Uosukainen: Kokoomuslaiset ovat kovia selkään puukottajia



Eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen (kok) kertoo puhemiehen tehtävän eristävän päivän puoluepolitiikasta. Hän korostaa avoimuuden ja reilun pelin merkitystä politiikan teossa sekä kannustaa olemaan avoin yhteistyömuodoille ja -kumppaneille. Hän toteaa todeksi käsityksen kokoomuslaisista, jotka eivät tarpeeksi tue toisiamme vaikeissa kysymyksissä, vaan ovat ensimmäisiä selkään puukottajia.


- En voi kiistää toimittajamaailman käsitystä siitä, että kokoomuslaiset ovat kovia selkään puukottajia. Meillä ei tueta omia samalla tavoin kuin muissa puolueissa. Olen paljon miettinyt, miksi meillä on tällainen toimintatapa vallalla.

- Vastausta en ole löytänyt. Itse olen sanonut kaikki suoraan, näin minulle ei ole jäänyt asioita hampaankoloon, Riitta Uosukainen toteaa.

- Olen tullut myöhään, vasta 41-vuotiaana valtakunnan politiikkaan. Olen aina pyrkinyt pelaamaan niin reilua peliä kuin mahdollista. Meillä on hienot kannattajat, äänestäjät, he ansaitsevat parempaa edusmiehiltään. Paha mieli johtuu useimmiten siitä, että omat ovat olleet asialla.

Kun puhemies Riitta Uosukainen valittiin vuoden poliitikoksi Suomen Kuvalehdessä, omat eivät edes onnitelleet, vaikka luulisi ilon olevan yhteinen. Myös eduskunnan lisärakennushanke on hyvä esimerkki siitä, miten omien tukea ei löydy silloin, kun sitä tarvitsisi.

- Tämä on uskomaton esimerkki. Näkökulman lehdistöön tuotti kokoomuslainen. Enhän ole ajamassa hanketta itselleni. Koko talo ei ehdi valmistua sinä aikana kun itse olen puhemiehenä.

- Kokoomuslaisten poliitikkojen on elettävä oman ajattelun kautta, oltava kriittisiä ja avoimia, valmiita katsomaan reilusti ja rohkeasti kokonaisuuksia. Avoin ja läpinäkyvä, ja vastuuta ottava politiikka on oikea linjamme.

Enemmän joukkuepeliä

Sisäiseen aate- ja arvokeskusteluun Riitta Uosukainen sanoo olevansa väärä henkilö yleiskeskustelun tasolla, koska hänellä on ollut niin selvät, jopa sektoroituneet linjaukset. Lähinnä hänen sydäntään ovat olleet sivistys- ja puolustusasiat.

- Kokoomuksen johdolla näissä molemmissa on saatu paljon aikaan, jopa naisnäkökulmasta katsoen ne ovat olleet hyviä päätöksiä, Uosukainen toteaa.

- Kukaan ei voi sanoa, että on yksin päätöksiä tehnyt, politiikka on aina joukkuelaji. Jostainhan idea aina lähtee, mutta lopulta päätöstä ei voi kukaan omia. Liikaa aina ajattelemme minä-keskeisesti. Minä-ajattelun sijaan meillä tarvitsemme yhteispeliä. Kokoomuksessa kaivataan nyt analyyttistä yhteistyötä.

- Esimerkiksi koulutusasioiden käsittelyissä olen huomannut, etteivät omat joukkomme aina tiedä, mitkä ovat asioista olleet kokoomuksen pitkäaikaisia linjauksia. Tällainen esimerkki on löydettävissä mm. lukiokeskustelusta. - Meillä on oltava myös puhdas lukio, miksi ihmeessä pitäisi kaikkien saada samaan aikaan esimerkiksi ylioppilastodistus ja kokin paperit, kyselee Uosukainen.

Kansanedustajiksi järjestön - puolueen - avulla

- Täällä työskentelevien tulee muistaa, että vaikka valtakirja on kansalta, ilman organisaatiota tänne ei ole noustu, ja sieltä organisaation taustalta löytyy puolue. Keskustelusta päätellen periaate- ja tavoiteohjelmien lukeminen on saattanut monilta edustajilta jäädä väliin.

Puhemies ei voi aivan kaikkiin asioihin puuttua. Hän on tavallaan aika eristyksissä päivän puoluepolitiikasta. Uosukaisella ei ole järjestötaustaa, hän on noussut politiikkaan kunnallispolitiikan kautta. Ensin paikkakunnan kannatus oli Uosukaisen perheessä rouvalla, nyt kunnallispolitiikkaa tekee hänen puolisonsa.

- Jo kunnallispolitiikka opetti sen, että yhteistyö myös ryhmien välillä on tärkeää. Samoin se, että on elänyt monta elämää, eli ensin tehnyt uran ja sitten vasta lähtenyt mukaan politiikkaan, on tuonut tiettyä perspektiiviä päätöksentekoon.

Puhemies muistuttaakin nuoria kokoomuslaisia avarakatseisuudesta yhteistyötahojen suhteen.

- Kaikki yhteistyömuodot ja -tahot ovat niin kauan mahdollisia kuin toisin todistetaan. Sen olen saanut oppia, että kaikki on mahdollista ja sen haluan nuorille sanoa.

"Organisaation kantamoiset" ja uran tehneet molemmat tärkeitä

Yhteistyön ongelmana puhemies näkee sen, ettei kokoomuslaisiinkaan voi oikein luottaa. Hän sanoo tietävänsä, että ainakin yksi tyhjistä lipuista puhemiehen vaalissa oli peräisin oman ryhmän edustajalta.

- Minulla ei ole mitään pyrkimyksiä eteenpäin menemiseksi. "Elämä kantaa" on ollut johtava periaatteeni. En ole raapimassa mitään uusia paikkoja, elän tässä hetkessä, tässä paikassa.

- En ole arvostanut poliittisia broilereita. Se ehkä johtuu jo mainitsemastani taustasta työelämässä. Vuosien mittaan olen kuitenkin saanut huomata, että on tärkeää, että politiikan areenoilla on mukana molempia; uransa tehneitä ja suoraan opinnoista politiikkaan lähteneitä. Kumpaakin laatua pitää arvostaa, myös tällaista organisaation kantamoistyyppiä.

- Nykypäivän nuoret ovat viisaita hoitaessaan itselleen sekä uran että poliittisen kokemuksen. Me tarvitsemme myös teorian pohjalta asioita ajattelevia. Pelissä tarvitaan pelimiehiä, ja -naisia. Olen sen valmis tunnustamaan, vaikken itse ole pelinainen, sanoo Uosukainen.

Gallupviihteelle kritiikkiä

Uosukainen on tarkoituksella vetäytynyt julkisuudesta ja keskittynyt substanssiin. Aloitetun presidenttigallup-viihteen, joksi hän tätä kutsuu, hän haluaa puhaltaa poikki.

- Emme ole cocktailkutsuille menossa, vaan valitsemassa isänmaallemme presidenttiä. Tämä ei ole mitään viihdettä, kysymyksessä on vakava ja vaativa asia.

- Minua on noteerattu kuin pörssiosaketta, enkä minä ole ilmoittautunut pörssiin. Nykyinen paikkani on loistava näköalapaikka, minulla ei ole tarvetta pyrkiä minnekään, kritisoi eduskunnan puhemies.

PIRJO MÄLJÄ-LEMMETYINEN
11.4.1997
Haastattelu on lainattu perjantaina ilmestyvästä Tasavalta -lehdestä.


POLITIIKKA -SIVULLE