Missä on kokoomuksen keskustelu



Kokoomuksessa päätettiin lakaista muutama vuosi sitten erimielisyydet maton alle. Menikö samalla lapsi pesuveden mukana? Missä on kokoomuksen linja- ja aatekeskustelu? Kysymyksiin vastaa kokoomuksen puoluesihteeri Maija Perho.


- Tulevaisuusprojekti on kahden viime vuoden aikana ollut keskeinen osa sitä toimintaa, jolla kokoomuksen kenttä on käynyt poliittista linjakeskustelua.
- Tulevaisuuskeskusteluasiakirjan käsittely on myös osa perustavampaa laatua olevaa aatekeskustelua, mm. sen kirkastamista, mitä tarkoitamme vastuullisella markkinataloudella, mitä ekologisilla ja sosiaalisilla suitsilla tai mikä on yksilönvapauden ja yhteisvastuullisuuden suhde, selittää Perho.

- Keskustelua on käyty monissa alueellisissa seminaareissa ja se edelleenkin jatkuu puoluekokouksen lähestyessä. Itse puoluekokous antaa myös loistavan tilaisuuden käydä laajaa aatekeskustelua.
- Keskustelu ei saa jäädä siihen, vaan jatkossakin tarvitaan ennakkoluulotonta keskustelua suomalaisesta yhteiskunnasta - sen työllisyydestä, taloudesta ja hyvinvointijärjestelmästä, korostaa puoluesihteeri.

Oikeistolaiset arvot?

Miten luonnehdit puolueen linjaa? Onko se muuttunut kovempia, oikeistolaisempia arvoja suosivammaksi?

- Osana tulevaisuusprojektia tehtiin myös tulevaisuusbarometri, jolla kartoitettiin kokoomuslaisten vaikuttajien arvioita tulevaisuuskuvista, jotka liittyvät poliittiseen vallankäyttöön ja puoluetoiminnan tulevaisuuteen.

- Suurin osa vastaajista eli 36 prosenttia katsoi, että kokoomus on vuonna jotakuinkin ennallaan vapaamielisyyden, konservatiivisuuden ja sosiaalireformismin risteytymä.
- Toiseksi suurimman ryhmän muodostivat ne (33 prosenttia), jotka ovat sitä mieltä, että kokoomuksesta on tullut nykyistä voimakkaammin ympäristökysymyksiä ja sosiaalisia uudistuksia ajavaksi puolueeksi, joka uskoo ekososiaaliseen markkinatalouteen.

- Vasta kolmantena tulee suuntaus, jota kannatti 28 prosenttia eli ne, joiden mielestä kokoomus on muuttunut nykyistä oikeistolaisemmaksi ja vapaamielisemmäksi puolueeksi, joka uskoo markkinavoimiin, selvittää Perho.

- Itse sanoisin, että Kokoomusta on edelleenkin osaava, ajatteleva, vastuuntuntoinen ja koko kansakunnan etua ajava puolue, eikä minkään yksittäisen ryhmän tai alueen etupuolue.

Sosiaalinen omatunto tallella

Onko Kokoomuksen sosiaalinen omatunto mennyttä? Miten sen voisi palauttaa?

- Ei Kokoomuksen sosiaalinen omatunto ole mihinkään mennyt. Pidän itseänikin vahvasti sosiaalipoliitikkona.
- Yleisesti tuntuu olevan vahvasti sellainen mielipide, että ikäänkuin sosiaalipoliittinen näkökulma olisi jonkinlaista rajoittuneisuutta suhteessa kykyyn ymmärtää talouspolitiikkaa tai muita niin sanottuja kovia asioita. Sosiaalipolitiikan merkitystä ihmisen elämänhallinnan kannalta on kyllä syytä korostaa.

- Sosiaalipolitiikan kysymykset puhuttavat kokoomuslaisia kyllä koko kentän alueella; yrittäjät miettivät sosiaaliturvamaksuja, eläkeläiset pohtivat maksuja, opiskelijat opintotuen suhdetta muuhun sosiaaliturvaan jne.
- Uskon vahvasti, että sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja turvallisuus ovat jatkossakin Kokoomuksen poliittisten tavoitteiden kulmakiviä, sanoo Perho.

PIRJO MÄLJÄ-LEMMETYINEN
11.4.1997
Haastattelu on lainattu perjantaina ilmestyvästä Tasavalta -lehdestä.


POLITIIKKA -SIVULLE