Kokoomuksen Nuorten Liitolta puoluekokousaloite NATO-jäsenyydestä

NATO-jäsenyyden kannatus laskenut



Enemmistö suomalaisista vastustaa edelleen mahdollista jäsenyyttä puolustusliitto NATO:ssa. Uusimman mielipidekyselyn mukaan NATO-jäsenyyttä kannattaa joka viides suomalainen. Alhainen NATO-kannatus ei pelota Kokoomuksen Nuorten liittoa, joka tuo puoluekokouksen käsiteltäväksi NATO-jäsenyyttä koskevan aloitteen.


Suomen Gallupin Turun Sanomille tekemän kyselyn mukaan kielteinen suhtautuminen Nato-jäsenyyteen on lisääntynyt selvästi alkuvuodesta. Kun helmikuussa Suomen jäsenyyttä vastusti 56 prosenttia suomalaisista, nyt tehdyn kyselyn mukaan vastustajia oli 64 prosenttia vastanneista.

Vastanneista 21 prosenttia olisi nyt valmis jäsenyyteen, kun luku helmikuussa oli 27 prosenttia. Kuluneella viikolla puhelimitse tehtyyn mielipidetutkimukseen osallistui 943 suomalaista.

Kyselyn mukaan jäsenyyden vastustajat olivat enemmistönä kaikissa ikäryhmissä ja kaikkien puolueiden kannattajien joukossa. Eniten jäsenyyden kannattajia oli kokoomuksessa, jonka kannattajista 41 prosenttia liittäisi Suomen läntiseen puolustusliittoon.

Vastustajia oli 49 prosenttia. Suomen Gallup on tehnyt vastaavia kyselyjä parin vuoden ajan. Nyt saadut tulokset osoittavat suomalaisten suhtautumisen pysyneen jotakuinkin vakaana: kesällä 1996 NATO-jäsenyyttä vastusti 70 prosenttia ja joulukuussa 1995 65 prosenttia vastanneista.

KNL tahtoo Suomen NATO:n jäseneksi

Kansalaisten ja Suomen poliittisen johdon NATO-kriittisyys ei pelolta ainakaan Kokoomuksen Nuorten Liittoa. KNL teki odotetusti aloitteen ensi kesäkuussa Rovaniemelle kokoontuvalle puoluekokoukselle Suomen NATO-jäsenyydestä.

KNL:n mukaan NATO:n rooli on muuttunut puolustusorganisaatiosta rauhanturvaajaksi, joka "tulee muodostumaan koko Euroopan turvallisuuden kannalta tärkeimmäksi järjestöksi".

KNL:n mielestä Suomen on syytä arvioida uudelleen sotilaallisen liittoutumattomuutensa periaatetta, kun NATO:n laajentumisen ensimmäisen kierroksen vaikutukset ovat selvillä. Suomi ei saisi kuitenkaan mennä mukaan ohjelmiin, jotka toisivat maahan ydinaseita tai pysyviä NATO-joukkoja.

Kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö oli Verkkouutisille 28.2. antamassaan haastattelussa sitä mieltä, että "emme ole noin neljän kuukauden päästä tilanteessa, jossa on otettava ehdottomia kyllä tai ei koskaan -kantoja. Mikään olosuhde ei ole muuttunut niin, että meidän nyt juuri tämän kevään aikana olisi tehtävä ehdottomia (NATO-)kantoja".

STT-IA
14.4.1997


POLITIIKKA -SIVULLE