Viikonlopun puheita lyhyesti



Presidentti Martti Ahtisaari torjui Boris Jeltsinin ehdotuksen Suomen ja Venäjän yhteisestä rajavalvonnasta. Pirkko-Liisa Ollilan (kok.) mukaan Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) sivalsi presidenttipelissä Riitta Uosukaista (kok.) kasvoille. Paavo Väyrynen (kesk.) kannattaa maan jakamista neljään vaalipiiriin eurovaaleissa.


Ahtisaari torjui yhteisen rajavalvonnan

Presidentti Martti Ahtisaari torjui sunnuntaina Venäjän presidentti Boris Jeltsinin ehdotuksen Suomen ja Venäjän yhteisestä rajavalvonnasta.

Jeltsin ehdotti lauantaina syvempää integraatiota ja muun muassa yhteistä rajavalvontaa Suomen kanssa. Ahtisaari piti ajatusta mahdottomana.

- Sehän on ajatuksenakin jo mahdottomuus, ja hänen täytyy se itsensäkin tietää. Sen takia en katsonut siihen olevan enempää aihetta reagoida, Ahtisaari sanoi toimittajille lentokoneessa palatessaan kaksipäiväiseltä työvierailultaan.


Ollila: Anttila sivalsi Uosukaista

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Pirkko-Liisa Ollila on tyrmistynyt Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) kannasta, jonka mukaan Anttila äänestäisi presidentinvaalien toisella kierroksella presidentti Martti Ahtisaarta, jos vastassa olisi kokoomuksen ehdokas.

- Anttilan lausuma osoittaa alastomalla tavalla sen, että keskustan likaisen pelin osasto on valmis silmää räpäyttämättä myymään porvarien hyvältä näyttävät presidenttimahdollisuudet hallituspelin alttarille, Ollila sanoi perjantaina.

Ollilan mukaan presidenttipeli ei ole toistaiseksi sytyttänyt poliitikkoja. - Sen hämmästyttävämpää on, että ensimmäinen kannanotto on tuollainen, jossa Anttila sisarellisesti niskaa nakellen sivaltaa toista naista - entistä kollegaansa poskelle, Ollila toteaa.


Neljä eurovaalipiiriä sopii Väyryselle

Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen on samaa mieltä pääministeri Paavo Lipposen (sd.) kanssa siitä, että EU-vaaleissa otettaisiin käyttöön vaalipiirijärjestelmä. Väyrynen kirjoittaa Lapin Kansassa ja Länsi-Suomessa lauantaina julkaistussa kolumnissaan, että neljän piirin järjestelmä turvaisi eri alueiden tasapuolisen edustuksen. Tässä yhteydessä hän ilmoittautui myös äänikynnysajatuksen kannattajaksi.

- Jos tälle tielle lähdettäisiin, tulisi esille tasoituspaikkojen käyttöönotto myös eduskuntavaaleissa. Ja tästä keskustelu laajenisi siihen, että meilläkin tulisi olla äänikynnys. Tällainen kokonaisuudistus olisi harkitsemisen arvoinen, hän pohtii kirjoituksessa.

Äänikynnystä on Väyrysen mukaan vastustettu sillä perusteella, että se heikentäisi pienten puolueiden mahdollisuuksia saada ehdokkaitaan valituksi. Hänen mielestään tosiasiassa meillä on jo vaalipiirikohtainen kynnys, joka on useimmissa vaalipiireissä korkeampi kuin muissa maissa yleisesti käytössä oleva 4-5 prosentin äänikynnys.

STT - PP
16.7.1997


POLITIIKKA -SIVULLE