Neuvottelijat pääsivät vihdoin viimeistelemään itse kaupunkia koskevia yksityiskohtia

Husseinin kompromissi avasi Hebronin umpisolmun


Jordanian kuningas Husseinin esittämä kompromissi avasi Hebronin umpisolmun. USA:n takaama uusi vetäytymisaikataulu maaseutualueilta on johtanut siihen, että neuvottelijat ovat päässeet hiomaan itse Hebronin sopimusta valmiiksi.


Jordanian kuningas Hussein esitti sunnuntaina, että israelilaisjoukot vetäytyisivät Länsirannan maaseudulta vuoden 1998 puoliväliin mennessä.

Vaikka esitys poikkeaa aiemmin torjutusta kompromissista vain kuukausilla, palestiinalaisten presidentti Jasser Arafatin kerrotaan hyväksyneen tämän, kun USA:n rauhansovittelija Dennis Ross lupasi USA:lta kirjalliset takuut vetäytymisaikataululle.

USA:n takuut ovat palestiinalaisille tärkeät, sillä he pelkäävät että Netanjahun hallitus lykkäisi vetäytymistä entiseen tapaan turvallisuussyihin vedoten. Kun lykkäykset lietsoisivat jännitystä alueelle, ne voisivat oikeuttaa itse itsensä. USA:n takuukirjan toivotaan estävän tämän noidankehän.

Kompromissiaikataulun mukaan joukot vedetään kolmessa vaiheessa: ensimmäiset 28. helmikuuta, seuraava osa kahdeksan kuukauden kuluttua ja viimeinen ensi vuoden elokuun 31. päivänä.

Yksityiskohtia hiotaan

Palestiinalaiset ja israelilaiset neuvottelijat panevat nyt USA:n Rossin kanssa sopimusta kirjalliseen muotoon ja hiovat viimeisiä itse Hebronista vetäytymisen viimeisiä yksityiskohtia. Viimeisiä auki olevia kysymyksiä on palestiinalaisvankien vapauttamisen aikataulu ja palestiinalaisten lentokentän turvajärjestelyt.

Israelilaiset tiedotusvälineet ovat kuvanneet syntymässä olevaa sopimusta seuraavasti:

  • Israelin joukot vetäytyvät 80 prosentista Hebronista kymmenen päivän sisällä allekirjoituksesta. Tuo alue siirtyy palestiinalaisten hallintaan, joita alueella asuu noin 120 000-130 000.
  • Israelilaisjoukkoja jää 20 prosentille alueesta, Israelin mukaan antamaan turvaa neljälle juutalaissiirtokunnalle, joissa asuu yhteensä 500 vahvasti uskonnollista juutalaista.
  • Patriarkkojen haudan vartiointijärjestelyjen kiistat ollaan lykkäämässä tulevaisuuteen.
  • Israelilaiset ja palestiinalaiset muodostavat yhteiset turvajoukot, jotka pitävät järjestystä palestiinalaisalueilla. Palestiinalaiset ovat suostumassa siihen, että joukoissa israelilaisilla on M-16 rynnäkkökiväärit ja palestiinalaisilla vain konepistoolit.
  • Vastalahjaksi Israel luopuu vaatimuksestaan saada ajaa takaa ja ottaa kiinni terrorismista epäiltyjä palestiinalaisalueelta.
  • Hebroniin tulee 400 palestiinalaispoliisia. Juutalaisalueiden lähellä olevilla kukkuloilla partioivat niinikään yhteisjoukot.
  • Israel avaa tällä hetkellä suljettuna pidetyn torialueen ja kadun.

Ongelmia riittää

Tällä hetkellä osapuolet uskovat sovun syntyyn. Ongelmat eivät kuitenkaan ole vielä voitetut.

Sopimuksen uskotaan tuovan Israelin pääministeri Benjamin Netanjahulle poliittisia ongelmia äärijuutalaisten liittolaistensa kanssa. Suuri osa hallituksen ministereistä äänestänee sitä vastaan. Sopimus ei kuitenkaan vaadi hallituksen hyväksymistä.

Myös Hebronin ongelmat jatkuvat. Palestiinalaiset ja useiden tiedotusvälineiden äärijuutalaisiksi kuvaamien siirtokuntalaisten yhteiselo tulee olemaan vaikeaa kummankin pyhänä - ja yksin omanaan - pitämässä kaupungissa.

Muisto aiemmasta väkivallasta elää vahvasti. Hebronin talojen seinissä on vielä näkyvillä yksittäisen israelilaissotilaan ampumat luodinreiät. Ja siirtokuntalaiset muistuttavat, miten vuonna 1929 arabinaapurit teurastivat 67 aseistautumatonta juutalaista - palestiinalaiset taas miten Baruch Goldstein surmasi vuonna 1994 Patriarkkojen hautaluolilla 27 palestiinalaista.

LAURI KAIRA
Kairo
13.1.1997


OTSIKKOSIVULLE