Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti


Lipponen kehotti Ahoa lopettamaan muiden neuvomisen

Pääministeri Paavo Lipponen (SDP) kehottaa keskustan puheenjohtajaa Esko Ahoa lopettamaan muiden puolueiden sisäisiin asioihin puuttumisen. Luokitteluja ja neuvoja satelee Aholta tiheään tahtiin, varsinkin sosiaalidemokraateille, mutta myös muille hallituspuolueille, Lipponen kirjoitti keskiviikkona Turun Sanomissa.

- Omalta osaltani olen välttänyt vastaavaa, koska mielestäni keskustan hajanaisuus ei ole maan edun mukaista, Lipponen sanoi.

Pääministeri ihmettelee myös Ahon kaavailemaa vaalivoittoa, ja kyseli, mistä tämä aikoo koota sen "markkinavoimiin kriittisesti suhtautuvan" hallituksen, josta hän on puhunut.
- Mikähän remppa se voisi olla, Lipponen kyseli, ja luonnehti keskustan omia näyttöjä markkinavoimien hallinnassa surkeiksi.

Lipponen tarkasteli kolumnissaan hallituksensa kaksivuotista taipaletta ja toteaa, ettei opposition ennusteilla suuresta kriisistä ole pohjaa.
- Vastoin propagandapuheita sen enempää alueelliset kuin yhteiskunnalliset erot eivät ole tämän hallituksen aikana ryöstäytyneet käsistä, Lipponen kirjoitti.


Lipposelta moitteita Aholle ja Lammiselle

Aho sai Lipposelta moitteita myös Seura-lehden keskiviikkona julkaisemassa haastattelussa. Työttömyyden laskusta ja talouden tervehtymisestä huolimatta keskustan johtaja puhuu uhkaavasta katastrofista.

-Olen pannut merkille, ettei puheenjohtaja Aho käytä tosiasioita. Hän vain julistaa, että muuttoliike on rajusti lisääntynyt ja sosiaaliset erot kasvaneet. Mutta eivät tilastot tätä tue, Lipponen sanoo Seuran haastattelussa.

Haastattelussa Lipponen ottaa kantaa myös NATO-keskusteluun ja siinä käytettyihin perusteluihin. Hänen mukaansa väitteet Suomen puolustuksen heikentymisestä ovat käsittämättömiä ja edesvastuuttomia.

Lipponen moittii erityisesti eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Kalevi Lammisen (kok) puheita.
- Lamminen on vaatinut, että puolustusministeri pitää nostaa ulkoministerin rinnalle. Hän varmaan unohtaa, että siellä missä niin on, vallitsee yleensä diktatuuri, Lipponen sanoi.


Jaakonsaari valmis tinkimään palkoista työttömyyden helpottamiseksi

Työministeri Liisa Jaakonsaari olisi valmis palkkojen alentamiseen työaikaa lyhennettäessä, jos sillä olisi työllistämistä elvyttävä vaikutus. Jaakonsaaren mukaan ansioista voitaisiin tinkiä esimerkiksi luopumalla pekkasvapaista ja lomarahoista.

- Vastaavasti työnantaja sitoutuisi palkkaamaan säästyneillä palkkakustannuksilla uusia työntekijöitä, totesi Jaakonsaari Helsingissä teollisuuden palkansaajien työaikaseminaarissa.

Samoin Jaakonsaaren mukaan työntekijöitä voitaisiin kannustaa käyttämään jo käytössä olevia vuorotteluvapaita, osa-aikalisiä ja osa-aikaeläkettä palkaten tilalle työttömiä.

Jaakonsaari viittasi kyselytutkimuksiin, joiden mukaan suuri osa suomalaisista olisi ainakin teoriassa valmis lyhentämään työaikaansa jopa palkkaansa alentaen, jos niin saataisiin työttömille töitä.


Sasi kaipaa perheverotusta

Perheitä pitäisi verottaa yhdessä eikä erillisinä yksilöinä, esittää valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok). Torstaina ilmestyneessä Taloustaito-lehdessä Sasi ehdottaa, että perheen tulot lasketaan yhteen, jaetaan kahtia ja määrätään vero syntyneen tuloksen perusteella. Silloin työnteko olisi kannattavaa perheen huoltajalle myös siinä tapauksessa, ettei toinen puoliso löydä töitä, Sasi laskeskeli.

Sasin mielestä perusongelma on, että kotitaloutta käsitellään eri tavalla sosiaaliturvassa ja verotuksessa. Sosiaaliturvassa tulot lasketaan yhteen, verotuksessa tulot verotetaan erikseen ja progressio määräytyy sen mukaan.
- Erillisverotus johtaa kohtuuttomuuksiin niissä tapauksissa, joissa toinen perheenjäsenistä ansaitsee ja toinen ei, Sasi sanoi.

Verojen keventämisen pahimpana jarruna Sasi pitää valtiovarainministeriön budjettiosastoa, joka ei hänen mukaansa pysty laskemaan veroratkaisujen dynaamisia vaikutuksia. Sasi uskoo tuloverojen kevennyksen palauttavan yli puolet tai kaksi kolmasosaa muina veroina valtiolle.


Aluepolitiikka puhutti eduskuntaa

Aluepoliittisesta selonteosta syntyi eduskunnassa vilkas keskustelu. Keskusta syytti pääministeri Paavo Lipposen (SDP) hallitusta aluepolitiikan alasajosta. Hallintoministeri Jouni Backman (SDP) vastasi, että suurin hyppäys muuttoliikkeessä tapahtui Esko Ahon hallituksen aikana.

Suurimman oppositiopuolueen keskustan edustajat painottivat tähänastisissa puheenvuoroissaan syrjäseutujen tukemisen tärkeyttä myös jatkossa. Päähallituspuolueet, kokoomus ja sosiaalidemokraatit, puolestaan korostivat alue- ja maakuntakeskusten elävoittämistä.

Suomen aluepolitiikan suunta on selkeästi muuttumassa. Hallitus nimittäin haluaa siirtää tuen painopistettä tyhjenevältä maaseudulta aluekeskuksiin ja kuntataajamiin. Aluetukia jaetaan tänä vuonna noin viisi miljardia markkaa.


Niinistö: Eduskunta tekee itselleen vahinkoa

Kansanedustajien avuntarve olisi pitänyt hoitaa vahvistamalla eduskunnan ryhmäkanslioita, eikä palkkaamalla heille omia avustajia, kirjoitti valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok) Turun Sanomissa tiistaina.

- Ajamalla itselleen avustajia ja lisärakennusta kansanedustajat osoittavat, etteivät he tunnista maan talouden olosuhteita ja voimavaroja, Niinistö kirjoitti.

- Kun valtiontaloudessa edelleen jaetaan täyttä niukkuutta, niin eduskunnan lisärakennushanke ja uudet avustajat istuvat huonosti tähän kuvaan. Kohun syntymistä saattoi siis jopa odottaa, sanoi Niinistö.

Niinistö varoittaa, että lisärakennus- ja avustajakohut heikentävät entisestään eduskunnan ja poliitikkojen mainetta. Hän epäilee, että lisärakennuksen kustannukset nousevat yli arvion.

- Suomen parlamentin asemaa ei sittenkään taida eniten uhata EU vaan Suomen eduskunta itse, Niinistö kirjoitti.

Koonnut IA
10.4.1997


POLITIIKKA -SIVULLE