Tuleeko ekoterrorismiEkoterrorismi on muualta maailmasta tuttu ilmiö, mutta nyt näyttävät otteet kovenevan Suomessakin. Villi Pohjola -lehdessä vaaditaan jo hylkäämään väkivallattomuuden periaate.


Samalla unohdetaan kuitenkin mainita se, että esimerkiksi minkkitarhoihin suoritetut iskut ovat aiheuttaneet eniten kärsimystä juuri eläimille. Lisäksi huomattavia taloudellisia tappioita on tullut niille, jotka elättävät itsensä tarhauselinkeinolla.

Nimimerkillä asiaa pohdiskeleva ekoanarkisti kehottaa nyt turvautumaan suoranaiseen ihmisiin kohdistuvaan väkivaltaan. Tavoitteen saavuttamiseksi halutaan jo käyttää kaikkia keinoja.

Kirjoittaja pohdiskelee jopa sitä, onko edes rikos surmata jokin luontoa hyväkseen käyttävä teollisuusjohtaja tai tätä toimintaa tukeva poliitikko. Saman suuntaista terrorismiin kehoittelua on esiintynyt myös kokoomuksen web-keskustelusivuilla.

Samaan aikaan nämä haihattelijat syövät hyvällä ruokahalulla luonnontuotteita ja jopa lihaa. Jalassa on nahkakengät, jotka nekin on kuorittu jonkun eläimen nahasta.

Onko mitään logiikkaa hyökätä turkistarhaan, jos itse samanaikaisesti syö esimerkiksi kananmunia ja tuhoaa näin yhden uuden kanan lupaavasti alkaneen elämän. Jos taas tyytyy kasviksiin, onko loogista ajatella, että eläimen elämä on luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeämpi kuin jonkin kasvin?

Tähän saakka on tuhottu ihmisten omaisuutta ja aiheutettu kärsimystä eläimille. Nyt Villi Pohjolassa pakinoiva nimimerkki tahtoo tuhottavaksi myös ihmisiä. Kirjoittajasta artikkeli kertoo ainakin sen, että hän ei arvosta kansanvaltaa eikä hyväksy yhteisesti sovittuja demokraattisia menettelytapoja.

Tiedossa on, että poliisi seuraa potentiaalisia ekoterroristeja. Tänään siihen on taas entistä enemmän aihetta.

Useita iskuja tänä vuonna

Kolmelta pohjalaiselta turkistarhalta päästettiin viimeksi viime viikon keskiviikon vastaisena yönä karkuun yhteensä yli tuhat minkkiä ja sinikettua. Iskut tehtiin Maalahdessa, Korsnäsissä ja Vaasassa sijaitseville turkistarhoille. Pahimmat vahingot saatiin aikaan Korsnäsissä, jossa päästettiin irti noin 700 minkkiä.

Iskut tehtiin avaamalla häkkien ovet ja päästämällä eläimet karkuun. Tarhojen seinään oli maalattu Eläinten vapautusrintamaa kuvaava EVR -tunnus. Tunnus on tuttu pohjalaistarhaajille jo parin vuoden takaa, jolloin eläinaktivistit iskivät Uudessakaarlepyyssä ja Evijärvellä oleville kettutarhoille.

Aiemmin tänä vuonna nämä ns. eläinten ystävät ovat tehneet iskuja teurastamolle Köyliössä sekä tuhrineet lahtelaisen kuljetusliikkeen autoja. Viime viikon perjantaina eräs nuori mies yritti polttaa lihaliikkeen Kuopiossa.

Eläinten ystäviä?

Eläinaktivistit sanovat olevansa eläinten asialla, mutta Suomen luonnonvaraisille eläimille heidän toimillaan on tuhoisa vaikutus. Monet tarhaeläimet tekevät luontoon päästessään selvää jälkeä luonnonvaraisista linnuista. Tällaisia ovat minkit, supit ja hopeaketut.

Minkit tekevät pahaa jälkeä etenkin saaristossa. Jos edes kymmenesosa viime viikolla vapaaksi päästetyistä minkeistä selviää talven yli, niiden saaristossa aiheuttamat tuhot voivat moninkertaistua.

Vuonna 1989 minkit tuhosivat Vaasan Sundominlahdella kokonaisen pikkulokkien kolonian. Erityiset alttiita minkkien tuhoille ovat ruokkilinnut, joista meillä pesivät riskilä, ruokki ja etelänkiisla sekä tiirat ja lokit.

Pohjanmaalla vapaaksi päästetyt minkit uhkaavat erityisen rikkaita lintualueita. Jopa 40 prosenttia Itämeren riskiläkannasta pesii Merenkurkun alueella. Suurin osa luontoon päässeistä minkeistä kuolee nälkään, sillä ne eivät osaa etsiä ravintoa.

Eloon jääneet tarhaminkit tekevät tuhoa muidenkin edestä. Yksi tarhaminkki ehtii tuhota yhden yön aikana jopa satoja emolintuja, ja näin koko vuoden poikastuotto menetetään hetkessä.

Suojelupoliisi ei pidä ääriliikkeitä uhkana

Aatteelliset ääriliikkeet eivät suojelupoliisin mukaan aiheuta merkittävää uhkaa suomalaiselle yhteiskunnalle. Nopeasti yleistyneet yksittäiset iskut turkistarhoihin ja -liikkeisiin ovat ongelma, mutta vaarallisten aatteiden leviämiseen ei uskota.

- Paljon esillä olleet eläintensuojelu- ja ympäristöliikkeet aiheuttavat vahinkoa yksittäisille instituutioille kuten yrittäjille, mutta eivät uhkaa yhteiskuntaa laajemmin, sanoi huhtikuussa ylitarkastaja Heikki Maijanen Suojelupoliisista.

Suojelupoliisin johtaja Seppo Nevala on sanonut Suomessa olevan toistakymmentä pientä poliittista ääriryhmää. Koska samat henkilöt ovat perustaneet ryhmiä uusilla nimillä, järjestöjen nimiä löytynee yli 30.

Näistä Suojelupoliisi seuraa tarkemmin vain muutamaa eläin- ja ekojärjestöä. Tällaisia ovat turkistarhaiskujen tekijäksi epäilty Eläinten vapautusrintama EVR sekä niinikään ulkomailta Suomeen rantautunut Earth Liberation Front -liike.

TK-IA-STT
12.9.1997


AJASSA -SIVULLE