Viikonlopun poliittiset puheet



Kääriäinen haluaisi uuteen hallitukseen keskustan

Suomen Keskustan varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen haluaisi puolueensa olevan mukana seuraavassa hallituksessa. Kääriäinen kertoo kannastaan maanantain Hämeen Sanomien haastattelussa ja antaa "rivien välistä" ymmärtää, että oppositiopuolue keskusta haluaa olla mukana vuoden 1999 eduskuntavaalien jälkeen muodostettavassa hallituksessa.

Kääriäisen mukaan keskustalle käyvät hallituskumppaneiksi niin kokoomus kuin sosialidemokraattinen puoluekin. Hallituspohjan vaihdos onnistuu kuitenkin vain selvän vaalituloksen kautta.

Pääministeri Paavo Lipponen on jo aiemmin sanonut, että hän näkisi mielellään nykyisen hallituspohjan jatkavan vaalien jälkeenkin.


Väyrynen: Eurooppa-politiikka sisäpolitiikan jatke

Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen arvostelee Paavo Lipposen johtaman hallituksen Eurooppa-politiikkaa. Hänen mielestään hallitus myötäilee Ranskan, Saksan ja Benelux-maiden linjaa.
- Lipposen hallitus sopeuttaa Suomen sisäistä kehitystä tähän meille vieraaseen politiikkaan, hän tulkitsi sunnuntaina Jyväskylässä.

Väyrynen korosti, että Suomen Eurooppa-politiikan tulee olla oman sisäpolitiikan jatke. Suomen on pyrittävä saamaan omat ihanteensa ja tavoitteensa EU:n yhteisiksi tavoitteiksi, ei päinvastoin.

Väyrynen haastoi kaikki suomalaiset avoimeen keskusteluun Suomen Eurooppa-politiikan suunnasta.
- Nyt on keskusteltava siitä, millaista Suomea, Eurooppaa ja ihmiskuntaa me suomalaiset haluamme rakentaa.


Taina: Helikopteriyhteistyö yhä ajankohtaista

Suomi ja Ruotsi keskustelevat edelleen helikopteriyhteistyöstä, vaikka Suomen eduskunta päättikin lykätä helikopterin hankintapäätöstään kevääseen. Näin toteaa puolustusministeri Anneli Taina (kok) Vasabladetin sunnuntaisessa haastattelussa.

- Suomelle on tärkeää voida hyötyä Ruotsin kokemuksista ja ihanteellista olisi, jos kaupat voitaisiin järjestää yhdessä ja näin saada taloudellista etua, ministeri sanoi. Hän tähdensi kuitenkin samalla, että asiasta on aivan liian aikaista sanoa mitään.

Taina ilmaisi tyytyväisyytensä siitä, että Venäjä on ollut kiinnostunut pohjoismaisesta yhteistyöstä. Venäjän puolustusministeri osallistui muun muassa äskettäin Norjassa pidettyyn pohjoismaiseen puolustusministerikokoukseen. Taina pitää osallistumista osoituksena jännityksen lieventymisestä. Se myös osoittaa, että Venäjä haluaa luoda luottamukselliset suhteet Pohjoismaihin.


Lipponen: Tupo vakauttaa tilannetta

Pääministeri Paavo Lipponen uskoo, että syntynyt tulopoliittinen ratkaisu vakauttaa tilannetta tästä eteenpäin. Lipponen kommentoi lauantain vastaisena yönä syntynyttä tulopoliittista sopimusta lauantaina Luxemburgissa.

Lipposen mielestä ratkaisu on kattava, tosin jokin kysymys on vielä pöydällä. Hän halusi perehtyä tilanteeseen paremmin kotimaassa. Lipponen ei halunnut ottaa kantaa siihen, miten tulopoliittisia neuvotteluja käydään. Hänen mielestään on turha saivarrella, miten ratkaisu syntyi, koska se on syntynyt.


Heinonen toivoo Niinistöstä pääministeriä

Opetusministeri Olli-Pekka Heinonen (kok) toivoo, että valtiovarainministeri Sauli Niinistö olisi Kokoomuksen pääministeriehdokas vuoden 1999 eduskuntavaaleissa.

Heinonen toivoo lisäksi, että Niinistö jatkaisi puolueen puheenjohtajana vuoden 1999 vaalien jälkeen.
- Näkisin mielelläni hänen jatkavan puheenjohtajana. Kokoomuksen pitää lähteä tavoittelemaan pääministerin paikkaa, ja Niinistö olisi siihen sopiva kandidaatti, Heinonen sanoo lauantain Helsingin Sanomien haastattelussa.

Heinonen perustelee näkemystään sillä, että puolueen vaalityötä vetävä puheenjohtaja olisi luonteva ehdokas pääministeriksi. Lisäksi hän myöntää, että poliittiset liikkeet rakentuvat entistä voimakkaammin johtajiensa ympärille.
- Sitoutuminen tapahtuu henkilöön, puoluejohtajaan, Heinonen tähdensi.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Sauli Niinistö on useissa yhteyksissä todennut luopuvansa Kokoomuksen puheenjohtajuudesta vuoden 1999 eduskuntavaalien jälkeen. Opetusministeri Heinosta on pidetty yhtenä vahvimmista ehdokkaista Kokoomuksen johtoon, mikäli Niinistö todella jättää puheenjohtajan tehtävät.

Koonnut: IA
15.12.1997


POLITIIKKA -SIVULLE