Yhdysvallat ilmoitti tukevansa Algerian hallituksen toimia

”Äärimuslimien aika Algeriassa ohi”Algerian ulkoministeri Ahmed Attafin mukaan ääri-islamilaisten liikkeiden aika Algeriassa on lopullisesti ohi. STT:n keskiviikkona haastatteleman Attafin mielestä Algerian kansa on viimeistään nyt huomannut, ettei äärimuslimeilla ole tarjottavanaan vakavasti otettavaa poliittista ohjelmaa.


- Ääri-islamilaisilla liikkeillä ei ole poliittisia, yhteiskunnallisia tai edes uskonnollisia tavoitteita. Äärimuslimit ovat ainoastaan joukko silmittömään väkivaltaan syyllistyviä rikollisia, Suomessa vieraillut Attaf tähdensi.

Hänen mukaansa Algerian hallitus vastaa jatkossakin äärimuslimien väkivaltaan väkivallalla.
- Uskon, että pystymme lopettamaan äärimuslimien terroriteot pian, Attaf lisäsi.

Yksi henkilö, yksi ääni, yhden kerran

Algerian ulkoministerinä vuodesta 1996 toiminut Ahmed Attaf muistutti, että ääri-islamilaiset ryhmät aloittivat terrori-iskunsa Algeriassa jo 1980-luvulla.

Hän myönsi, että Algerian poliittisen järjestelmän epäkohdat ovat myötävaikuttaneet islamilaisten voimien nousuun ja suosioon.
- Ihmiset ovat tukeneet äärimuslimeja muun muassa siksi, ettei heidän taloudellisia ongelmiaan ole kyetty ratkaisemaan. Haluan kuitenkin korostaa, että tällä hetkellä islamilaisten ryhmien suosio on vähäinen.

Islamilaisten voimien valtaannousu merkitsisi Attafin mukaan sitä, että Algerian vallitseva lainsäädäntö korvautuisi islamin laeilla. Vaarana olisi lisäksi se, että muiden poliittisten ryhmittymien toiminta kiellettäisiin.
-Ääriryhmien käsitys demokraattisista vaaleista on yksinkertainen: yksi henkilö, yksi ääni, mutta vain yhden kerran, Attaf muotoili.

Näin hän kyseenalaisti monien islamilaisten liikkeiden vakuuttelut siitä, että ne sitoutuisivat demokratian periaatteisiin valtaanpääsynsä jälkeenkin.

Keskusteluyhteys Islamilaiseen pelastusrintamaan poikki

Väkivaltaiset yhteenotot Algerian hallituksen ja ääri-islamilaisten ryhmittymien välillä alkoivat viisi vuotta sitten, kun armeija keskeytti meneillään olleet parlamenttivaalit ja kielsi vaalien todennäköisen voittajan, Islamilaisen pelastusrintaman FIS:n toiminnan. Hallituksen ja äärimuslimien väkivaltaisuuksissa on kuollut tähän mennessä yli 60 000 ihmistä.

Ulkoministeri Attaf sanoi, ettei Algerian hallitus ole valmis neuvottelemaan FIS:n kanssa.
- Me emme keskustele kielletyn puolueen kanssa, koska se ei halua luopua väkivallan käytöstä. Kielletty puolue ei myöskään ole valmis hyväksymään Algerian perustuslakia, Attaf perusteli.

Hänen mukaansa nämä tekijät olivat syynä myös siihen, että Algerian hallitus torjui maan johtavien oppositiovoimien niin sanotun Rooman julistuksen vuodelta 1995. Siinä kahdeksan oppositiopuoluetta, mukaan lukien FIS:n enemmistösiipi, peräänkuulutti demokraattisen hallituksen perustamista, väkivallasta luopumista ja ihmisoikeuksien kunnioittamista.

Hallituksella nelikohtainen ohjelma

Algerian oppositioryhmien väitteet, joiden mukaan hallituksen viime vuosina tekemät demokraattiset uudistukset ovat olleet kosmeettisia, Attaf torjuu jyrkästi.
- Tällä hetkellä parlamentissamme on edustajia kymmenestä eri puolueesta. Sitä paitsi parlamentilla on todellista valtaa, Attaf korosti.

Marraskuussa 1996 tehdyssä perustuslakimuutoksessa Algerian parlamenttiin synnytettiin toinen kamari, jonka kanta ratkaisee viime kädessä uusien lakien läpimenon. Maan presidentti Liamine Zeroual nimittää kolmasosan toisen kamarin edustajista, mikä tarjoaa hänelle huomattavat vallankäytön mahdollisuudet.

Ulkoministeri Attaf on perustuslakimuutoksen osalta lyhytsanainen.
- Monissa maissa presidentti nimeää kaikki parlamentin edustajat.

Keskiviikkona kaksipäiväisen työvierailunsa Suomessa päättäneen Attafin mukaan Algerian hallitus pyrkii rauhoittamaan maan epävakaan tilanteen nelikohtaisella ohjelmalla.
- Tavoitteenamme on edistää kansallista sopua, demokratisoida poliittista järjestelmäämme, kehittää markkinataloutta sekä poistaa väkivalta yhteiskunnastamme.

Yhdysvallat tukee Algerian hallituksen toimia

Yhdysvallat tukee Algerian hallituksen sotilaallisia ja muita toimia verenvuodatuksen lopettamiseksi, sanoi Yhdysvaltain Algerian-suurlähettiläs Ronald Neumann keskiviikkona Alger'ssa.

Algerian hallituksen toimet siviilien suojelemiseksi ovat sopusoinnussa lain kanssa, suurlähettiläs Neumann totesi tavattuaan presidentti Liamine Zeroualin.

Algerian hallitusta vastustavan FIS:n korkea edustaja Mohammed Dneidni sanoi tiistaina Lontoossa, että Algerian sotilaiden tukema hallitus on suoraan vastuussa äskeisistä verilöylyistä ja varoitti sotilaskaappauksesta lähipäivinä.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja James Foley kertoi viime viikolla, että Yhdysvallat on kauhuissaan Algerian verilöylyistä, jotka ovat raakuudessaan saavuttaneet uuden hämmästyttävän kynnyksen.

Foley toivoi Algerian tuleviin vaaleihin viitaten, että poliittinen järjestelmä voi alkaa luoda rauhanomaisia kanavia eriävien mielipiteiden ilmaisemiseksi.

STT-IA
12.9.1997


ULKOMAAT -SIVULLE