Kauppaketjut laajentavat aukioloaikojaanSuuret päivittäistavarakaupat ovat nopeasti ottamassa käyttöön laajennettuja arki- ja sunnuntaiaukioloaikoja. Kaupan suuryksiköt ovat yhteisesti päättäneet koko maassa siirtyä noudattamaan laajennettuja aukioloaikoja sekä arki-iltaisin että joulukuun sunnuntaipäivinä.


Sekä kello 21:een jatkuvaan ilta-aukioloon että sunnuntaikauppaan osallistuvat kaikkien kauppaketjujen super- ja automarketit sekä tavaratalot.

Joulukuussa kaupat aikovat pitää suurmyymälänsä sunnuntaisin auki kello 12:sta iltayhdeksään. Samaa käytäntöä noudatetaan myös marraskuun viimeisenä sunnuntaina.

Kauppa on ollut tyytyväinen jatketusta ilta-aukiolosta elokuun aikana saatuihin kokemuksiin. Myös sunnuntaiaukiolojen myynti elokuulta on Kaupan Keskusliiton mukaan ollut lähes normaalien arkipäivien tasoa.

Kauppa perustelee aukiololaajennuksia myös sillä, että se haluaa palvella asiakkaitaan olemalla auki silloin, kun asiakas haluaa. Päivittäistavarakauppaliiton toimitusjohtajan Osmo Laineen mukaan yhteiseen aukiolopäätökseen on vaikuttanut myös se, että tiedottaminen toisistaan poikkeavista aukioloajoista on ollut ongelmallista.

Yhteistä käytäntöä aikovat noudattaa kaikki suuret kauppaketjut kuten Anttila, Citymarket, Euromarket, EuroSpar, Maxi, Prisma, Seston Etujätti, Sokos-tavaratalot ja Stockmann.

Ilta-aukiolosta odotetaan vilkasta

Keväällä voimaan tullut laki mahdollisti aukiolon sunnuntaisin kesä-, heinä-, elo- ja joulukuussa sekä viitenä erikseen määrättävänä sunnuntaina. Jo aiemmin sallittu ilta-aukiolo kello 21:een saakka on tullut kannattavaksi mm. oluen myyntiä koskevien rajoitusten poistuttua.

Ilta-aukiolo on alkusyksyn aikana yleistynyt laajalti myös pienemmissä elintarvikeliikkeissä. Osa aamuseitsemän aukioloa kokeilleista pienmyymälöistä on saanut myös varhaisaamun tunneista uusia asiakkaita.
- Illan viimeisestä tunnista odotetaan yleisesti vilkasta kauppa-aikaa, ehkä yhtä päivän parhaista myyntitunneista, sanoo toimitusjohtaja Guy Wires Kaupan Keskusliitosta.

Aamuaukioloa kello 7.00-8.00 on kokeiltu lähinnä sellaisissa kaupoissa, joilla on olemassa aamulla liikkuva asiakaskunta. Tällaisia ovat lähinnä kaupat, joiden läheisyydessä on paljon työmatkaliikennettä.

Suuria yrityskohtaisia ja alueellisia eroja

Aukioloaikojen laajennuksista hyötyvät eniten suurimmat myymälät. Esimerkiksi Keskon päivittäistavarakaupoista noin 40 prosenttia käytti jo kesällä hyväkseen sunnuntaiaukioloaikoja. S-ryhmän markettien ja Prismojen sunnuntaikokeilut ovat olleet ainakin samaa luokkaa.

Kentältä tullut palaute on Guy Wireksen mukaan ollut pelkästään myönteistä niiltä liikkeiltä, jotka uusia aukioloaikoja ovat kokeilleet.
- Myynti on lisääntynyt ja kaupat ovat saaneet uusia asiakkaita. Uusi asiakaskunta on ilmeisesti tullut elintarvikekioskeilta ja huoltoasemilta sekä niiltä liikkeiltä, jotka ovat pitäneet ovensa suljettuina.

Kokeiluissa on kuitenkin ollut suuria alueellisia eroja, sillä kesällä kaupat ovat olleet auki pääosin siellä, missä kesälomailijat ovat liikkuneet. Kesäkokemukset ovat myös kovin yrityskohtaisia, ja riippuvat paljolti mm. kaupan koosta ja sijainnista.

Elokuun pari viimeistä sunnuntaita ovat Wireksen mukaan koulujen alkamisen vuoksi olleet vilkkaita myös taajamissa.

Kauppa kannatti jo alkukesästä

Kokemukset kesäsunnuntaista ovat olleet rohkaisevia ainakin osittain myös pääkaupunkiseudulla.
- Päätös aukioloajoista on ollut sunnuntain kaksinkertaisista palkkakustannuksista huolimatta oikeansuuntainen, sillä pidennetylle aukioloajalle on ollut kysyntää, sanoo Ässä-Partners Oy:n ketjunjohtaja Kuisma Niemelä.

Kaikki yhtiön 21 S-markettia ja Prismaa aloittivat ilta-aukiolon pääkaupunkiseudun ja Keski-Uusimaan alueella jo toukokuun puolivälissä. Malmin ja Tikkurilan Prismat aloittivat sekä sunnuntaiaukiolot että ilta-aukiolot kesäkuussa maksimiajoin kello 12:sta 21:een. Ketju on avannut ovensa aamuisin kello kahdeksalta jo kahden vuoden ajan.

Niemelän mukaan sunnuntai ei kauppapäivänä eroa arkipäivistä. Samanlaiset asiakkaat ostavat samoja tuotteita kuin arkisinkin.

STT-IA
12.9.1997


TALOUS -SIVULLE