderssonin mielestä ERM2-järjestelmässä ei olisi mahdollisuutta sen anteliaampaan budjettipolitiikkaan kuin EMU:ssakaan. Markan kelluttaminen taas heikentäisi luottamusta Suomen talouteen ja markkaan, mikä nostaisi korkoja.

Vasemmistoliitto järjestää muutaman viikon päästä jäsenäänestyksen suhtautumisesta EMU:un liittymiseen. Puolueessa pohditaan, voidaanko hallituksessa pysyä EMU:un mentäessä.

- Jopa osa niistä, jotka ovat kriittisiä ja kielteisiä Suomen EMU-jäsenyyteen ensimmäisten joukossa, ovat sitä mieltä että meidän tulisi olla mukana hallituksessa, Andersson sanoo.


Vihreät luopuisivat jalkaväkimiinoista

Vihreät haluaisivat Suomen luopuvan jalkaväkimiinoista. Vihreän liiton puheenjohtaja Satu Hassi antoi ymmärtää lauantaina, että vihreät hyväksyisivät puolustusmenojen lisäämisen jalkaväkimiinat korvaavien järjestelyjen takia.

Hassi sanoi vihreän liiton hallituksen kokouksen jälkeen, että on eri asia lisätä kustannuksia lisää jalkaväkimiinoista luopumisen takia kuin lisätä niitä muilla perusteilla. Vihreät vaativat yhtymistä jalkaväkimiinat kieltävään kansainväliseen sopimukseen jo edellisessä valtuuskuntansa kokouksessa.

Vihreiden ministeri, ympäristö- ja kehitysyhteistyöasioista vastaava Pekka Haavisto tunnusti olevansa eurooppalaisten ja pohjoismaisten kollegojensa seurassa kiusaantunut siitä, että Suomi ei ole luopumassa jalkaväkimiinoista. Haaviston mielestä Suomen linja on pitkällä tähtäimellä kestämätön.

Vihreän liiton hallitusta puhutti lauantaina myös ex-pankinjohtaja Ulf Sundqvistin tapaus. Puheenjohtaja Hassi arvioi, että valtion ja Sundqvistin tekemän sopimuksen purkaminen ilman jonkun uuden syyn löytymistä voi olla laillisesti vaikeaa.

Hassin mielestä vihreät kuitenkin pitävät minimiehtona, että hallitus ei vastauksessaan keskustan välikysymykseen ilmaise tukeaan sopimukselle, koska hallitus ei ole ollut sitä tekemässäkään.

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Osmo Soininvaara kertoi, että vihreät ilmoittivat pääministeri Paavo Lipposelle (SDP) jo ministeri Arja Alhon (SDP) eroa edeltäneenä perjantaina, etteivät vihreät tue Alhoa mahdollisessa luottamusäänestyksessä.

Vihreät saivat Sundqvist-tapauksesta pontta vaatia poliitikkojen ja puolueiden taloudellisten kytkösten julkistamista. Vihreät haluavat, että oikeusministeriö ryhtyy toimiin vaalirahoituksen julkisuutta koskevan lainsäädännön aikaansaamiseksi. Vihreät aikovat tehdä asiasta myös lakialoitteen eduskunnassa.


Riskilä: EMU-puskurit kuntoon ennen SAK:n valtuustoa

Ammattijärjestöjen keskusliiton SAK:n valtuuston puheenjohtaja Jouni Riskilä vaatii, että nk. EMU-puskureista päästään sopimukseen ennen 21. marraskuuta alkavaa SAK:n valtuuston kokousta.

Riskilä, joka on myös Kunta-alan ammattiliiton KTV:n puheenjohtaja, sanoi lauantaina Rovaniemellä, että ellei ratkaisua puskureista saada aikaan ennen SAK:n valtuuston kokousta, keskusjärjestön EMU-kanta voi muodostua sellaiseksi, ettei se olisi ainakaan maan hallitukselle mieleen.
- Tämä taas voisi johtaa edelleen tupo-haaveiden romuttumiseen ja heikkenevään taloudelliseen kehitykseen.

Myös toimihenkilöjärjestö STTK:n puheenjohtaja Esa Swanljung kiirehti lauantaina neuvotteluja EMU-puskureista. STTK:lla on edustajakokous vajaan kahden viikon päästä, missä järjestö ottaa kantaa EMU:un.

STTK:n jäsenet suhtautuvat hyvin varauksellisesti Suomen liittymiseen EMU:n kolmanteen vaiheeseen ensimmäisten joukossa. Swanljungin mukaan STTK pitää tärkeänä, että EMU-puskureista sovitaan mahdollisimman pian, ennen tupo-neuvottelujen varsinaista käynnistymistä.


Laitinen: Oikeistolaiset puuhaavat hallitusta

SDP:n puoluesihteerin Kari Laitisen mielestä kaikki viimeaikaiset merkittävät oikeistolaisten johtajien puheenvuorot viittaavat siihen, että seuraavien eduskuntavaalien jälkeen maahan puuhataan oikeistolaista hallitusta.

Laitinen sanoi lauantaina Haapajärvellä, että yhdistävänä tekijänä on keskustan hallituskysymykseksi ajama mystinen työreformi. Hajauttava tekijä on suhtautuminen talous- ja rahaliitto EMU:un. Laitinen ei yksilöinyt, mitä puheenvuoroja hän tarkoittaa.

Koonnut: IA
13.10.1997


POLITIIKKA -SIVULLE