Viikonlopun poliittiset puheet


Andersson pitäisi Vasemmistoliiton hallituksessa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Claes Andersson haluaisi pitää puolueen hallituksessa, vaikka sen jäsenistö sanoisi kyselyssä EMU:lle ei. Lapin Kansan haastattelussa sunnuntaina Andersson odottaa kyselystä varsin EMU-kriittistä tulosta.

- EMU-maailmassakin tarvitaan vasemmistoliittolaisia voimia. Jos me lähdemme hallituksesta, niin me olisimme keskustan selän takana hyvin heikoissa asemissa ennen vaaleja. Vaikutus siellä olisi nolla, sanoi Andersson.

Anderssonin mukaan puolue sitoutui hallitukseen lähtiessään nelivuotiseen projektiin, puolittamaan työttömyyttä, katkaisemaan velkakierrettä ja parantamaan taloutta.
- Olen sitä mieltä, että olemme hallituksessa pystyneet hoitamaan asioita paljon paremmin kuin mitä oppositiossa pystyisimme, Andersson perusteli.

Kyselyn tarkkaa muotoilua ei ole vielä päätetty, mutta Anderssonin mukaan siihen liitetään myös kysymys hallitustyöstä. Sitä on päätetty aikaistaa niin, että jäsenistön kanta selviää jo ennen joulua.


Aho: Pienpuolueilla ei roolia EMU-keskustelussa

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho katsoo, että valtaosa eduskuntapuolueista ei ole hallitusasetelman vuoksi pystynyt kunnolliseen keskusteluun talous- ja rahaliitto EMU:sta.

Oppositiojohtaja Aho sanoi sunnuntaina Savon Sanomissa, että pienet hallituspuolueet kuten vihreät ja vasemmistoliitto ovat jääneet sivustakatsojiksi pääministeri Paavo Lipposen näkemysten varjossa. Aho arvostelee pääministeriä siitä, että tämä on vältellyt EMU:n haittapuolten pohtimista.

Aho näkee poliittisten paineiden olevan senkaltaisia, että EMU toteutuu. Hän pitää epärealistisena puoluetoverinsa, europarlamentaarikko Paavo Väyrysen näkemystä, että Suomi voisi EMU:un mentyään irrottautua siitä jälkikäteen esimerkiksi kansanäänestyksellä.


Laitinen: Keskusta uhkailee turhaan

Keskusta maalailee vääriä uhkia Suomen EMU-jäsenyydestä, sanoi SDP:n puoluesihteeri Kari Laitinen sunnuntaina Kannuksessa Esko Ahon kotikonnuilla.

EMU tarvitsee onnistuakseen poliittisen vakauden, jota keskustan uhkakuvat eivät edistä, Laitinen katsoi. Hän toteaa keskustan korostavan taloudellisten keinojen menettämistä EMU-jäsenyydessä. Nämä keinot ovat käytännössä korkea inflaatio ja devalvaatio.

- Mitä palkansaajat, eläkkeensaajat ja lapsiperheet ovat aikojen saatossa hyötyneet korkeasta inflaatiosta tai devalvaatiosta? Molemmat merkitsevät tavallisen kansalaisen ostovoiman heikkenemistä ja mahdollisen edun valumista pääoman omistajien taskuun, Laitinen sanoi.

Laitinen kiitteli suomalaista työmarkkinajärjestelmää ja puskurikeskustelua ainutlaatuiseksi EU:ssa.


Häkämies: Lakkoilu vahvistaa tarvetta muuttaa työlainsäädäntöä

Oikeusministeri Kari Häkämiehen mielestä Paperiliiton työtaistelu on muistutus siitä, että Suomen työlainsäädäntöä olisi uusittava. Yksi ajatus olisi oikeusministerin mukaan kellon pysäyttäminen, jotta työtuomioistuin ehtisi aikalisän aikana ratkaista riidan oikeudellisen puolen.
- Työtuomioistuin voisi asettaa tietyin kriteerein esimerkiksi väliaikaisen toimenpidekiellon alkaneelle työtaistelutoimelle, Häkämies suunnitteli.

Häkämies puhui sunnuntaina Laukaan Kansallisseuran 80-vuotisjuhlassa. Hän pohti myös työtaistelujen oikeutusta ja Suomen kansainvälistä kilpailukykyä.
- Laillisia oikeuksia työtaistelun käyttämiseen ei oikeusvaltiossa voi evätä, mutta prosesseja on kyettävä muuttamaan niin, ettei yhteiskunnan kokonaisetu voi joutua vaaraan, Häkämies sanoi.


Anttila: Keskustan kannatuksen hiipuminen johtuu palstatilan puutteesta

Hallituksen sisäisen opposition saama julkisuus syö keskustan kannatusta, arvioi puolueen varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila.
- Keskustan - todellisen opposition - palstatilaa julkisuudessa tämä hallituksen sisäinen oppositio syö koko ajan.

Anttilan mukaan sosiaalidemokraattien erimielisyydet pääministeri Paavo Lipposen ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan Erkki Tuomiojan välillä ovat tietoista toimintaa, jolla yritetään kalastaa kaikilla vesillä.
- Keskustan oppositiopolitiikka ei ole riittävästi kansalaisten tiedossa, EU-parlamentaarikko Anttila sanoi lauantaina Keskustanaisten hallituksen kokouksessa Helsingissä.


Miltei puolet STTK-laisista vastustaa EMU:a

STTK:n jäsenbarometrin mukaan Suomen liittymistä talous- ja rahaliittoon vastustaa 45 prosenttia keskusjärjestön jäsenistä. Lauantaina julkistetussa tutkimuksessa EMU-jäsenyyden kannattajia löytyi 19 prosenttia. Loput vastanneista, 36 prosenttia, ei osannut sanoa kantaansa. Kysely lähetettiin 2000 jäsenelle, joista hieman yli 1000 vastasi.

Tutkimusta kommentoinut puheenjohtaja Esa Swanljung (SDP) arvioi tuloksen osoittavan, että toimihenkilöt odottavat tuloksia neuvotteluissa EMU-puskureista.
- EMU-puskureista käytävien neuvottelujen tulos vaikuttaa oleellisesti STTK:n tulevaan EMU-kantaan, Swanljung sanoi.

Koonnut: IA
15.9.1997


POLITIIKKA -SIVULLE