Taina: Puolustusyhteistyötä Ranskan kanssa



Puolustusministeri Anneli Taina (kok) toivoi syvempää yhteistyötä puolustusmateriaalihankinnoissa Ranskan kanssa. Taina kertoi tiistaina Pariisissa ranskalaiselle virkaveljelleen Alain Richardille Suomen päätöksestä valmiusprikaatien varustamisesta.


Päätös lisää Tainan mukaan edellytyksiä Suomen ja Ranskan väliselle yhteistyölle, vaikka hallitus ei vielä saanutkaan toivottuja valtuuksia tilata uusia taisteluhelikoptereita.

Richard ei ollut pettynyt siitä, että helikopteripäätös siirtyi kevääseen, vaikka Ranska on ollut esillä mahdollisena toimittajana.
- Ranska hallitus ei myy helikoptereita. Meidän tehtävämme on rakentaa vahvoja poliittisia suhteita, sanoi Richard tavattuaan Tainan.

Ranskalaisministeri kertoi Tainalle Ranskan, Saksan ja Britannian uudesta päätöksestä kehittää yhteistyötään puolustusteollisuudessa. Richardin mukaan kolmen suuren maan yhteistyö lisää myös pienten maiden kuten Suomen mahdollisuuksia myydä puolustusmateriaalia.

Euroopan puolustusteollisuus on hajallaan verrattain pienissä yrityksissä, joiden on vaikea pärjätä kilpailussa amerikkalaisten yritysjättien kanssa.

- Me tuemme EU:n komission aloitetta suuremmasta yhteistyöstä puolustusteollisuudessa kansallisrajojen yli, Richard sanoi.

Eri linjoilla WEU:sta

Ministerit keskustelivat myös Länsi-Euroopan unionin WEU:n tulevaisuudesta. Ranskalaiset haluaisivat kehittää WEU:sta Euroopan yhteisen puolustuksen välineen.

EU:n ja WEU:n yhdentyminen on sujunut kuitenkin hitaasti mm. puolueettomien maiden kuten Suomen vastustuksesta. Ranskan ulkoministeri Hubert Vedrine toi äskettäin ilmi Ranskan pettymyksen sanomalla, että WEU voitaisiin yhtä hyvin lopettaa, jos se ei saa enemmän sananvaltaa.

- Se oli provokatiivisesti sanottu Vedrineltä, mutta hän teki sen tahallaan. 10-15 vuotta olemme yrittäneet saada kumppaneitamme ottamaan enemmän vastuuta Euroopan puolustuksesta, Richard sanoi tavattuaan Tainan.

Ranskan linja WEU-kysymyksessä eroaa selvästi suomalaisesta. Taina ja ulkoministeri Tarja Halonen (SDP) ovat olleet lähinnä riemuissaan siitä, että EU:n ja WEU:n suhteet ovat kehittyneet Suomen toivomaan suuntaan; EU:n uudessa perussopimuksessa EU:lle annetaan mahdollisuus käyttää WEU:ta kriisinhallintatehtäviin. Aloite asiassa tuli Suomelta ja Ruotsilta.

- Into johtunee siitä, että Suomi on vielä niin nuori jäsen EU:ssa, kommentoi Richard.

Hänen mukaansa olisi hyvin yllättävää, jos Ranska eroaisi WEU:sta ensi vuonna, kuten ulkoministeri Vedrine on uhkaillut.

STT-IA
12.12.1997


POLITIIKKA -SIVULLE