Työttömyyden puolittamiseen uskotaan yhä - ainakin Andersson

Andersson: Vasemmistoliitto hallituksessa vaalikauden loppuun



Vasemmistoliiton puheenjohtaja kulttuuriministeri Claes Andersson aikoo pitää puolueensa mukana Lipposen hallituksessa vaalikauden loppuun asti. Andersson teroitti hallituksessa pysymisen tärkeyttä tulevan EMU-ratkaisun hämmentämälle puolueväelleen vasemmistoliiton valtuuston kokouksessa viikonloppuna Vaasassa.


Andersson viestitti, että hallituksessa ja yhteistyön tiellä pysyen vasemmistoliitto varmistaa mahdollisuutensa päättää itsenäisesti, onko se mukana, kun seuraavaa hallitusta muodostetaan vaalien jälkeen.

Puolueen sisällä samoin kuin sen ulkopuolellakin on esitetty epäilyjä, kykeneekö Vasemmistoliitto jatkamaan hallituksessa siinä tapauksessa, että puolueväen enemmistö ei hyväksyisi hallituksen ajamaa EMU-ratkaisua.

Vasemmistoliitto järjestää ensi talvena jäsenäänestyksen Suomen mukaanmenosta EMU:n kolmanteen vaiheeseen. Samassa yhteydessä jäseniltä kysytään kantaa hallituksessa jatkamiseen. Andersson ei maininnut puheessaan tulevaa jäsenäänestystä eikä siten puuttunut suoraan sen mahdollisiin seurauksiin.

Seppänen pyöritteli päätään

Puolueen EMU-vastustajien kärkihahmo europarlamentaarikko Esko Seppänen pyöritteli päätään Anderssonin hallitusvakuutteluille.

- Puolueen EMU-äänestyksen jälkeen tilanne karkaa puoluejohdon käsistä, Seppänen ennusti kokoussalin ulkopuolella.

EMU:ssa ei käydä sotia

Andersson listasi kieli keskellä suuta EMU:n hyviä ja huonoja puolia. Enemmän kuin arvostelua puheesta välittyi halua hälventää ainakin joitakin epäluuloja.

Väitteisiin työllisyyden heikentymisestä EMU:ssa Andersson vastasi vetoamalla tutkija Jaakko Pehkoseen, jonka mukaan rahaliitto on työttömyyden näkökulmasta järkevä jatko harjoitetulle talouspolitiikalle ja ulkopuolelle jääminen olisi riski.

Rahaliiton hyvänä puolena Andersson mainitsi mm. sen, että EMU-maat eivät pysty käymään sotaa, koska sellaisen rahoittaminen inflaatiolla ei enää onnistuisi.

Puoluevaltuuston EMU-keskustelua leimasi epäluulo ja hämmennys. Eräs puhuja oli sitä mieltä, että puolueen kansanedustajien pitäisi kyetä sanomaan oma kantansa. Esko Seppänen paheksui sitä, että puolueella ei ole asiaan mitään kantaa.

Tietoa myös EMU:n haitoista

Puoluevaltuusto vaati sunnuntaina hallitusta tunnustamaan selvästi myös rahaliittoon liittyvät riskit ja haitat. Kriittinen kannanotto heijastelee puolueen jäsenistön piirissä vallitsevaa suurta epäluuloa talous- ja rahaliittoa kohtaan. Kannanotosta käyty keskustelu nosti pintaan puolueen piirissä vallitsevat linjaerot.

Luonnoksen kriittistä sävyä kavahtanut kansanedustaja Pekka Saarnio halusi selvityksen koskemaan myös EMU:n mahdollisuuksia. Saarnion vesitysyritys ei kuitenkaan kelvannut kokousväelle.

Riskien ja haittojen tunnustamista perusteltiin sillä, että vain sitä kautta voidaan pyrkiä haittojen lieventämiseen sekä kansallisesti että EU:ssa. Asian puheeksi nostanut varapuheenjohtaja Suvi-Anne Siimes oli huolissaan erityisesti siitä, mitä veroilla kustannettaville palveluille tapahtuu, jos EU:n jäsenmaat alkavat kilpailla verotuksen alhaisuudesta.

Enemmistö EMU:a vastaan

Vasemmistoliitto ratkaisee lopullisen kantansa rahaliittoon liittymiseen ensi talvena pidettävän jäsenäänestyksen jälkeen. Andersson arvioi kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, että enemmistö puolueen väestä on silloinkin EMU:a vastaan.

Kokonaan toinen asia Anderssonin mielestä on, pitääkö vasemmistoliiton sen vuoksi lähteä hallituksesta. Asiaa aiotaan selvittää toisella kysymyksellä, eikä se silläkään välttämättä ole ratkaistu. Andersson määritteli niin, että asia on täysin yksiselitteinen, jos massiivinen enemmistö sanoo Ei EMU:lle ja vaatii puoluetta pois hallituksesta.

Myös puoluesihteeri Sund lähti siitä, että äänestystuloksen tulkinnassa on harkintavaraa, vaikka valkoista ei tietysti saa tehdyksi mustaksi.

Andersson uskoo työttömyyden puolittuvan

Andersson arvioi juuri kaksi vuotta täyttäneen hallituksen tähänastisia tuloksia varsin myönteiseen sävyyn. Hän sanoi, että työttömyyden puolittamista lukuunottamatta hallituksen keskeiset tavoitteet ovat toteutuneet tai toteutumassa.

Toisin kuin monet muut ministerit Andersson jaksaa vielä toivoa, että työttömyyskin alenee puoleen hallituskauden aikana.
- Itse kuulun niihin optimisteihin, jotka uskovat edelleen tämän tavoitteen toteutumiseen, Andersson ilmoitti.

Keskustelun aikana salista ei löytynyt ainuttakaan yhtä toivorikasta jakamaan puheenjohtajan optimismia.

Outi Ojalaa tarjottiin puheenjohtajaksi

Andersson lupasi ilmoittaa syksyllä, pyrkiikö hän jatkamaan Vasemmistoliiton puheenjohtajana vielä kolmannen kauden. Puoluevaltuuston keskustelussa nostettiin uutena ehdokkaana helsinkiläinen europarlamentaarikko Outi Ojala.

Jäsenten erottamisesta julkisuudessa käyty kinastelu ei nostattanut tunteita valtuustossa. Eräät pitivät tarpeettomana puoluesihteeri Ralf Sundin ajatusta siitä, että puoluehallituksen menettely siunattaisiin erikseen valtuustossa.

Puoluejohdon mukaan erottamiset tehtiin jäsenmaksurästien vuoksi. Esko Seppänen on vihjannut, että taustalla olisi ollut halu päästä ennen EMU-äänestystä eroon puolueen linjaan tyytymättömistä. Seppäsen aloittama kiistely puolueen jäsenten erottamisesta kuitattiin sunnuntaina lopulta vähältä. Puoluevaltuusto totesi pitemmittä puheitta, että puolueen hallitus on menetellyt sääntöjen edellyttämällä tavalla.

STT-IA
14.4.1997


POLITIIKKA -SIVULLE