Taina pitää kiinni helikopterirahoistaPuolustusministeri Anneli Taina (kok) piti kiinni puolustusvoimille kaavailluista vajaan 8 miljardin markan tilausvaltuuksista. Taina ihmetteli asiasta noussutta kohua keskiviikkona, kun eduskunta jatkoi budjetin lähetekeskustelua toista päivää.


Taina sanoi, että ehdotetut valtuudet perustuvat eduskunnan itsensä puolustusselonteon yhteydessä hyväksymiin linjauksiin. Monet hallituspuolueiden kansanedustajat kavahtivat sellaista tulkintaa, että eduskunta olisi jo kertaalleen asian hyväksynyt.

Sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja piti mahdottomana, että eduskunta myöntäisi vain muutaman rivin tietojen varassa avoimen valtakirjan mahdollisesti useiden miljardien laajalla haarukalla.

- Edes Hornet-hankintaa ei valmisteltu näin puutteellisesti ja huonosti, Tuomioja jatkoi ministerin moittimista.

Taina vastasi, että hallitus ei hae eduskunnalta avointa valtakirjaa vaan päinvastoin raamit kustannuksille.

Jaakko Laakso (vasl) torjui jyrkästi sellaisen tulkinnan, että eduskunta olisi jo hyväksynyt helikopterihankinnat.
- Jos puolustusselontekoa tulkitaan kuin piru Raamattua, voidaan jopa väittää, että eduskunta on hyväksynyt myös rynnäkköaseistuksen hankinnan Hornet-koneisiin, Laakso sanoi.

Eduskunnan viime keväänä hyväksymässä selonteossa hahmotellaan uusia valmiusyhtymiä, joiden toiminnassa helikoptereilla on keskeinen asema.

Niinistö: Tavallaan hyväksytty

Jarmo Wahlström (vasl) muisteli, että asiaa käsitelleessä puolustusvaliokunnassa todettiin nimenomaan, että selonteko antaa vain suuntaviivat ja rahoituksesta sekä aikataulusta päätetään erikseen.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok) tulkitsi, että eduskunta tavallaan oli hyväksynyt tulevien hankintojen mitoituksen. Hän viittasi siihen, että eduskunta oli todennut selonteon liitteenä olleen rahoituskaavailun suuntaa antavaksi.

- Ehdotettu tilausvaltuus ja puolustusvoimien kehittämisajattelu noudattelee tarkkaan tuota eduskunnan tahtoa, Niinistö puolustautui.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Kalevi Lamminen (kok) epäili, että kaavaillut ostokset eivät edes tule mahtumaan ehdotettuun 7,8 miljardin raamiin. Lamminen kertoi kannattavansa helikopterien hankkimista, mutta edellytti, että ennen pitkälle meneviä päätöksiä asia ensin selvitetään kunnolla.

Oppositio närkästyi Jaakonsaaren kielikuvista

Hallituksen ja opposition sanailu ensi vuoden budjetista pääsi vauhtiin, kun työministeri Liisa Jaakonsaari (SDP) ryhtyi ruotimaan keskustan työllisyyslinjauksia.

Keskustan edustajat arvostelivat mm. nuorten pakkokoulutusta eli koulutuksen asettamista työmarkkinatuen saamisen ehdoksi. Maija-Liisa Veteläinen (kesk) moitti, että hallitus tarjoaa heikosti koulutetuille ja pitkäaikaistyöttömille pelkästään temppuja, joiden jälkeen edessä on paluu työttömyyteen.

Opposition riveistä kuului närkästynyt kohahdus, kun työministeri totesi edellisen hallituksen perintöön viitaten, että pitkäaikaistyöttömyydellä on Esko Ahon kasvot.

STT-IA
12.9.1997


POLITIIKKA -SIVULLE