Kauppojen aukiolosta ei helmikuussa äänestetä, vaan hallituksen luottamuksesta

Niinistö: Politiikan osavuosikatsaus


Keskustan puheenjohtaja Esko Aho terästi tulevaa luottamusäänestystä kauppojen aukioloajoista esittäessään paluuta punamultahallitukseen. Kauppojen aukiolosta ei helmikuussa äänestetä, vaan hallituksen luottamuksesta.


Otin vuosi sitten puheeksi mahdollisuuden, ettei Suomessa välttämättä olla pysyvästi siirrytty koko vaalikauden kestäviin hallitusratkaisuihin. Parlamentarismi ei ole vain jatkuvaa luottamusta, käänteispuolena on epäluottamus.

Syksyn mittaan hallituksen esitykset eivät eduskunnassa nauttineet kaikkien hallitusryhmienkään luottamusta. Äänestyssumassa ei väliin enää erottanut, mitkä puolueet ovat hallitusvastuussa. Tilanne johti siihen, että kauppaliikkeiden aukiolossa mitataan uudelleen luottamus, muttei enää itse esitykseen vaan hallitukseen.

Innokkaimmat ovat puhuneet parlamentarismin alennustilasta ja eduskunnan aliarvostamisesta. Eikö pikemminkin ole kyse juuri parlamentarismin toteuttamisesta? Eduskunta käyttää helmikuussa järeintä valtaoikeuttaan valitessaan luottamus- ja epäluottamuslauseen väillä.

Oppositio on vuodenvaihteessa hanakasti tarttunut tilaisuuteen. Puheenjohtaja Esko Aho rajasi jo vaalien jälkeisen hallituspohjan punamullaksi, tosin sitä kummemmin äänestäjiltä kysymättä.

Puheenvuoro kuitenkin terästää luottamusäänestyksen asetelmaa. Tämä eduskunta ei tietenkään valitse seuraavien vaalien jälkeistä hallituspohjaa, mutta toimikautenaan joko vaihtaa pohjaa tai sitten hankkiutuu niihin vaaleihin.

Kunnallisvaalit yllätys

Kokoomus kävi pitkästä aikaa voitolliset vaalit, varmuuden vuoksi samantien kaksoisvoitolla. jo pidempään oli kentältä kuulunut, että henki on hyvä, nyt se näkyi myös materiassa. Ehdokkaiden ja taustavoimien aito usko omaan asiaansa vakuutti äänestäjät. Siinä oli menestyksemme salaisuus.

Kunnallisvaalien tulos 21,6 prosenttia yllätti minutkin. Kokoomus oli ainoa eduskuntapuolue, joka kasvatti myös absoluuttista äänimääräänsä. EU-vaalien neljän paikan loppukiri onnistui sekin. Vaalien jälkeen tehdyt kannatusmittaukset ovat osoittaneet, että hyvä tahti jatkuu. Ja jatkuu varmasti, kun teemme politiikkaa niin kuin uskomme oikein olevan.

Vaalitulos aiheutti myös levottomuutta, tällä kertaa hallituskumppaneille. Ilmiö ei ole mitenkään uusi, muistiin palaa väistämättä sinipunahallituksen ajat. Eduskuntakauden välimittaus, kunnallisvaalit 1988, lisäsi silloin ”kaikkien aikojen suurimman” kokoomusryhmän levottomuutta.

Levottomuus teki myös itsestään totta, kaikkien levottomimmat kansanedustajat tipahtivat seuraavissa eduskuntavaaleissa. Kun he vakuuttivat kannattajilleen, että pieleen menee, niin heitä uskottiin. Muttei äänestetty.

Vallankumous syö lapsensa ja niin tekee hallitusvastuukin. Jos oppositiossa on ollut taipumusta illuusioihin, käytännön tosi lyö takaisin. Tämän opin saa parlamentarismin Suomessa käydä vuorollaan itse kukin puolue.

SAULI NIINISTÖ
10.1.1997

Kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistön laatuaan ensimmäinen politiikan osavuosikatsaus ilmestyi kokonaisuudessaan Nykypäivässä 10.1.1997. Katsaus kattaa kuluneen puolivuotiskauden, ja vastaisuudessa osavuosikatsaukset ilmestyvät Nykypäivässä neljännesvuosittain.


OTSIKKOSIVULLE