Eduskuntaryhmät eivät halua sitoutua miljardien tilausvaltuuksiin

Helikopterirahat vastatuulessa



Puolustusvoimille kaavailtu miljardien markkojen helikopterihankinta joutui vastatuuleen heti, kun eduskunta aloitti valtion ensi vuoden budjettiesityksen käsittelyn tiistaina.


Useimpien hallituspuolueiden ryhmäpuheissa joko vastustettiin uusien tilausvaltuuksien myöntämistä tai vaadittiin ainakin neuvotteluja asiasta.

SDP:n ryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja sanoi, että tässä budjetissa voidaan myöntää vain valtuus hankinnan valmisteluun ja määräraha sen edellyttämään koulutus- ja tutkimustoimintaan.
- Tämä on selkeästi kirjattava eduskunnan hyväksymään budjettimietintöön, Tuomioja sanoi.

Hallitus esittää, että eduskunta hyväksyisi ensi vuoden budjetin yhteydessä 7,8 miljardin markan tilausvaltuuden ns. valmiusyhtymien varustamiseen. Rahoista noin puolet käytettäisiin uusiin helikoptereihin.

Ensi vuonna valtuudesta käytettäisiin 18 miljoonaa markkaa hankintojen valmisteluun. Tilausvaltuuksien käyttöä jatkettaisiin sen jälkeen vuoteen 2006 asti.

Tuomiojan mielestä puolustuspoliittisen selonteon hyväksyminen keväällä ei merkitse sitä, että eduskunnalla voitaisiin nyt hyväksyttää useiden miljardien markkojen avoin valtakirja hankintasitoumuksen tekoon.

Vihreiden ryhmäpuhuja Satu Hassi ilmoitti, että myöskään vihreät eivät hyväksy sitoutumista uusiin tilausvaltuuksiin. - Tilanteessa, jossa valtion lisävelanottoa ei vieläkään ole pystytty lopettamaan, olisi täysin vastuutonta sitoa valtio ja seuraava eduskunta sellaisiin menoihin, Hassi sanoi.

Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Martti Korhonen halusi punnita tilausvaltuuksia rinnan sosiaalisten tarpeiden kanssa. Ruotsalaisen kansanpuolueen ryhmäjohtaja Eva Biaudet totesi, että tilausvaltuuksien kohtalo on kaikkea muuta kuin selvä.

Kokoomuksen ryhmäpuheessa ei puututtu helikopterikeskusteluun lainkaan. Kirsti Ala-Harjan arvio budjettiesityksestä oli muutenkin myönteisimmästä päästä.

Virkamiesten kikkailusta vain haittaa

Muut hallitusrintaman ryhmäpuhujat arvostelivat tapaa, jolla valtiovarainministeriö ohjasi budjettiesityksen valmistelun viime vaiheita. Tuomioja puhui virkamiesten avoimesti kansanvaltaa halveksivasta kikkailusta ja varoitteli, että sellainen saattaa vaikeuttaa laajaa poliittista sitoutumista talouden vakauttamiseen.

Hassin mielestä valtiovarainministeriön harrastama psykologinen peli ei ole hallituksen eikä eduskunnan arvovallan mukaista. Hassi halusi muutosta siihen tapaan, että ainoa hallituksen yhteinen neuvottelu budjetin tuloista käydään budjettiriihessä parina yön tuntina. Hän kaipasi vaikutusvaltaa myös muille kuin valtiovarainministerin puolueelle.

Biaudet ehdotti, että budjettikehykset tuotaisiin eduskunnan käsiteltäväksi, kuten Ruotsissa tehdään. Tällä hetkellä hallitus päättää tulevien vuosien kehyksistä keskuudessaan.

Niinistö torjui arvostelun budjetin tekotavasta

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok) torjui budjettiesityksen valmistelusta eduskunnassa puhjenneen arvostelun.

Niinistö vastasi tiistaina alkaneessa budjetin lähetekeskustelussa, että budjetti monine neuvottelukierroksineen valmistellaan demokraattisemmin kuin hallituksen päätökset yleensä. Niinistön mukaan nykyiselle valmistelutavalle ei ole kovin paljon vaihtoehtoja.

Mistä rahat veronalennuksiin?

Hallituspuolueiden ryhmäpuheissa kiiteltiin laajalti aikeita painottaa mahdolliset tuloveron alennukset pieni- ja keskituloisiin. SDP:n ja vasemmistoliiton puhujat totesivat, että siinä yhteydessä on puututtava myös pääomatulojen verotukseen. Molemmat mainitsivat pitkään valmisteilla olleen poistouudistuksen.

Kokoomuksen Ala-Harja korosti puolestaan, että tuloverotuksen keventämistä ei voida rahoittaa pelkästään siirtämällä verotuksen painopistettä.

Tuomioja arvioi, että valtiovarainministeriö on varautunut siihen, että veronalennukset rahoitetaan ilman uusia menoleikkauksia. Heti perään hän toivoi, että ministeriön hihasta ei ilmesty jotain miljardipaukkua päätöksenteon loppumetreillä.

Hassi pahoitteli, että ns. vihreän verouudistuksen edistyminen jäi kokonaan tuloneuvottelujen varaan, ja toivoi, että veroratkaisujen siirtämisestä tupo-pöytään ei tule pysyvää tapaa.

Hän piti kuitenkin tärkeänä, että hallitus osallistuu aktiivisesti neuvotteluihin, jotta parlamentaarista päätösvaltaa ei luovuteta etujärjestöille.

STT-IA
12.9.1997


POLITIIKKA -SIVULLE