Häkämies torjui yhä parisuhteen virallistamisen - Keskustan sikavertaukset kohahduttivat salia

Eduskunta väitteli homoparien asemasta



Oikeusministeri Kari Häkämies torjuu edelleen kahden samaa sukupuolta olevan parisuhteen virallistamisen. Häkämies toisti kielteisen kantansa homosuhteiden rekisteröintiin, kun eduskunta aloitti tiistaina keskustelun asiaa koskevasta aloitteesta. Jopa siat marssitettiin esiin väittelyssä.


Sen sijaan Häkämies ilmoitti olevansa valmis selvittämään niitä lähinnä juridisia ongelmia, joita homoparien asemaan liittyy.

Häkämiehen mukaan homosuhteiden rekisteröinti johtaisi ennen pitkää siihen, että tällainen suhde ja avioliitto eivät oikeastaan eroaisi toisistaan millään tavalla.
- Itse olen ajatellut niin, että avioliittokäsite voidaan lainsäädännössä tunnustaa vain silloin, kun se tapahtuu miehen ja naisen välillä, Häkämies sanoi.

Eduskunnan keskustelun taustalla oli lähes 60 kansanedustajan allekirjoittama aloite homosuhteiden virallistamisesta.

Europarlamenttiin sittemmin siirtyneen Outi Ojalan (vasl) aloitteen allekirjoittajien joukossa oli poikkeuksellisesti useita ministereitä, mm. pääministeri Paavo Lipponen.

Aloitteen käsitellyt lakivaliokunta esittää, että eduskunta pyytäisi hallitusta ryhtymään toimiin samaa sukupuolta olevien yhteiselämään liittyvien oikeudellisten epäkohtien poistamiseksi.

Valiokunnan ehdotuksesta kehkeytyi tiistaina pitkä ja tunnepitoinen väittely. Aloitteen puoltajat kysyivät, millä oikeudella eduskunta ylläpitää lakeja, jotka asettavat tällaiset parit muita huonompaan asemaan mm. perinnönjaossa.

Vihreiden Satu Hassi piti kummallisena, että julkinen valta syrjii samaa sukupuolta olevia pareja jatkuvasti, vaikka syrjintä sukupuolisen suuntautumisen perusteella on lain mukaan rikos.

Emme salli myöskään moniavioisuutta

Kristillisten Päivi Räsänen vastasi, että kielto syrjiä toisia sukupuolisen suuntautumisen perusteella ei edellytä poikkeavien suhteiden nostamista avioliiton asemaan.
- Laissa kielletään myös syrjintä uskonnollisen vakaumuksen vuoksi, mutta se ei edellytä avioliittolainsäädännön muuttamista moniavioisuuden sallivaksi, vaikka islamilainen vähemmistö sitä vaatisi, Räsänen sanoi.

Räsänen pelkäsi, että homosuhteiden virallistaminen mullistaisi perhekäsityksen. Hän sanoi, että muissa Pohjoismaissa puhutaan jo yleisesti homoavioliitoista.

Nuorsuomalaisten Jukka Tarkka oli sitä mieltä, että rekisteröinnin estäminen on vain kiusantekoa ihmisille, joiden elämä on muutenkin riittävän vaikeaa.

Puhemies paheksui sikapuheita

Yhden laidan ääripäätä edusti keskustan Maija-Liisa Lindqvist. Hän varoitti hyväksymästä aloitetta toteamalla, että seuraavaksi voisi elää vaikka sian kanssa, ja se olisi yhteiskunnassa hyväksyttävää.
- Moni varmasti sitä välillä tuntee avioliitossakin olevansa, hän lisäsi.

Puhemies Riitta Uosukainen vastasi Lindqvistin puheeseen paheksuvalla katseella.

Monet homosuhteen virallistamista epäilevät myönsivät erityisesti perinnönjakoon liittyvät ongelmat. Toinen osapuoli on täysin osaton, ellei häntä ole testamentissa määrätty perijäksi, ja silloinkin perintövero lankeaa raskaimman mukaan.

Kristillisten Toimi Kankaanniemi ei antaisi myöten tässäkään asiassa. Hän katsoi, että perintöoikeuden antaminen homopareille olisi loukkaus perintöoikeuttaan menettäviä lähiomaisia kohtaan.

Keskustelua hämmensi epäselvyys siitä, tarkoittaako valiokunnan lausuma myös parisuhteen virallistamista. Osa epäkohtien selvittämistä puoltaneista kavahti näin pitkälle menevää tulkintaa.

Eduskunta äänestää valiokunnan ehdottamasta lausumasta näillä näkymin ensi viikon tiistaina.

STT-IA
17.9.1997


POLITIIKKA -SIVULLE