BACK




Talous



EMU ja puskurit

Suomen talouden perisyntejä on ollut sitkeä taipumus muita kilpailijamaita nopeampaan inflaatioon. Talouspolitiikka on käytännössä tukenut suhdanteita kärjistävää ja rakenteiden jäykistymiseen johtavaa devalvaatio-inflaatio -kierrettä. Viime kädessä on voitu uskoa, että vaikeudet ja ongelmat voidaan vyöryttää eteenpäin ja muiden niskoille. EMU tekee lopun tästä ajatteluharhasta: enää ei tulee pelastavaa enkeliä - inflaatiota ja/tai devalvaatiota.

Viikon EMU-puheet

Korhonen: Suomen harkittava EMU-päätökseen aikalisää. Tuomioja: EMU-päätöksessä vapaat kädet. Lipponen kehotti varautumaan euron käyttöön. Aho: Keskusta ratkaisee kantansa rahaliittoon marraskuussa.

Ihalainen esittää työaikapakettia ensi syksyksi

Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen ennakoi ensi syksyn sopimuskierrosta ehdottamalla ns. työaikapaketin rakentamista osana työmarkkinaratkaisua. TT:n Tapani Kahri ei lämpene ajatukselle.

Kanerva ehdottaa Kantalaista Keraan

Ilkka Kanerva (kok) esittää Kari Kantalaista (kok) Kera Oy:n johtajaksi. Kantalainen, 50, on ensimmäisen kauden kansanedustaja Tampereelta.

Pelko osoittautuu todeksi

Jo pitkään on pelätty - tai pikemminkin tiedetty kansainvälisen kokemuksen kautta -, että suurtyöttömyydestä jää jälkilaskuna pysyvämmin vaikeasti työllistettäviä eli pitkäaikaistyöttömiä. Näyttää selvältä, että ongelma kärjistyy ikääntyvien pitkäaikaistyöttömien osalta.

Eläkevakuutusmaksujen vähennyskelpoisuus säilyy

Toinen valtiovarainministeri Arja Alho (SDP) väläytti hiljattain Yleisradion tv-uutisten haastattelussa vapaaehtoisten eläkevakuutusmaksujen verovähennysoikeuden karsimista. Pääministeri Paavo Lipponen ehätti poliittisten toimittajien lounaalla ampumaan alas Alhon uusimman ajatuksen.

Viikon varrelta - taloutta lyhyesti

Hämäläinen tuomitsi Holkerin valinnan. Hämäläinen: Inflaation kiihtymisestä ei pelkoa. Yritysten määrä kääntyi nousuun vuonna 1995. Ksylitolin verovapaus selvitetään EU:ssa. Suomi tietoyhteiskuntien edelläkävijä.

Talousennusteet vuosille 1996 ja 1997

Tällä sivulla seurataan valtiovarainministeriön ja kolmen taloustutkimuslaitoksen (ETLA, PTT ja Palkansaajien tutkimuslaitos) ennusteita Suomen talouden kehityksestä.