Toimeentulotuen leikkaus hajotti hallitusrintamaa



Hallitusrintaman rivit rakoilivat pahasti keskiviikkona, kun eduskunta löi äänestyksissä lukkoon kiistellyn toimeentulotuen ja asumistuen yhteensovittamista koskevan lain sisällön.


Hallituksen esitykseen sisältyvää toimeentulotukeen tulevaa asumiskulujen omavastuuta vastaan äänesti kaikkiaan yhdeksän SDP:n kansanedustajaa. Lisäksi kaksi edustajaa painoi tyhjää.

Vasemmistoliiton ryhmässä oli kapinallisia kolme ja vihreiden ryhmässä yksi. Hallituksen esitys hyväksyttiin äänin 108-67.

Omavastuu pienentää toimeentulotukea. Leikkauksen vastustajat pitivät pahana sitä, että se kohdistuu kaikkein pienituloisimpiin.

Osa hallituspuolueiden kansanedustajista äänesti opposition rinnalla myös toimeentulotuen lapsikorotusten leikkauksista päätettäessä.

Sama koski kolmatta vasemmistoa kalvanutta lainkohtaa, jossa tehdään mahdolliseksi toimeentulotuen leikkaus silloin, kun tuen saaja kieltäytyy hänelle tarjotusta työstä. Toimeentulotuen leikkaus hiertää vielä hallituksen vasemman laidan riveissä. Eduskunta aloitti tiistai-iltana kiistaa herättäneen lakiesityksen ratkaisevat käsittelyt.

Napinaa jo tiistai-iltana

Sinikka Hurskainen (SDP) piti pahana, että leikkaukset kohdistuvat pienituloisimpiin. Anne Huotari (vasl) tuomitsi esityksen hallitusohjelman vastaisena.

Uudistus liittyy toimeentulotuen ja asumistuen yhteensovittamiseen. Asumistukea korotetaan, mutta toimeentulotukea leikataan.

Leikkaus tapahtuu mm. niin, että toimeentulotuen perusosalla katettaviin menoihin lisätään 7 prosenttia asumismenoista. Leikkauksia tehdään myös toimeentulotuen lapsikorotuksiin.

Esitys mahdollistaa myös toimeentulotuen leikkauksen silloin, kun tuen saaja kieltäytyy hänelle tarjotusta työstä.

Huotari arvosteli sitä, että sosiaali- ja terveysvaliokunta ei saanut riittävästi aikaa käsitellä suurta ja monitahoista uudistusta. Hän ehdottikin, että hallitus pitäisi budjettiriihensä jo keväällä, jotta budjettiin liittyvät lakiesitykset saataisiin ajoissa syksyllä eduskunnan käsiteltäväksi.

Rinnakkaisaloitteen asiasta aikanaan laatinut Marjaana Koskinen (SDP) piti outona, että vasemmistopuolueet ajavat nyt toimeentulotuen heikennystä.
- Kaikkein köyhimmät rahoittavat nyt asumistuen parannuksen, Koskinen kuvasi uudistuksen ongelmaa.

Koskinen uhkasi vedota presidenttiin

Puheensa lopuksi Koskinen toivoi, että lakiesityksen huonot kohdat kaatuvat äänestyksissä. Jos laki menee läpi, Koskinen ilmoitti vetoavansa presidenttiin, että tämä ei vahvistaisi sitä.

Jyrkintä arvostelua esittivät vasemmistoliiton ryhmästä aikoinaan erotetut. Mikko Kuoppa piti "tekopyhyyden huippuna" selitystä, että asumismenojen omavastuulla kannustetaan hakeutumaan halvempaan asuntoon. Kuoppa yritti kysellä, mistä niitä löytyy.

Aiheettomasti syytetylle korvauksia

Eduskunta aloitti myös oikeusavun uudistamista koskevan lakiesityksen täysistuntokäsittelyn. Syytteestä vapautettu voi uudistuksen myötä saada valtion korvaamaan hänen oikeudenkäyntikulunsa.

Asiaa käsitellyt lakivaliokunta löysi hallituksen esityksestä monia puutteita, teki siihen lukuisia muutoksia ja palautti osan jatkovalmisteluun.

Uudistuksella korvataan nykyiset 160 kunnallista oikeusaputoimistoa 70:llä valtion ylläpitämällä oikeusaputoimistolla.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Henrik Lax (RKP) perusteli muutosta palvelun parantamisella ja tasavertaisemmalla alueellisella kohtelulla.

Opposition mielestä asia on päinvastoin ja ihmisten eriarvoisuus kasvaa, kun oikeusavun saanti vaikeutuu.

Keskustan edustajat arvostelivat myös tapaa, jolla yleiset oikeusavustajat ja asianajajat asetetaan etusijalle, kun syytetylle määrätään avustajaa. Opposition mielestä kunkin pitäisi saada vapaasti valita oikeusavustajansa.

STT-IA
12.12.1997


POLITIIKKA -SIVULLE